Nyheter

Mange av Vardar-millionene kan havne hos Viken

Storfylket Viken får trolig det aller meste av de 740 millionene Buskerud fylkeskommune ligger an til å få i utbytte fra energiselskapet Vardar.

Det fylkeskommunale energiselskapet Vardar solgte i fjor energiselskapet Nelja Energija i Baltikum for 289 millioner euro til et underselskap av Estlands statlige energiselskap.

Styreleder i Vardar Roar Flåthen har foreslått at Buskerud fylkeskommune skal kunne ta ut et utbytte på 740 millioner kroner av dette.

– Det er generalforsamlingen i Vardar som 16. mai godkjenner utbyttet, opplyser Kjersti Bærug Hulbak, fungerende fylkesrådmann i Buskerud.

Les også: Vil bruke Vardar-utbytte på enøk-fond

Havner trolig hos Viken

Utbyttet etter salget av Vardar kommer ikke nødvendigvis til å havne i Buskerud. Mye vil ende opp hos storfylket Viken, som i tillegg til Buskerud består av Akershus og Østfold.

– I Buskerud fylkeskommunes vedtatte økonomiplan 2019–2023 ligger det inne 450 millioner som er bundet opp til nedbetaling av lån, skoleinvesteringer som er gjort i Buskerud og 250 millioner skal settes inn i et ubundet investeringsfond, opplyser Hulbak.

Dette utgjør 700 av de 740 millionene Buskerud fylkeskommune ligger an til å få i utbytte.

– De siste 40 millionene er det ordinære utbyttet som ligger inne i driftsbudsjettet til Buskerud fylkeskommune, sier Hulbak.

40 millioner er altså planlagt brukt før Viken blir en realitet 1. januar 2020. Ellers vil veldig mye av utbyttet havne hos det nye storfylket.

– Vi har med oss deler av det ekstraordinære utbyttet inn i Viken og det skal investeres i hele Viken. Det vil komme innbyggerne i Buskerud til gode med tanke på veier og skoler. Akershus har med seg sitt energiselskap inn i Viken, og pengene fra Akershus’ energiselskap, som er av langt større verdi, vil også kunne brukes i Buskerud, sier Hulbak.

Ls også: Salg med milliardgevinst for Buskerud

Varierende praksis

Buskerud fylkeskommune inngikk i 2005 en aksjonæravtale med samtlige kommuner i Buskerud, og som følge av denne avtalen er det dagens Buskerud-kommuner som overtar det som er igjen av Vardar og inntektene fra energiselskapet fra 1.1.2020.

Akershus Energi blir etter planen overtatt av Viken, noe som gjør at også Buskerud og Østfold kan nyte godt av inntektene derfra fra 2020, mens kommunene i Akershus ikke får overta noen andel av energiselskapet.

I Østfold er situasjonen noe annerledes. Der eier Østfold fylkeskommune 50 prosent av energiselskapet, mens 13 kommuner eier den andre halvdelen. I Østfold har kommunene fått ta del i utbyttet de årene det har vært mulighet for det, mens kommunene i Buskerud kun har hatt B-aksjer og dermed ikke noen mulighet til å ta ut utbytte. I så måte er det kommunene i Buskerud som vil oppleve de mest positive økonomiske endringene knyttet til kraftinntekter fra 1. januar 2020.

Både i Østfold og Akershus har det vært misnøye med avtalen Buskerud har inngått med fylkets kommuner, og det samme gjelder i Viken, som vil få mindre kraftinntekter som følge av avtalen.

– Kommunene i Østfold uttrykker stor misnøye med det. Jeg ser mer på det som historie fra tidlig på 2000-tallet som vi kan gjøre lite med, sier fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth (Ap) til Dagsavisen Fremtiden.

Ordfører i Moss Hanne Kristin Tollerud (Ap) forteller at planen i Østfold nå er å prøve å gjøre noe lignende av det Buskerud har gjort – i aller siste liten.

Flere partier i Østfold ønsker å sørge for at kommunene der også nyter godt av de 50 prosentene som fylkeskommunen eier.

– Problemet at Buskerud gjorde dette for mange år siden, og nå er det litt av den samme modellen vi ser på selv, sier Tollerud til Dagsavisen Fremtiden.

Østfold Arbeiderparti har nå kommet med en innstilling om at 55 prosent av fylkeskommunens aksjer overføres til kommunene i Østfold, men at det gjøres et vedtak som sikrer Viken fylkeskommune utbytte fra Østfold Energi i tolv år fra 2020.

Fylkesrådmann Anne Skau i Østfold har foreslått en overføring som ligner den Ap har foreslått, dog noe mindre: hun foreslår at 30 prosent av fylkeskommunens aksjer overføres til kommunene. Både dette og andre forslag ble stemt over i fylkesutvalget i Østfold onsdag 25. april, men ingen av forslagene fikk flertall.

Fylkesordfører Haabeth opplyser at nytt møte om saken er berammet til 8. mai. Floken er altså ennå ikke løst.

Les også: Buskerud kan få kjempefordel i Viken

Mer fra Dagsavisen