Lokalhistorieforfatter Runar Myhre samler inn penger til TV-aksjonen

Hvis du vil lese noen dikt og samtidig støtte årets TV-aksjon, kan du møte opp på kafeen på Strømsø senter på tirsdag.

Der sitter nemlig drammenser, lokalpatriot og lokalhistorieforfatter Runar Myhre fra kl. 11.00, og selger sin siste utgivelse «Funderinger», diktbok nummer åtte. Og pengene skal gå til årets TV-aksjon.

– Jeg hadde selv gitt mitt bidrag til TV-aksjonen da jeg fikk ideen til hvordan jeg kanskje kunne gjøre noe mer, forteller Runar Myhre og fortsetter;

– Så da tenkte jeg at jeg kunne selge noen av bøkene mine til inntekt for en god sak, som jeg synes denne aksjonen er.

LES OGSÅ: Runar fikk en idé som skaper lys i korona-mørket: – Fikk så gode tilbakemeldinger at jeg fortsatte

Gode idéer, dikt og betrakninger

Nylig la Runar Myhre ut sin boksalg-idé på sin Facebook profil og har fått gode tilbakemeldinger.

– Jeg har jo fått en del likes, så det blir spennende å se om det dukker opp noen, sier han.

Det kan jo tenkes at folk som ikke har sett Runar Myhre på Facebook også kommer på kafeen, der forfatteren sitter med sin bokstabel, og da er det bare å gå bort til ham og støtte en god sak.

Den siste boka Runar gav ut heter «Funderinger» og inneholder dikt og betraktninger.

– Jeg skriver hvis det dukker opp noe, litt forskjellig, blant annet om steder her i byen som ikke finnes mere. Jeg har  blant annet skrevet et dikt om Grandkjelleren, om Thurmans vei og Bragernesåsen, steder og ting som folk kjenner seg igjen i.

Og så har jeg skrevet et dikt som heter «En mors bekjennelse», om hvordan mor traff far, forteller Runar.

Som gammel idrettsutøver er Runar Myhre naturlig nok spesielt interessert i idrett, så i diktboka finnes også noen betraktninger rundt dette emnet.

– Ja, jeg skriver litt om hvordan jeg savner å være aktiv fotballspiller, medgir forfatteren.

Runar Myhre selger diktbok på Strømsø senter, til inntekt for TV-aksjonen. Foto: Privat

LES OGSÅ: Drammens ordfører den tredje best betalte i landet

Åttende diktboka

Diktboka som skal bringe bidrag til TV-aksjonen, er den åttende diktboka som Runar Myhre har gitt ut. Han har gitt ut flere andre bøker også, om oppveksten i Nybyen, om fotball, om bandy, om krigen og mye annet, og publikum har tatt godt imot.

Og det er ikke første gangen forfatter Myhre finner på noe kreativt rundt sine utgivelser.

Da hele Norge ble stengt ned på grunn av korona, hadde Runar en daglig opplesning på Facebook og Instagram, som en slags trøst til folk som ville høre.

– Idéen dukka vel opp som noe jeg kanskje kunne gjøre som et lite lys i mørket. Jeg har jo skrevet en del og hadde litt å komme med, så tenkte jeg at jeg kunne prøve. Det ble ett, og så to og så ble det nesten hver dag i en lang periode utover våren.

LES OGSÅ: Torsdag- og lørdagsjobb på 1980-tallet

Historieinteressert

Hvordan og hvorfor Runar Myhre startet sin skriftlige og muntlige historiefortelling, kommer av hans store interesse for gamledager, som han ønsker å gi videre.

– Jeg har vært lærer 40 år og er nå pensjonist, så da har jeg jo mer tid. Jeg har tenkt at det kan være moro for ungene mine å få vite litt om hvordan det var i byen før i tida. Jeg tror det er viktig å ta vare på de små historiene som ellers kanskje blir borte, medgir forfatteren.

– Jeg har holdt 30, 40 foredrag de siste åra, på biblioteker og i foreninger, enten fra oppvekst eller idrettsliv. Nå i november skal jeg holde et foredrag om fotball i krigstid og om min far som spilte illegal fotball på «Ulvekula». Det finnes ikke så mye stoff om akkurat dét. .

Men først er det altså boksalg til inntekt for TV-aksjonen.

– Folk kan møte opp på kafeen på Strømsø senter kl 11 tirsdag 20. oktober, der sitter jeg med i omtrent en time. Boka koster 100 kroner, og kjøperen vipser rett til TV-aksjonen NRK WWF 2020, nummer 2133.

Om ikke folk har vips kan de gjerne betale kontant, så kan jeg vipse, informerer Runar Myhre og legger til at det er mulig å gi så mye som man vil – alle pengene går til TV-aksjonen.

Blir det signering for dem som kjøper boka?

– Selvsagt!