KONKURRENTER: Masud Gharahkhani (Ap) forsøker å samle støtte slik at han kan utfordre Tore Opdal Hansen (H) som ordfører.

Masud forsøker å danke ut Tore O.

Ap forsøker å få til et bredt samarbeid for å danke ut Høyre og Frp. Seks partier møttes i hemmelighet på Park Hotell i dag tidlig.

Allerede tirsdag morgen, bare timer etter at valgresultatet ble klart, møttes representanter for Ap, Venstre, KrF, Miljøpartiet De Grønne (MDG), SV og Bylista. Også Sp var invitert, men møtte ikke opp.

Det var Ap som hadde tatt initiativ til møtet, som hadde som formål å stable på beina en flertallskonstellasjon. De sju partiene har til sammen 26 representanter i det nye bystyret. Man trenger 25 for å få flertall.

- Når det ikke lenger er blåblått flertall, er det naturlig at det føres samtaler. Utover det har jeg ingen kommentar, skriver Aps ordførerkandidat Masud Gharahkhani i en SMS.

Ap villig til å gi mye

Dagsavisen Fremtiden vet at Ap er villig til å gi mye til de andre partiene for å sikre et flertall og en ordfører fra Ap. Det bekreftet også Gharahkhani under Aps valgvake i går:

- Vi vil gi både KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne mye gjennomslag hvis de vil samarbeide med oss, lovte han.

Ap økte med 2,2 prosentpoeng til 31,5 prosent fra forrige valg. Partiet får likevel ingen økning i antall representanter i bystyret. Med 15 egne representanter, trenger Ap støtte fra nesten samtlige partier bortsett fra Høyre og Frp.

Venstre har fortsatt ikke bestemt seg

Yousuf Gilani (V) var blant dem som deltok på møtet på Park Hotell tirsdag morgen. Han synes det var et godt og konstruktivt møte.

- Velgerne har gitt et signal om at de ønsker endringer i Drammen. Da må vi se på det, sier Gilani.

Mens KrF allerede før valget gikk ut at sa at de ønsket å samarbeide med Høyre, har ikke Venstre bestemt seg. Gilani sier at han verken depper eller jubler over Venstres oppslutning på 3,5 prosent.

- Tatt i betraktning de ressursene vi har, er vi fornøyde. Nå skal vi bygge laget enda sterkere, sier han.

- Venstre er opptatt av politisk gjennomslag. Vi vil ha flere gang- og sykkelveier, bedre miljø og flere lærere. Jeg er optimist og tror Venstre skal klare å finne gode løsninger sammen med andre partier.

MDG: - Høyre må jenke

Ståle Sørensen (MDG) vil ikke si så mye om møtet:

- Vi har hatt mange telefoner og samtaler. Vårt mål er å snakke med alle parter i løpet av uka, både i kommunen og i fylket. Noen har invitert oss og vi har invitert andre, så ser vi hvor vi får en god tone, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Både i kommunen og i fylket peker Høyre først på områdene der de står langt fra MDGs politikk, fremfor motsatt.

- Hvor sannsynlig er det at dere frir til Høyre for å få gjennomslag?

- Jeg føler det er omvendt, at det er Høyre som må jenke seg. Vi er totalt fordomsfrie, og forventer at alle andre er det samme. Nå begynner vi med å fordøye valgresultatet, og kaster ikke rundt oss med krav. Det er jo heller ikke alle som kjenner oss, sier Ståle Sørensen.