Nyheter

Magiske bokskatter

Jens Haugfos (62)

Innehaver av Drammen Antikvariat og formann i Norsk Antikvarbokhandlerforening

I årets julekalender på NRK har et antikvariat en sentral rolle, er det mange som bemerker det i ditt antikvariat og følger du serien selv?

– Ja, det er mange som nevner det når de er innom, og det er flere i min bransje som følger med på serien, inkludert meg selv. Jeg går nødig glipp av en eneste episode. Hilde Hagerup, en av Hagerupene som står bak serien, er tydelig inspirert av Michael Endes «Kampen om tida», også en av mine favoritter. Men ingen antikvariater ser ut som den i Snøfall, den er litt parodisk, men vi i Norsk Antikvarbokhandlerforening er jo glad for oppmerksomheten den gir likevel. Ruth i serien hadde nok heller ikke kvalifisert til medlem av antikvarforeningen, hun kunne fått et mentorprogram.

Hvorfor blir antikvariat ofte fremstilt med magi tror du?

– Det er magisk å lese en roman, kanskje fra en annen tid og fra et annet sted og likevel merke at forfatteren snakker til deg, hvor sosiale og kulturelle forskjeller viskes ut. Da skapes magien oppe i hodet på leseren.

Er det forskjell på det folk handler nå til jul og ellers i året?

– Hvis folk kjøper gaver har de mottaker i hodet, og så prøver vi å finne noe som kan passe, ellers i året handler folk mest til seg selv.

Hvordan er det med den lokalhistoriske interessen blant gavekjøperne?

– Det går mye i lokalhistorie, både nyere og eldre ting. Vi selger lokalhistorie fra Jo Sellæg og Per Otto Borgen og bøkene til Tom Schandy og Tom Helgesen er også populære. Folk vil også ha en del klassikere som man ikke får i vanlig bokhandel.

Hvordan finner du godbitene til antikvariatet ditt?

– Jeg dro mye mer rundt før, nå får jeg mange tilbud fordi vi er godt etablert, vi har 25 års jubileum i 2017. Nå nærmest detter tilbudene ned i hue på meg. Jeg prøver å finne de litt særere og sjeldne tingene, og det hender jeg tømmer kontoen fordi jeg finner et klenodium.

Hva er din største bokskatt i antikvariatet?

– Det er jo øyet som ser, men jeg har bøker og trykk fra tidlig 1600-tall, og et av verdens eldste atlas fra 1607, latinsk utgave laget av 335 kobberstikk. Det koster 70.000. Det er gøy med gamle ting, men jeg må ikke eie det og har ingen problemer med å selge et klenodium. Jeg er ikke som en del av mine kolleger og samlere, som har en lidenskap til de gamle bokskattene, men jeg beundrer og misunner dem litt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Michael Endes ungdomsbok «Momo – kampen om tida».

Hva gjør deg lykkelig?

– Familien, gode venner og godt lag.

Hvem er din barndomshelt?

– Morfar, en varm pater familias.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er litt for oppfarende.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Mye! Jeg er engstelig for velferdsstaten, og mot den liberalistiske høyredreiningen vi ser for tida.

Er det noe du angrer på?

– Selvfølgelig, men stort sett er jeg glad og fornøyd.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med kona mi.

Mer fra Dagsavisen