Nyheter

Med Drillo til topps i Øvre Eiker

Egil Drillo Olsen (77) jakter kommunetopper i Buskerud sammen med tre turkamerater. Mandag sto Myrehogget på Holtefjell for tur – 707 m.o.h.

Bilde 1 av 7

– Ahh, det var deilig endelig å komme på toppen, sier Drillo, etter at de siste høydemeterne fra Sjutjernsdalen er forsert.

– Men jammen er det flott på toppen her med utsikt til alle himmelretninger. Ser jo både mot Drammen, Tyrifjorden, Norefjell, Blefjell, Jonsknuten og Eikeren herfra, sier han begeistret.

– Ja, Drillo, her kan du nesten se til hytta di på Haglebu, sier kjentmann og eikværing Arne Enger. Grunneieren på Holtefjell kjørte i mange år også løypemaskinen her oppe vintertid.

Fra Vestbysetra

Regnbygene henger rundt på alle kanter, men lykken er med turfølget på Holtefjell denne kjølige mandagen. Marsjen mot Øvre Eikers høyeste punkt startet fra Vestbysetra, ca. 470 m.o.h.

– Da vant vi mange høydemetre, for det er bratt nok likevel opp til toppen her, sier Enger. – Ja, det var nok det lureste vi kunne gjort. Etter ryggoperasjonen av en prolaps for halvannet år siden, er dette den lengste turen jeg har gått på beina, medgir Drillo.

Mange forbinder den tidligere landslagstreneren i fotball kun med nettopp fotball, men Drillo har flere interesser. I tillegg til fotball, er nemlig geografi den store lidenskapen hans. Innenfor geografi er fjelltopper, eller skal vi si topper generelt, spesial-emnet for Drillo.

Akershus første fylke ut

– Olsen og jeg har trent sammen innendørs lenge. En solskinnsdag for noen år siden var vi på vei ned i den mørke kjelleren igjen for ei ny styrkeøkt. Da tenkte vi at det måtte da være mulig å få til noe trening ute i skog og mark i slikt vær i stedet. Derfor ble ideen sådd om toppturer i Oslo og Akershus, sier Gunnar-Martin Kjenner (73), kamerat og tidligere idrettsadvokat.

Siden har Drillo, Kjenner, dennes svoger, John Olav Engeset (66), populært kalt Postmann, og Kjenners barndomskamerat Ole-Ludvig Engelsrud (75) vært på den høyeste toppen i Oslo og den høyeste toppen i alle de 22 kommunene i Akershus. Det har vært mye slit og glede, til fots og med sykkel.

Hytte i Buskerud

– Men hvorfor har du starta med toppene i akkurat Buskerud?

– Nei, nå var vi jo i mål med det første prosjektet da, sier han. - Det gav oss så mange positive opplevelser at tanken om å gå løs på et nytt fylke snart dukket opp. At valget falt på Buskerud skyldes naturligvis at det er nært, men også at jeg har hytte på Haglebu i Sigdal kommune. Derfra har jeg vært på flere kommunetopper allerede som Høgevarde i Krødsherad, Gråfjell i Sigdal og Flå og Hallingnatten i Nes. Ti i boks, elleve igjen, sier han. Noe gratis av kommunesammenslåingene får han heller ikke: Ingen av de kommunene som står igjen, skal slå seg sammen med noen. Så får tida vise om de spreke karene klarer alle kommunetoppene i Buskerud etter hvert. Da står blant annet Brennåsen i Modum (703 m.o.h.) og Jonsknuten i Kongsberg (904 m.o.h.) på menyen. I tillegg til noen virkelige utfordringer i de øvre hallingdalskommunene.

Ukjente folk flest

– Jeg lurer egentlig litt på hvor stor prosent av befolkningen i Eiker som har vært på kommunens høyeste topp. Ja, 95 prosent av innbyggerne aner nok ikke hvor det høyeste punktet i kommunen er heller, tipper Drillo, som mener kommunene bør merke og skilte til de høyeste toppene i hver kommune for å få flere folk opp av godstolen.

Akkurat til Myrehogget går det jo blåmerket sti fra både Vestbysetra og fra Midtstua, så den burde være overkommelig. I Nedre Eiker derimot er nok Trettekollen (607 moh) et nokså ubeskrevet blad der den befinner seg sør for Glitre i Finnemarka. Nå blir den jo også nye Drammens høyeste punkt 1. januar 2020, så da er det kanskje en anledning til å slå litt på stortromma?

Konkurranse i femte

– Folk flest har fått med seg at du er over snittet interessert i fotball, men startet interessen for geografi da du var guttunge på østsida i Fredrikstad også?

–Interessen for fotball og geografi startet tidlig. Fotballen har vært der fra jeg kunne gå, mens geografien startet i femteklasse på folkeskolen som en konkurranse mellom meg og to andre gutter i klassen. Det startet med hovedsteder, men siden har det blitt mye mer, og fjell er nok en spesiell interesse, sier han og smiler.

Viljestyrke

– Jeg bruker gåstaver, for det hjelper meg mye i et slikt terreng som dette, sier Drillo, og henviser til Holtefjells kuperte landskap og sugende myer.

Nå må det også sies at mannen som i sin tid klarte å få Norge til å innta andreplassen på den berømte FIFA-rankingen også har mer tæl enn folk flest. Egentlig er det et medisinsk under at 77-åringen med tre ryggoperasjoner, Bekhterevs sykdom, ny hofte og avstiva ankel med skruer makter å komme seg opp på disse toppene. Likevel klarer han seg bemerkelsesverdig bra gjennom det kronglete terrenget i «villmarka» på Øvre Eikers tak.

Du kommer langt med to staver og en stor porsjon viljestyrke!

---

Egil Roger "Drillo" Olsen

  • Norsk fotballspiller og -trener født 22. april 1942 i Fredrikstad.
  • Amanuensis ved Norges Idrettshøgskole fra 1982. 16 landskamper som spiller.
  • I tidsrommet 1990-98 ledet han Norge til to VM-sluttspill, i USA i 1994 og i Frankrike i 1998 og Norge til andreplass på FIFA-rankingen. Den mest suksessrike norske landslagstreneren i fotball noensinne; i hans første periode som landslagstrener spilte landslaget 88 kamper, og det ble 46 seirer, 26 uavgjorte og 16 tap.
  • I januar 2009 ble han på ny norsk landslagstrener og ledet Norge i EM-kvalifiseringen i 2012, der Norge endte på tredjeplass i sin gruppe etter Danmark og Portugal og ikke ble kvalifisert.

---

Mer fra Dagsavisen