Bjørn Helgerud melder seg ut av Fremskrittspartiet og mener at regjeringsmakt, svarte limousiner og høye smørbrød er blitt viktigere enn god gammeldags Frp-politikk. FOTO: RONNY JOHNSEN

Melder seg ut av Frp i protest

DRAMMEN: Etter 41 år i Fremskrittspartiets tjeneste har Bjørn Helgerud fått nok. Han er rasende på partileder Siv Jensen, han savner Carl I. Hagen, og han ber nå lokalpolitikerne i Drammen ta sin hatt og gå.

Bjørn Helgerud setter seg ned med Dagsavisen Fremtiden og forteller at det er på tide at noen tar bladet fra munnen. Han påstår at Fremskrittspartiet har gått fra å være et parti for folk flest til å bli arrogant og mest opptatt av regjeringsmakt.

- Carl I. Hagen har sagt det før, men jeg gjentar det gjerne. Det verste som kunne skje, er at medlemmer av Fremskrittspartiet blir mer opptatt av svarte limousiner og høye smørbrød - og der er vi i dag, sier en skuffet Helgerud.

- Hva tenker du på helt konkret?

- Det er mange ting. I flere tiår har Frp gått til valg på å fjerne alle bomringer i landet. Nå varsler de at det mest sannsynlig kommer flere. Med tidligere helsepolitisk talsmann Jon Alvheim sto vi på lag med alle som slet med den norske helsepolitikken - nå er det helt stille. I tillegg til politiske saker som forsvinner, så høvler nå partiet ned alle stemmesankerne - de som snakker rett fra hjertet, og det er det trist å se på, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

 

- Ugjenkjennelig

Det hele startet med at Helgerud ville ha på trykk et innlegg i partiavisen Fremskritt. Der sa han sin mening om partiets oppførsel den siste tida, men innlegget ble aldri satt på trykk.

- Det har alltid vært lov til å være kritisk til sitt eget parti. Helt siden Anders Lange på 70-tallet kjempet vi for å høre alles mening i partiet. Den tid er over, og man ønsker ikke at kritiske stemmer skal få snakke. Partiet er ikke til å kjenne igjen, sier Helgerud.

- Hva var svaret du fikk da du ble gjort kjent med at innlegget ditt ikke kom på trykk?

- Jeg ble bedt om å henvende meg til redaktørene i avisen, og det har jeg gjort, men ingen vil snakke med meg. Dette er altså måten man fjerner de stemmene man synes støyer for mye, sier han.

 

Vil kaste alle i Drammen

Helgerud var aktiv i politikken i Drammen og Buskerud i over 25 år. Han satt 16 år i bystyret og har hatt flere sentrale verv. Etter at han ga seg i 2010, mener Helgerud at politikerne i Drammen Fremskrittsparti er kjekk ungdom, men at det skorter på det aller viktigste - erfaring.

- I Drammen har vi en situasjon der vi ikke har gode nok politikere, rett og slett. De har ingen selvtillit, og de har ikke nok kunnskap om politikk. Dessuten står de foran en stor elefant i Høyre som har fullt flertall. I Drammen er det nærmest diktatur, de gjør akkurat som det passer dem.

- Men Høyre har jo med seg Frp, KrF og Venstre i mange av de lokale sakene?

- For det første så mener jeg at dersom Frp må dempe seg ned til Venstre og KrF, så kan man like godt legge ned hele partiet. Fremskrittspartiet skal ha sin egen politikk, men slik som Høyre oppfører seg nå, er det helt umulig, sier han

 

Vil ikke kommentere

Det faktum at Helgerud mener ingen i Drammen Fremskrittsparti kan nok om politikk til å sitte i bystyret og lede partiet i en stor by som Drammen, gjør ikke leder i Drammen Fremskrittsparti Jon Helgheim stresset.

- Nei, dette vil jeg rett og slett ikke kommentere. Det er umulig for meg å kommentere dette, sier han.

Heller ikke Lavrans Kierulf (Frp) ønsker å si noe om utspillene til Helgerud.

- Nei, det for stå for hans egen regning. Noe mer vil jeg ikke si om den saken, sier Kierulf til Dagsavisen Fremtiden.

Mangeårig medlem av Fremskrittspartiet Hroar Hansen sier han har snakket med Helgerud om denne problematikken, men at han personlig aldri har vurdert å melde seg ut av partiet.

- Når et parti har flertall, så er det ikke rart at det gjør den politiske hverdagen litt tyngre for de fire som sitter på topp for Frp i Drammen. Jeg misunner dem ikke, sier Hroar Hansen, som mener at å melde seg ut ikke hjelper på en utfordrende politisk situasjon.

Helgerud er ikke enig.

- Det er ingen vits i å ha Fremskrittspartiet om vi skal dilte etter de andre partiene, sier Helgerud.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Bjørn Helgerud

Meldte seg inn i Fremskrittspartiet i 1973 og var med helt i starten av eventyret.

Etter 40 år kom Frp inn i regjeringslokalene for første gang, noe Helgerud mener har gjort at partiet har forvandlet seg betraktelig.

Han er en stor tilhenger av partiets tidligere leder Carl I. Hagen og mener at de siste røstene som taler ekte Frp-politikk er i ferd med å bli skviset ut av partiet.

Helgerud melder seg nå ut av Frp i protest og håper at flere følger etter ham for å markere sin motstand mot Frps forsøk på å bli bedre likt.