Nyheter

Lønnsvinnere i offentlig sektor

Rådmannslønningen på 1,7 millioner er det ikke noe å si på, ifølge Bent Inge Bye (Ap).

Bilde 1 av 2

– Lønningene ligger rundt dette nivået, så det var dette vi fant riktig, svarer Bye, ordfører i Nedre Eiker og leder i fellesnemnda for Nye Drammen, når han blir spurt om å forsvare rådmannslønn på 1,7 millioner kroner i året.

Tidligere jernbanedirektør Elisabeth Enger, som er ansatt som prosjektrådmann/rådmann i kommunen som skal bestå av Drammen, Svelvik og Nedre Eiker, troner nemlig helt på lønnstoppen blant rådmennene i drammensdistriktet. Hun tjener rundt 70.000 mer enn statsminister Erna Solberg og 100.000 mer enn nestemann på lista; Lars Bjerke. Som prosjektleder/rådmann for nye Asker kommune får han 1,6 millioner i året og opptil 18 måneders etterlønn ved oppsigelse.

Skaper lønnselite

– Det blir et veldig stort gap i forhold til andre ledere med stort ansvar. Her virker det som om man kan forhandle helt uten noen øvre grense, ut ifra argumenter som at man vil ha den beste og at vedkommende ikke kan gå ned i lønn og så videre, påpeker Gry Elisabeth Juvelid, fylkesleder i Fellesorganisasjonen i Buskerud, som ikke er i tvil om at det finnes høyst kvalifiserte rådmannskandidater, som hadde nøyd seg med langt mindre i lønn.

LES OGSÅ: Tjener langt bedre enn statsministeren på å lede sekretariatet i Buskerudbyen

Til Østfold

Dagsavisen Fremtiden skrev først om Georg Smedhus, da han i 2015 gikk fra å være rådmann i Røyken og Hurum til å bli fylkesrådmann i Buskerud. Lønnen han fikk, på 1.450.000, var 350.000 høyere enn forgjengerens.

Smedhus ble nylig ansatt som prosjektleder/rådmann for Indre Østfold kommune, som skal bestå av Askim, Hobøl, Spydeberg, Eidsberg og Trøgstad. Lønna er på 1.520.000.

– Jeg har vært så heldig at lønnen min som buskerudrådmann har økt siden 2015 - så den nye stillingen innebærer ikke noen lønnsøkning, sier Smedhus.

Siden fylkesrådmannsstillingen forsvinner når Buskerud går inn i region Viken, ble det fristende for ham å takke ja da tilbudet fra Indre Østfold dukket opp.

– Jeg fikk hyggelige vilkår og en veldig spennende jobb - og så ingen grunn til å kreve høyere lønn enn jeg har i dag. Hvorvidt lønna er riktig må andre enn meg bedømme, mener Georg Smedhus.

Feil signal

– Klart at folk som gjør en god jobb skal ha godt betalt, men det kan ikke være noen automatikk i at kommunesammenslåingene medfører lønnsfest for lederne, konstaterer distriktssekretær Jan Petter Gundersen, i Buskerud LO.

Han mener signaleffekten overfor både skattebetalere og andre kommunalt ansatte blir helt feil om lederlønninger på 1,5 millioner, eller mer, skal være normalen.

Thor Hals (H), leder for fellesnemnda for Indre Østfold, er på sin side svært glad for å ha kapret Smedhus.

– Georg hadde tilbud fra andre kommuner også, så vi måtte være konkurransedyktige på lønn. Men husk at vi likevel sparer millionbeløp da, på å ansette én felles rådmann for alle fem kommunene, i stedet for at alle har hver sin.

Mer fra Dagsavisen