VANT OVER REGJERINGEN: Paal André Grinderud snudde Stortinget i saken om stengt pol på julaften. Her sammen med morens kusine Karin Knutsen på julekonsert i Strømsø kirke. FOTO: SILJE S. SKIPHAMN

Mannen som vant over regjeringen

Paal André Grinderud snudde Stortinget og sørget for at polet fortsatt skal være stengt på julaften.

I tre uker sto han foran Stortinget i den verste sommervarmen. Med seg hadde han en plakat og noen små papirlapper med budskapet sitt på. Lappene hadde han tigget seg til å kopiere opp på arbeidsplassene til venner og bekjente. Det var bare han - et alkoholikerbarn fra Mjøndalen - mot hele den politiske eliten i Norge.

- Jeg holdt på å gi opp mange ganger, forteller Paal André Grinderud noen måneder etterpå.

En stortingsrepresentant fra Frp hadde kommet og sagt at «dette kommer aldri til å gå». Politiet hadde oppsøkt ham for å sjekke om han hadde tillatelse til å stå der. Og en lege fra Rikshospitalet hadde ringt og sagt at han måtte komme med en gang. Det viste seg at Grinderud trengte en hjerteoperasjon.

- Jeg som alltid hadde vært så opptatt av å lytte til hjertet mitt. Nå var det shaky også. Jeg vurderte å gi meg, men legen mente det ville være bra for hjertet å fortsette kampanjen, forteller han.

 

En klassiker

Grinderud ble kjent da han høsten 1991 fortalte om sin oppvekst med en alkoholisert mor på NRK. Året etter ga han ut boken «Alene - nå igjen». Den ble i høst utgitt på nytt, og skal allerede nå trykkes i et nytt opplag.

- En kjent forfatter sa til meg at det bare er folk som er døde eller klassikere som blir utgitt på nytt. Jeg er ikke dau, så da må jeg være en klassiker, ler Grinderud.

I nesten 20 år var han en selvutnevnt talsmann for barn av alkoholikere. Egentlig ga han seg i 2010, men i sommer våknet engasjementet på nytt. Grinderud hørte noe på radioen som opprørte ham så sterkt at han ikke kunne la være å gjøre noe.

- Det var en fra Frp som sa at vi kunne ikke ha det sånn at polet skulle være stengt på julaften. Barn av foreldre med alkoholproblemer, ville han heller hjelpe på andre måter, husker Grinderud.

 

Gamle minner

Uttalelsene fikk han til å tenke på sin egen barndom. Fra Grinderud var ti til han var 16, bodde han mye alene sammen med moren Wanda. Faren var død, og moren utviklet etter hvert et stort alkoholproblem.

- På julaften visste jeg aldri om jeg fikk pakker. Jeg visste ikke om mamma kom til å være edru. Siden det var julaften, var det heller ingen andre steder å gå, forteller Grinderud.

Vinmonopolet har hatt stengt julaften, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og valgdagen. Regjeringen foreslo i vår å endre loven slik at polet kunne holde åpent på alle disse dagene. Det fikk Grinderud til å se julerødt:

- Alle de andre dagene er helt greit for meg, men på julaften skal polet fortsatt være stengt, fastslår han.

 

Hjelp fra Lundteigen

Grinderud tror ikke moren ville drukket mer om hun kunne handlet på polet på julaften. Det er ikke det dette handler om. Han ville skape en symboldag - en snakkis som fikk voksne til å tenke seg ekstra nøye om før de helte i akevittglasset på julaften.

På Stortinget var det tverrpolitisk støtte til regjeringens forslag. Ergo måtte Grinderud få flere partier til å snu. Gjennombruddet kom da Per Olaf Lundteigen (Sp) feide ut fra Stortinget.

- Han er hel ved! Hadde det ikke vært for Lundteigen, hadde jeg ikke klart det, forteller Grinderud.

Lundteigen fikk KrF på banen, og etter hvert fikk Grinderud også støtte fra Ap og SV. Regjeringspartiene var det verre med. Grinderuds håndskrevne brev til Høyre- og Frp-representantene hjalp ikke.

 

Invitert til Erna

- Men jeg føler at Høyre virkelig har lyttet til meg. Jeg har møtt helseministeren, og Julie Brodtkorb, statssekretæren til Erna, inviterte meg til møte på statsministerens kontor, sier Grinderud.

- Men Siv Jensen hørte jeg ingenting fra. Frp er det eneste partiet som ikke har forstått hva dette handler om. At julaften skal være en symboldag.

På høsten manglet Grinderud fortsatt noen stemmer. De fikk han til slutt fra Venstre etter at KrF-leder Knut Arild Hareide hadde gitt Grinderuds bok til Venstre-leder Trine Skei Grande.

2. desember ble saken behandlet i Stortinget. Bare Høyre og Frp stemte mot å holde polet stengt på julaften. Grinderud innkasserte seieren fra galleriet.

- Det er ingenting jeg er mer stolt over! Jeg fikk akkurat en melding på Facebook fra en far. Han skrev at han hadde fått noe å tenke på, og at han kom til å nøye seg med én akevitt på julaften, sier han fornøyd.

Nå er Grinderuds hjerte nyoperert. Men han lover at det kommer til å fortsette å banke for dem som trenger det aller mest.