Øystein 
Sunde. FOTO: NTB SCANPIX

Med GPS til Konnerud

NAVN I NYHETENE: Øystein 
Sunde (67) har show sammen med Ingrid Bjørnov på Drammens Teater.

Dere får supre kritikker og det blir satt opp ekstraforestillinger. Er dette stas selv for en Øystein Sunde?

- Ja! Dette er stas. Vi driver jo med det samme Ingrid og jeg. Vi er habile på instrumentet vårt og flinke til å prate, og jeg føler meg veldig i slekt. Ingrid er et eventyr av en artist, det går så fort rundt i hue på henne og vi tenker ganske likt. Forskjellene er jo der, jeg har en fot i amerikansk bluegrass og britisk pop fra tidlig 60-tall, og Ingrid er jo en god del yngre og har sin katalog, og det er spennende. Vi har ofte vært innom de samme temaene, men fra hver vår kant.

Hvordan kom samarbeidet mellom deg og Ingrid Bjørnov i gang?

- Litt tilfeldig. Jeg var innom et hi-fi firma og møtte tilfeldigvis Ingrid som gjorde en huskonsert der. Vi ble sittende og snakke etterpå. Vi tenkte vi kunne gjøre noe sammen, og tok det skrittvis.

Hva er den største forskjellen på å jobbe alene eller sammen med noen?

- Det er rent press-messig deilig å være flere, det blir jo fordelt. Sånn var det også med Gitarkameratene. Dessuten er det så all right å kunne spille hverandres sanger og å akkompagnere hverandre.

Gleder du deg til å spille i Drammens Teater?

- Ja! Det er et fantastisk bygg og hele stemningen i salen og i veggene er noe helt spesielt. Husker godt første gang jeg var der, med Nordstrands russerevy i 1966, mitt siste år på gymnaset. Etter det har jeg vært der jevnlig og spelt for fulle hus, det er alltid gøy!

Hva er ditt forhold til Drammen?

- Jeg har Jonas Fjeld der som jeg kjenner godt og jeg har vært mye hos ham. Jeg har kjørt meg bort, det er mye bruer og rundkjøringer i Drammen! Måtte bruke GPS for å komme meg til Fjeld på Konnerud, med veier som var så små at det nesten ikke var plass til en bil. Jeg var også i Drammen en del på 60-tallet, på viseklubben Capodasten.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det var vanskelig. Akkurat nå har jeg i alle fall en Pondusbok (av Frode Øverli, red.anm.) på nattbordet som jeg sovner og våkner til, en stor humorist og tegner.

Hva gjør deg lykkelig?

- Når internettet virker. (Da undertegnede ringte hadde Sunde nettopp løpt ut av døra for «å finne nett»). Myndighetenes tiltro til internett er overdrevet, det er håpløst! Det er frekt av myndighetene å tvinge internett nedover huene til folk.

Hvem er din barndomshelt?

- Thorbjørn Egner, men også Anne-Cath. Vestly og Alf Prøysen med barnetimen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg aner ikke hva jeg skal si, brillene kanskje? Jeg veit a faen, jeg.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Kjøper ny bil.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

- Hvis det blir snakk om å legge ned vinmonopolet, da vil jeg stå på barrikadene for vinmonopolet. Det er en fantastisk innretning med kvalitet i alle ledd. EU vil jo ha alt fritt. Hvis det hadde blitt privat er jeg sikker på at utvalget hadde blitt dårligere og prisene høyere.

Er det noe du angrer på?

- Ja, det er jo små ting man angrer på, at man har kjørt litt fort og sikkert masse annet. Man kan ikke leve et langt liv uten å angre, men vitsen er å se forover.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Med heismontøren!

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no