Nyheter

– Mange har godt av en firbeint venn

Hun kjøpte gård for å realisere drømmen om å gi barn og unge en pause fra prestasjonsjaget og ny tro på seg selv i samvær med dyrene. Først måtte hun bare rydde litt.

Bilde 1 av 0

– Ikke kjøp gård om vinteren! Om det er én ting jeg virkelig har lært, så er det dét. Jeg har vel brukt bortimot et helt år bare på å plukke søppel og fjerne gamle busker, kratt og røtter. Ingenting av dette syntes fordi det lå under et tjukt lag med snø da jeg var på visning i desember 2016, forteller selvutnevnt gårdskjerring Elisabeth Johansen på Menings- og mestringsgården i Vestfossen.

Etter blant annet totalrenovering av driftsbygning og stall, bygging av hønsehus og hønsegård og luftegårder til alle de andre dyrene, er nå endelig oslojenta i ferd med å få stedet akkurat slik hun vil ha det.

For ikke å snakke om at gården er blitt godkjent for Inn på tunet-virksomhet og at Elisabeth har fått i stand en rammeavtale med Kongsberg kommune.

Firbeinte terapeuter

– Nå begynner jeg å komme ordentlig i gang. Vi har hatt Åpen gård-arrangementer, turridning, barnebursdager – og nå blir det også mer tilrettelagte, pedagogiske aktiviteter på oppdrag fra barnevernet og kommunen. Jeg gleder meg til å kunne ta imot flere her, sier Johansen.

Med seg på flyttelasset til gården hadde hun blant annet en bachelor i hestefag fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, journ.anm.), ett år med praktisk pedagogikk og faget «Introduksjonskurs i dyreassisterte intervensjoner» – i tillegg til at hun er utdannet hundeinstruktør.

– Vi vet nå at praktiske oppgaver og mestringsopplevelser sammen med dyr gjør godt for veldig mange, med mange forskjellige utfordringer. Dette er det forsket mye på. Det har med å gjøre at dyrene aldri dømmer deg og tar deg for den du er. Så lenge du er god med dem, er de alltid blide og kjærlige tilbake. Og så er de utrolig flinke til å få folk til å vise følelser og «værer» fort hva slags stemning du er i.

Johansen, som har en hestefrelst mamma, har praktisk talt vokst opp i stallen selv. Gjennom utfordrende tenåringsår var det en trygg arena for mestring og sosialt nettverk.

Nettløs pause

Denne opplevelsen brenner hun for å gi videre til dagens unge. Dog ikke bare hestefrelste, så på gården bor i dag både høns, sauer, minigriser, kaniner, marsvin, katter og en hund, i tillegg til to shetlandsponnier og tre hester.

– Barna som vokser opp nå har en så helt utrolig prestasjonsbasert hverdag. De må være flinke til alt på skolen og på fritiden, og i tillegg være pene, veltrente og kule. De som ikke oppfyller kravene blir gjerne utsatt for mobbing på et intenst og digitalt nivå. Det er ikke rart det er mange som sliter og har bruk for en pause fra alt sammen. Det håper jeg de kan få her. Vi legger alle mobiler i en boks ved ankomst og er til stede her og nå mens vi steller dyrene, rir på tur, mater dem, måker vekk møkka, gir dem friskt vann – og koser masse. Det er ingen som dør fordi du ikke er tilgjengelig på telefon og sosiale medier i et par timer, fastslår gårdskjerringa fra hovedstaden.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen