Nyheter

– Mange beslutninger blir tatt uten gode analyser

Gry Hamarsland (49) fra Lier kunne ikke si nei til muligheten til å påvirke norsk transporttilbud. Snart starter hun i sin nye direktørjobb i sektoren hun mener er best i klassen når problemer oppstår.

Hvem: Gry Hamarsland (49) fra Lier

Aktuell: Er i statsråd utnevnt til avdelingsdirektør i Samferdselsdepartementet, Planseksjonen i Bane- og planavdelingen og begynner rett over nyttår. Hun kommer fra jobb i Husbanken i 2,5 år og har tidligere også jobbet i ECON Analyse og Direktoratet for økonomistyring.

Hvorfor søkte du jobben?

– Fordi det er spennende og få være med påvirke det samlede transporttilbudet i Norge. Når muligheten bød seg ble det litt for spennende til å la være.

Du skal blant annet jobbe med planlegging av jernbane, blir du selv togpendler til Oslo?

– Ja, da blir jeg togpendler etter noen fine år på sykkel til og fra jobb i Drammen. Men jeg har vært togpendler i mange år tidligere.

I en av dine tidligere jobber, i Direktoratet for økonomistyring (DFØ), lagde du en analyse som konkluderte med at mange statlige utredninger er for dårlige. Vil du ta tak i dette i den nye stillingen din?

– Det var en utredning som gikk på tvers av alle statlige etater. Staten skal lage gode forhåndsutredninger før de beslutter hvilke tiltak som skal iverksettes for å fikse ulike problemer. Utredningen viste at mange beslutninger blir tatt uten gode analyser. Men samferdselssektoren er best i klassen på utredninger. Jeg får nå lov til å være med på å videreutvikle plan- og analyseverktøy i sektoren.

Hvor lenge har du bodd i Lier?

– Har bodd i Lier i 20 år og har blitt litt liung i hjertet, selv om det ikke høres på dialekten – jeg er Fana-jente. Etter at barna kom til ble det mye surr med dialekten. Barna snakker veldig pent østlandsk, helt uten a-endinger, så det ble kanskje litt Bergens-innslag der, hehe.

Du er samfunnsøkonom, hvordan ble den interessen tent?

– Det er en fantastisk fin utdanning hvis du er interessert i samfunnet rundt deg, og også i matte. Du kan regne deg litt fram til hva som er lurt, nå er jeg for eksempel på et seminar om boligomsetning og om budgiving. Det er spennende å leke litt med det. Samfunnsøkonomi er en utdanning som stort sett brukes i offentlig sektor, mindre i privat sektor, så du må være glad i samfunn.

Samferdselsdepartementet har flere fra Buskerud i ulike nøkkelposisjoner, blant andre Anders B. Werp som er statssekretær og Anders Buttedahl som er ekspedisjonssjef. Kjenner du mange av dine nye medarbeidere?

– Nei, jeg kjenner ingen av dem, men det skal bli spennende, og jeg kjenner flere andre i departementet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leste veldig mye før, men går veldig inn i de universene jeg leser om, så som småbarnsmor kunne jeg jo ikke be barna være stille fordi de forstyrret, så da ble det mindre lesing. Den jeg husker best fra langt tilbake er «Robinson Crusoe», utrolig fascinerende, og jeg husker boka den dag i dag.

Hva gjør deg lykkelig?

– De nære ting. Spennende jobber og interessante kolleger, og å komme hjem til en veldig fin familie. Og mange gode venner. Og hverdager. Jeg heier på hverdagen. Det er viktig å gjøre noe som gir hver dag mening.

Hvem er din barndomshelt?

– Min mor. Hun motiverte meg til å ta høy utdanning og var på mange områder en stor inspirasjon. Mens venninnene mine hadde mødre som var hjemmeværende, så var min mor leder og en helt spesiell dame.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har et stort problem med å være til stedet akkurat her og nå, det blir for mye planlegging. Min bedre halvdel er mye bedre til å leve i nuet. Men vi utfyller hverandre, da.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Utskeielser involverer stort sett gode venninner og litt prosecco.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Jeg er veldig opptatt av samfunnsspørsmål. Men skal jeg velge én sak å gå i demonstrasjonstog for, så er det for miljøet og oppmerksomhet rundt klimaspørsmål. Heldigvis har verden våknet, for vi MÅ ta grep om klimautfordringene.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har alltid grepet de sjansene jeg har fått, og jeg tror ikke det er noe jeg skulle gjort annerledes.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg er så nysgjerrig på hva som kommer til å skje på den teknologiske og digitale fronten framover, for eksempel innenfor kunstig intelligens, så det må bli med en forsker så jeg kunne spurt: Hva kan vi forvente de neste årene?

Mer fra Dagsavisen