Foto: Elisabeth Helgeland Wold

Mangfoldig orgelbrus i Bragernes

Lokale nyheter

Anders E. Dahl (41)

Kantor og organist

Arrangerer gratis minikonserter med storslagen orgelmusikk

Bragernes kirke starter opp høstsesong for orgelhalvtimen på lørdag, kan du fortelle om konseptet?

– Orgelhalvtimen er i hovedsak korte gratis orgelkonserter på lørdager klokka 13, høst og vår. Både norske og utenlandske organister kommer til Bragernes, både erfarne organister og unge elever spiller. Tanken er å gi folk et lavterskeltilbud med orgelmusikk på høyt nivå. Vi mottar statlig støtte fra Norsk kulturråd, som gjør at vi kan komme med dette tilbudet. Vi har forresten nettopp fått vite at vi også får støtte derfra for 2018. Vi startet med orgelhalvtimen våren 1999 etter at Bragernes kirke hadde innviet sitt nye orgel i 1998. Vi har to kjempefine orgler i Bragernes, og det er fint å la dem få litt «taletid». Det finnes jo så mye flott orgelmusikk, helt fra 1400-tallet og opp til i dag. Både musikken, orglene og utøverne er motivasjonen for denne konsertserien.

Hvem kommer og hva er tilbakemeldingene?

– Det er alltid noen nye fjes, og kanskje ikke nødvendigvis de vi treffer på gudstjenestene søndager. Og så er det selvfølgelig noen gjengangere som liker orgelmusikk. Kirken er åpen fra klokka 12–18 på lørdager og mange liker å komme innom, sette seg ned å høre. Orgelhalvtimen er også et innslag i konseptet «Åpen kirke». De beste tilbakemeldingene er at det er stabilt besøkstall, så selv om det kanskje er litt smalt, så har orgelhalvtimen blitt populær.

Hvem og hva får vi høre?

– Det blir et ganske stort mangfold. Det er jeg som starter og spiller musikk av Rheinberger, Eggen og Martin. Dagen etter skal jeg ha konsert i Hellerup Lund kirke i København, og det er en del av dette som fremføres på orgelhalvtimen. 23/9 kommer Ole Karsten Sundlisæter og spiller sin egen musikk, det blir kammermusikk med Bach-kantater både 7/10 og 21/10. Ole Andreas Fevang spiller Mendelssohn 14/10 og faren Jørn Fevang spiller 4/11; Bach, Howells og Kverno. 11/11 kommer Ghislain Gourvennec som spiller Marcel Duprés «Korsets vei» og Grethe Ryen leser tekster av Claudel, det blir også en kunstinstallasjon av P.O. Aarestad i forbindelse med den konserten. Og dette er bare et utdrag av høstens program.

Du har nylig spilt inn plate?

– Ja, Vegard Landaas (saksofon) og jeg gjorde en innspilling i august, og jeg holder på å finansiere innspilling av orgelmusikk av Mozart, på et orgel i Oslo som jeg falt for, sammen med tre strykere. Ellers er de fleste innspillingene mine på orgelet i Bragernes kirke. Men innspillinger tar tid og er en lang prosess.

Hva liker du selv best å spille?

– Bach er jo noe eget, ellers ligger hjertet mitt den romantiske musikken nær, og nettopp den musikken kler orgelet i Bragernes godt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– De bøkene som fikk meg på sporet, som gjorde at jeg i ung alder forsto at det var verdt å lese en bok.

Hvem er din barndomshelt?

– Bestefaren min. Jeg gikk ikke i barnehage, så vi var mye sammen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da blir det brus og sjokolade og noen episoder «House of Cards».

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Hans Olav Lahlum, han kan jo snakke om alt!