Nyheter

Menn avgjør fylkets framtid

Utvalget som skal forhandle om sammenslåing av Buskerud, Østfold og Akershus har ulovlig mange menn, ifølge jussprofessor. – Kjønn måtte vike, sier lederen av likestillingsutvalget i Buskerud.

Av Silje S. Skiphamn og Paul Norberg

– Kjønn var ikke et tema da vi diskuterte hvem som skulle sitte i forhandlingsutvalget, medgir fylkesordfører Roger Ryberg (Ap).

Buskerud, Østfold og Akershus skal snart i gang med forhandlinger om sammenslåing.

– Vi ville bare ha med sentrale representanter. Da ble det fylkesordfører, som er mann, fylkesvaraordfører, som er mann, og opposisjonsleder, som er mann, sier fylkesordføreren.

I tillegg til Ryberg, stiller Buskerud med fylkesvaraordfører Olav Skinnes (Sp) og Høyres gruppeleder Rune Kjølstad i forhandlingene. Også Østfold sender tre menn: Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap), Høyres gruppeleder Simen Nord og KrFs gruppeleder Olav Moe. Akershus sørger for det eneste kvinnelige innslaget med sin fylkesordfører Anette Solli (H), De to øvrige fra fylket er fylkesvaraordfører Lars Salvesen (KrF) og Frps gruppeleder Arne Rune Gjelsvik.

Buskeruds forhandlingsdelegasjon ble nedsatt av fylkestinget før sommerferien. Da var det ingen debatt om kjønnsbalansen. I ettertid ser Ryberg at den ikke er slik den bør være.

– Må ordnes

– Dette vil jeg ta opp med mine kolleger i de andre fylkene når vi møtes om ikke så lenge. Og på mandag skal jeg ta en runde på dette med min egen administrasjon, lover Ryberg.

– Viser dette at fylkestinget ikke har likestilling høyt nok oppe på agendaen?

– Nei. I de største partiene er det 50–50 fordeling mellom kjønnene. Men forhandlingsutvalget skal selvsagt være representativt, så dette må vi bare finne en løsning på, svarer Ap-politikeren.

Ifølge jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, har Ryberg god grunn til å ta opp saken med administrasjonen.

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at fylkesrådmennene i Buskerud og Østfold ikke har sett og påpekt at det å velge tre menn og ingen kvinner til å representere fylkeskommunen i et forhandlingsutvalg, er i strid med loven, sier han.

– Medlemmer til et slikt interkommunalt utvalg skal velges etter reglene i kommuneloven om kjønnsmessig sammensetning. Det er fylkesrådmannens oppgave å rettlede politikerne hvis de er i ferd med å gjøre ulovlige vedtak.

Bernt er en av landets ledende jurister innen offentlig rett, og har utgitt en rekke bøker og artikler innen forvaltningsrett, kommunalrett og i generell rettsvitenskap. Han har også vært medlem og leder for utvalgene som utredet kommuneloven.

Må være våkne

Professoren forteller at slike forhandlingsutvalg ligger i utkanten av lovverket, og at det sjelden får dramatiske konsekvenser at loven ikke blir fulgt.

– Årsaken er at mandatet til utvalget er å forhandle fram et resultat. Utvalget fatter ingen vedtak, og fylkestingene står fritt til å fravike en slik utvalgsinnstilling, sier Bernt.

– Men lovens regler om sammensetningen av slike utvalg gjelder også her, og det er trist at de folkevalgte ikke er mer våkne. Selv om de ikke er jurister, bør de kjenne til prinsippene i lovverket om kjønnsmessig balanse i offentlige utvalg. Det gjelder fylkespolitikerne både i Buskerud og Østfold.

– Kjønn måtte vike

– Sammensetningen av utvalget ble diskutert, men vi landet på at det var viktigere å sende folk med de riktige posisjonene. Kjønn måtte vike for posisjoner, sier Lena Reitan.

Som gruppeleder for SV tilhører hun flertallet i fylkestinget. Reitan er også leder for likestillingsutvalget.

– Vi har kvinner som kunne sittet i utvalget, men valgte rett og slett på å sende tre menn. Vi diskuterte også om det var brudd på likestillingsloven, noe administrasjonen mente det ikke var, sier Reitan.

– Det ser jo ikke bra ut, men jeg har vært med på å bestemme at det skulle være sånn.

– Annerledes her i Akershus

– Det er naturlig at fylkesordføreren er med i forhandlingene. Både i Østfold og Buskerud er det mannlige fylkesordførere, sier fylkesordfører i Akershus, Anette M. Solli (H).

– Her i Akershus er det annerledes. Dermed var det klart at vi ville holde oss innenfor lovverket når det gjelder kjønnsbalansen.

– Hva synes du om at de to andre fylkene stiller med bare menn?

– Jeg vil ikke starte forhandlingene med å rette en pekefinger til forhandlingspartnerne. Dette må de finne ut av i sine respektive fylkesting.

Akershus sender tre politikere som er for sammenslåing, men Aps gruppeleder er invitert med som observatør.

– Det er viktig at utvalgsmedlemmene er enige i mandatet fylkestinget har bestemt, men jeg synes det er riktig at også den ledende opposisjonslederen får delta, sier Solli.

Mer fra Dagsavisen