Drammen

Lue på veggen

DRAMMEN: Han er kjøpt inn av Drammen museum, kunstnerisk ansvarlig for Elvefestivalen-prosjekt og ­invitert til Barcelona av politikerne der. Graffitikunstner Eric Ness Christiansen blir stadig mer stueren.

- Det er deilig med en vegg som skiller seg ut fra alle de grå i bybildet, sier graffitikunstneren Eric Ness Christiansen.

Han står foran en 96 kvadratmeter stor vegg på Brakerøya. Veggen er dekorert av Christiansen og fire andre graffitikunstnere fra Drammen. Fortsatt er graffiti såpass uglesett at de tre andre foretrekker å ikke ha navnene sine i avisen.

- Vi har hver vår stil, men har brukt samme farger for å lage et tema, sier Christiansen.

På museum

Han har tidligere dekorert blant annet Aass bryggeri, Brodalsbygget på Union Scene og Café Grua, og i høst ble Christiansen graffitikunstner på heltid.

I januar og mars var han i Barcelona gjennom et prosjekt hvor byrådet har satt av vegger til gatekunst.

Etter seks år med nulltoleranse for graffiti gikk Barcelona tilbake fra den harde linjen, fordi forbudet gjorde at forseggjort graffiti forsvant, men ikke tagging. Christiansen var med på å dekorere vegger ved området El Paral-lel i sentrum og utenfor universitetet.

- Da vi holdt på utenfor universitetet kom en kunstprofessor ut med studentene sine og pekte og forklarte. Vi følte at vi var litt stjerner, gliser han.

Graffiti vekker ikke bare kunstfaglig interesse i Barcelona. I vinter kjøpte Drammen museum inn sitt første graffitiverk, signert Eric Ness Christiansen.

- Det var et stort øyeblikk, noe jeg aldri trodde kom til å skje. Og så gir det en ekstra giv at noen kunstfaglige står bak meg, sier han.

Graffitimaleren er også kunstnerisk leder for et prosjekt under Elvefestivalen 22.-24. august.

- Prosjektet blander samtids- og gatekunst. Foreløpig vil jeg ikke si så mye mer, men det blir flott og fargerikt, sier en hemmelighetsfull Christiansen.

Tilbake på ­Brakerøya

Med veggen på Brakerøya er Christiansen tilbake der graffitikarrieren hans startet.

På 1990-tallet hadde Brakerøya en av Nord-Europas største graffitivegger. Den var synlig fra motorveien og satte Drammen på Norgeskartet i hiphop-kulturen.

Christiansen forteller om da han var 14 år og syklet ned til Brakerøya-veggen.

- Dit kom de store graffitigutta fra utlandet og kjente nordmenn i hiphop-miljøet, som Tommy Tee. De var heltene i min verden, og de kom til Drammen, mimrer Christiansen.

Men da et totalforbud mot graffiti ble innført i 2003, forsvant fargene fra veggen. I vår lettet bystyret i Drammen på reglene, og nå er graffitien tilbake på Brakerøya. Om enn noen hundre meter bortenfor den gamle Brakerøya-veggen.

- Dette er Cheech, sier Christiansen, og peker på figuren midt på veggen, flankert av fire signaturer.

Cheech Wizard er en kulttegneseriefigur skapt av Vaughn Bodé på slutten av 1960-tallet. Graffitimiljøet har trykket Bodés undergrunnstegneserier til sitt bryst, og Cheech preger vegger verden over.

- Men denne er nok en av ­verdens største, sier Christiansen.

Politiet møtte veggen

Tirsdag 1. juli, ganske nøyaktig elleve år etter at totalforbudet gråmalte Brakerøyaveggen, åpnet Drammen kommune en vegg øverst i Gjetergata for graffiti og gatekunst.

Allerede samme kveld var veggen dekorert av Eric Ness Christiansen og tre andre ­graffitikunstnere.

- Endelig har vi fått et sted igjen. Veggen er ikke kjempestor, men det er gøy at det skjer noe, sier Christiansen.

Veggen er egentlig betongen som støtter opp fylkesvei 38, omtrent der Bergstien blir til Løkkebergveien.

- Vi fikk god respons fra naboer og forbipasserende som kom bort for å snakke. Politiet kom med to biler for å arrestere oss, men vi fikk forklart dem at det var lov, sier Christiansen.

Nevenyttig

Å skape noe med hendene har stor betydning for graffitikunstneren.

- Alt selvgjort er velgjort. Det er viktig å få til ting med hendene, og ikke måtte basere seg på andre og andres ferdigheter. Når du skaper noe vil det være originalt, ikke se ut som det alle andre har, sier Christiansen.

- Blir praktiske ferdigheter mer og mer glemt?

- Uten tvil. Vi bruker og kaster framfor å reparere og ta vare på det vi har. Alle vil ha noe nytt og skinnende.

- Er du nevenyttig, utenom graffitien?

-Ja, det er jeg. Innvendig har jeg bygget opp leiligheten min selv: lagt gulv og bygget vegger, sier Christiansen.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen