Annonse
Den gang da: Nora Bunæs Nilsen (t.v.) og Tuva Ødegård i 2015. Da gikk de på fotballinja på Drammen videregående skole, og klagde på guttenes særbehandling innenfor fotballen. Nilsen satset en stund, og pendlet til Bærum for å delta på treninger, samtidig som hun spilte på landslaget. Totalbelastningen ble for stor, og hun spiller nå fotball på hobbybasis. Det samme gjør Tuva. FOTO: PERNILLE VESTENGEN.

Mener Godset må lede an

Debatten om satsing på kvinnefotball har igjen blusset opp. I Drammen venter ildsjelene fremdeles på Strømsgodset.

Annonse
Lokale nyheter

Nora Bunæs Nilsen er en av flere kvinnelige fotballtalent som havner mellom lag og nivåer. Dagsavisen Fremtiden møtte henne og Tuva Ødegård (bildet) for to år siden. Da etterlyste jentene mer oppmerksomhet. Etter å ha spilt EM på Island i 2015, valgte Nilsen å gi seg på landslaget. Ødegård har også lagt fra seg ambisjonene om å satse på fotballen.

– Totalbelastningen med pendling og skole ble for stor, forteller den tidligere landslagsspilleren.

Nilsen, som er fra Krokstadelva, ble tatt opp på det aldersbestemte landslaget, og ble bedt om å bytte klubb fra Åssiden til Øvrevoll/Hosle, fordi det er et større og mer satsende lag. Det innebar pendling og rent sportslig på noen utfordringer.

– Når man går over til et nytt nivå må man regne med noen utfordringer i begynnelsen. Men det hadde vært mye bedre om det hadde vært en solid satsing på jentene her i området.

Oppgitt over Godset

Brede Olsen er oppmann for Åssidens seniorlag for damer, og er frustrert over hvor lite som har skjedd for kvinnefotballen de siste 15 årene.

– Det er klart at det har blitt et høyere nivå på kvinnefotball generelt, men toppsatsingen er dårlig stilt.

Han mener det er Strømsgodset som må gå foran og skape en arena for talentutvikling. At de ikke har gjort noe enda, provoseres han over.

– En av argumentene er penger og lønnsomhet. Gi meg to timer og 100.000 kroner, så skal jeg klare å få på plass et godt opplegg. De forfekter at de tar samfunnsansvar Det er selvsagt flott, men jentene glemmer de, sier han.

Tapte talent

Olsen refererer til flere talenter han har sett «gå tapt» gjennom sine år som trener.

– Gutta på idrettslinjene har et klart mål å jobbe inn mot, og får bli med Godset på treninger og leire. De samme frynsegodene får ikke jentene, sier han.

Nora Bunæs Nilsen spiller fremdeles fotball, nå for Åssiden, og kun for moro skyld.

– Jeg elsker jo å spille fotball. Gleden er der definitivt fremdeles, men noe satsing og videre karriere blir det ikke, sier hun.

Godset: – Skal se på det

Storklubben har ingen planer om å satse på jentene enda, er ikke fremmed for tanken. Dag Andersen, daglig leder i Strømsgodset, sier de er i ferd med å planlegge en intern vurdering av mulighetene for å skape en damesatsing.

– Dette er jo en debatt som har rast lenge, og vi har blitt spurt om dette før. Vi ønsker nå å se på mulighetene, og snakke med dem som er sentrale personer i kvinnefotballen i området, sier han.

– Er det en reell sjanse for at det kan bli et lag?

– Det er for tidlig å si. Vi skal se på det, men det er foreløpig feil å si at vi vurderer det som en realistisk mulighet enda, sier han.

Annonse