Drammen

Lite hjalp en dårlig start

De betrakter seg selv som lite engstelige, den nyutdannede fengselsbetjenten og den annengangsgravide. Men mangelfull hjelp når uventede ting skjer i svangerskapet får Karoline og Siv Mari lyst til å si fra.

Siv Mari Haugstulen (29) har en seksåring hjemme. Da hun ble gravid på nytt, kontaktet hun fastlegen for å gå i sitt eget nærmiljø.

- De første tolv ukene gikk fort. Men da det uventet dukket opp komplikasjoner i uke 16-17, fikk jeg bare beskjed om å ikke bekymre meg, sier Haugstulen.

Men symptomene ga seg ikke, og hun oppsøkte fødeavdelingen på sykehuset. De fant en infeksjon hun hadde gått med over lang tid, og hun ble satt på antibiotika. Etter å ha fått oppgitt 3-4 ukers ventetid for jordmortime på Marienlyst helsestasjon, rådet en ultralydjordmor på sykehuset henne til å prøve å få time privat.

Etter en lang første konsultasjon skrev den private jordmoren ned noen konkrete tester hun ville at legen skulle ta. Hun kjente symptomene, og viste til at Haugstulen som asiatisk-adoptert har større risiko for svangerskapsdiabetes.

- Men fastlegen sto på sitt: Når hun ikke selv fant medisinsk indikasjon, ville hun heller ikke ta disse testene, sier Haugstulen. Hun er nå i uke 35 og går fremdeles til privat jordmor. Fastlegen Haugstulen nå har byttet fra, vil ikke gå inn i saken i Dagsavisen Fremtiden, men sier på generell basis:

- De fleste fastleger savner et bedre samarbeid med jordmødre. De er for få, og situasjonen må bli bedre både når det gjelder kommunikasjon og informasjon.

Hun vil være anonym.

intravenøst

- Det startet litt turbulent, forteller Karoline Kristiansen (24) om sitt svangerskap.

Fengselsbetjenten bodde på Ringerike, men flyttet til hjembyen Drammen noen uker inn i svangerskapet. Som gravid for første gang visste hun ikke hvordan hun skulle gå fram, og kontaktet fastlegen på stedet hun flyttet fra. Der var det lite hjelp å få.

- De første tolv ukene var det meg som fant ut alt, ved å lese på nettet. Jeg kastet opp natt og dag, og det endte med at jeg fikk intravenøst en kveld jeg oppsøkte legevakt, forteller hun.

 

nummer på en lapp

I Drammen opprettet hennes nye fastlege for første gang et helseskjema, bestilte fødeplass og oppmuntret henne til å kontakte jordmor.

- Jeg hadde selv ringt Marienlyst helsestasjon i uke 9. De opplyste at de hadde sykefravær og ba meg ringe tilbake om to uker. Ingen kunne heller love at jeg ville få time da, sier Kristiansen. Hun ventet og ringte tilbake, men fikk da beskjed om at det var Konnerud helsestasjon som satte opp timer til jordmor.

- Jeg ringte og ringte, men det tok én uke til før jeg fikk svar på Konnerud helsestasjon. Etter litt fram og tilbake hjalp de henne å finne time. Den kom i uke 14.

- På kontrollen fikk jeg beskjed om at det ikke ville være den samme jordmoren jeg ville komme til neste gang - som kunne bli om et par måneder. Jeg var på det tidspunktet fremdeles så fysisk dårlig at jeg knapt hadde kommet meg til helsestasjonen, sier 24-åringen.

På vei ut av døren ble hun holdt igjen.

- Vikaren sa at siden jeg var så bekymret ville det nok være bedre for meg å forholde meg til én person over tid. Så skrev hun ned nummeret til en privat jordmor på en lapp, forteller Kristiansen. Det er hun takknemlig for i dag.

- Hadde jeg gått ut i uvisshet den dagen, ville jeg ikke funnet fram til hun som er jordmoren min nå, sier hun.

 

Stort behov

Dagsavisen Fremtiden har lagt fram det de gravide kvinnene forteller for jordmor på Marienlyst helsestasjon, som ikke ønsker å kommentere enkelthistoriene.

- Er behovet større enn dere kan dekke?

- Jordmorsituasjonen jobber vi med, og vi har startet en kartleggingsperiode i samarbeid med sykehuset. Leder i senter for oppvekst og leder for helsestasjonene hadde et møte i dag, og sykehuset ønsker også dette samarbeidet, sier jordmor Anne-Lise Tidemann-Andersen.

Mer fra Dagsavisen