Nyheter

Lover god akuttberedskap

DRAMMEN: Konstituert klinikkdirektør Arne Aas Karlsen mener akuttberedskapen skal ivaretas, til tross for ambulansekutt. Ansatte frykter sikkerheten svekkes.

- Det er mindre aktivitet på sykehusene om sommeren, og med forventet lavere transportbehov har vi valgt å ha færre biler på vakt, forklarer Arne Aas Karlsen, som er fagsjef for helsefag og stedfortredende klinikkdirektør for prehospitale tjenester.

Dette betyr at akuttoppdragene prioriteres i enda større grad framfor bestilte oppdrag og andre oppdrag der det ikke står om liv og helse, understreker han.

- For å skjerme akuttambulansen ytterligere, vil vi jobbe for å få flere av de ikke-akutte oppdragene over på Helseekspressen, sier Karlsen.

- Kontinuerlig vurdering

Dagsavisen Fremtiden fortalte i gårsdagens utgave at ikke bare har man siden 1. mars i år kuttet ned antallet ambulanser som er på vakt i Drammen om natten, fra tre til to biler, men fra og med i går ble også en av dagambulansene parkert. Dermed er det nå bare fire ambulanser på vakt på dagtid.

Aas Karlsen innrømmer at man nok må regne med noe lengre ventetid når det gjelder ambulansetransport av ikke-akutt karakter, men han mener likevel drammensernes sikkerhet blir ivaretatt. Han forteller at det ble gjennomført et grundig forarbeid, inkludert en risikovurdering, før man reduserte antallet vaktbiler.

- Vi setter ikke i gang tiltak som dette uten å følge opp. Konsekvensene av reduksjonen i antall biler, og eventuelle behov for kompenserende tiltak, vurderes jevnlig gjennom sommeren, understreker han.

Sikkerhet først

AMK-sentralen i Drammen har til enhver tid full oversikt over hvor alle ambulansene i distriktet befinner seg. Ved større ulykker kan man derfor styre flere biler, fra andre deler av Nedre Buskerud, inn mot Drammen.

- Og vi kan be om assistanse fra ambulanser som kommer utenbys fra for å levere pasienter til Drammen sykehus. Jeg skjønner godt at en reduksjon innen etater som brannvesen, politi- og ambulansetjeneste kan gjøre folk betenkte. Men folks sikkerhet kommer uansett alltid først, sier han.

Den konstituerte klinikkdirektøren påpeker at det ikke er med lett hjerte det er valgt å ta ned antallet vaktambulanser, men at valget falt på natt og sommer da de vet det er mindre å gjøre.

- Så gjelder det å følge opp med strengere prioriteringer. For at akuttbilene skal kunne settes inn der de behøves, må vi klare å styre flere over til drosje og Helseekspressen der det er mulig. Vi må kort sagt bli flinkere til å styre ressursene over på riktig transportnivå, sier Karlsen.

- Skulle vært styrket

Atle Holberg Frey, foretakstillitsvalgt for Fagforbundet hos Vestre Viken, er likevel ikke overbevist.

- Årsaken til kuttene er økonomisk betinget, men vi er ikke enige i denne prioriteringen. Ambulansekapasiteten er til tider allerede helt sprengt. Det er ikke rom for å fjerne flere biler nå, og det strider helt med hva styret i Vestre Viken har gitt signaler om tidligere, nemlig å styrke og videreutvikle de prehospitale tjenestene. Men så gjør de altså det stikk motsatte.

Stadig travlere

Frey har selv jobbet innenfor ambulansetjenesten siden 1980-tallet, og forteller om et yrke i stor endring.

- Presset har bare økt og økt. Dess flere lokalsykehus som legges ned, dess flere og lengre turer på oss. Det samme skjer når legevaktene sentraliseres, konstaterer han.

Også på Kongsberg har man kuttet vekk en ambulanse på dagtid, og i Ål har man en bil mindre nattetid, forteller han.

- Samtidig vet vi at mange ambulansefolk har så travle dager allerede at de rett som det er verken rekker matpause eller dobesøk. Faktisk er vaktene så travle at man har vært nødt til å legge om turnusordningen. Per i dag har vi jo enkelte avvik i forhold til responstidene, og det kan ikke bare avfeies som enkelttilfeller. Ett avvik er ett for mye. Vi hadde egentlig trengt flere biler. Ikke rart mange ansatte fortviler over utviklingen, konstaterer Frey.

Svekker folks trygghet

Han ønsker ikke å skremme folk, men mener sommerens beredskap ikke er hva den burde være. Om det skulle oppstå en situasjon der mange blir skadet, må utvilsomt flere vente lenger på ambulansen enn tidligere, siden biler må trekkes inn utenbys fra.

- Det hender også man opplever at alle tilgjengelige biler er opptatt, både i Drammen, Hokksund, på Sætre og i Kongsberg. Vi kan takke gudene for at det ikke har skjedd noen større ulykker akkurat på et slikt tidspunkt. I en velferdsstat som Norge er det nærmest innebygget i oss at når ulykken er ute, så er ambulansen straks på pletten. Dette har mye å si for folks trygghetsfølelse. Derfor er det også tilsvarende urovekkende når systemet svikter.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen