Nyheter

Må holde seg hjemme

Når det er tåke og kaldt, må astmatiker Wenche Stustad holde seg unna Drammen.

Bilde 1 av 2

– Jeg bor i Sylling og merker stor forskjell på lufta der og i Drammen, sier Stustad, som er leder i Astma- og allergiforbundet Drammen og omegn.

Hun er avhengig av å dra til Drammen to ganger i uka for å trene sammen med andre som har lungesykdommer. Men er det tåke og kaldt, er lufta i Drammen så forurenset at Stustad blir tvunget til å holde seg hjemme.

– Det har vært mye forfall på treningen denne vinteren. Det er dumt med tanke på at de som går der har stort utbytte av å trene og være ute, sier hun.

Stustad kan kjenne om lufta i Drammen er forurenset allerede idet hun kjører inn i Bragernestunnelen. Er det mye luftforurensing, trenger hun ekstra medisiner for å kunne gå ut.

– Nesa blir irritert, øynene begynner å renne og pusten blir tung. Det er absolutt et handikap, sier Stustad.

Svært helseskadelig

I oktober i fjor ble Drammen, som en av flere norske byer, dømt i EFTA-domstolen for brudd på luftkvalitetsdirektivet. Også Riksrevisjonen konkluderte i fjor med at den lokale luftkvaliteten i norske storbyer ikke er god nok. Det har fått Miljødirektoratet til å be byene om å skjerpe seg.

– For høye konsentrasjoner av svevestøv og nitrogendioksid kan være svært helseskadelig. Barn, eldre og folk med luftveisproblemer er spesielt utsatt, sier direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Målinger viser at det er for høye nivåer både av svevestøv og nitrogendioksid i Drammen. Kommunen har vært over øvre vurderingsterskel for svevstøv hvert år siden 2011. Det innebærer at den framtidige utviklingen må vurderes. I 2013 var det mer svevestøv i Drammen enn tillatt.

Grensen for nitrogendioksid ble også overskredet i 2010 og 2013. I 2011 og 2012 lå Drammen over øvre vurderingsterskel.

Ikke fornøyd med planen

Den langvarige luftforurensingen gjorde at Drammen kommune ble pålagt å utarbeide en tiltaksutredning for lokal luftkvalitet. Den ble vedtatt av bystyret i april 2015, etter at kommunen hadde fått utsatt fristen Miljødirektoratet hadde satt.

For to uker siden kom svaret fra direktoratet. Fagfolkene der var ikke fornøyd:

«Tiltaksutredningen viser at kommunen vil ha problemer med å overholde grenseverdiene for nitrogenoksid fram mot 2019. Når det gjelder svevestøv, har vi ikke informasjon om kommunen vil overholde grenseverdiene fram mot 2019», står det i brevet.

Miljødirektoratet krever derfor at Drammen kommune skal lage en oppdatert handlingsplan for å redusere luftforurensingen innen 1. juni 2016. Innen samme dato året etter krever direktoratet en revidert tiltaksutredning.

– For å sikre at nødvendige tiltak blir innført, er det viktig med et godt beslutningsgrunnlag, sier Ellen Hambro.

Wenche Stustad mener luftkvaliteten er i ferd med å bli bedre, men håper politikerne nå tar problemene på alvor:

– Jeg håper de skjønner hvor ille det er for oss som plages av dette, sier hun.

Ikke akutte problemer

– Luftkvaliteten i Drammen er betydelig bedre enn i mange andre byer, men vi ligger rundt grenseverdiene, sier byutviklingsdirektør Bertil Horvli.

Målet med tiltaksutredningen er ifølge Horvli å vise hva Drammen kommune skal gjøre for å bedre luftkvaliteten selv om trafikken øker. Der spiller Buskerudbyen en viktig rolle.

– Hvis Buskerudbypakke 2 blir vedtatt, vil kollektivtilbudet bli bedre og forholdene for gående og syklende mer tilrettelagt. Også innføring av trafikkbetaling og bygging ved knutepunkt, vil ha en effekt på luftkvaliteten, sier Horvli.

Han viser til at mye av luftforurensingen i Drammen er langs riksveiene. En statlig politikk som gjør at dieselbiler forurenser mindre eller blir byttet ut med elbiler, ville også bidratt til renere luft.

Nå vil Drammen kommune innlede en dialog med Miljødirektoratet slik at det som mangler i tiltakstutredningen kommer på plass.

– Vi har allerede en del bakgrunnsinformasjon som ikke er med i utredningen som kanskje vi gi svar på noe av det direktoratet etterspør. Og hvis de mener det er noe som ikke er på plass, så skal vi gjøre de tilleggsutredningene også, lover Horvli.

Mer fra Dagsavisen