Nyheter

– Listhaug glemmer at språk er makt

Heldigvis blir flyktningene godt mottatt mange stede, sier Inge Eidsvåg.

Navn: Inge Eidsvåg (68)

Aktuelle: Forfatter, kåsør og skolemann. Flere ganger prisbelønnet for sitt arbeid for økt forståelse mellom folk og religioner. Mandag snakker han om «godhetstyranniet» i Drammen kirkeforum.

«Godhetstyranniet- Hvordan tar vi imot flyktningene?», heter foredraget du skal holde for Drammen kirkeforum. Så hvordan tar vi imot flyktningene?

– For det første blir flyktningene heldigvis godt mottatt mange steder, takket være folkelig engasjement på lokalplanet – også her på Lillehammer. Men for det andre, på systemnivå, er det nok mange flyktninger som ikke føler seg særlig godt mottatt. Spesielt når de blir sittende altfor lenge i uvisshet på asylmottak, uten at søknaden deres blir behandlet. Når ministeren med ansvar for integrering og innvandring snakker om dem på den måten hun gjør, bidrar det ikke akkurat til at de føler seg mer velkomne. Jeg har vel til gode å høre Listhaug si noe positivt om flyktninger. Mulig hun har sagt det – men jeg har ikke hørt det.

Betyr det så mye da, hvordan Sylvi Listhaug ordlegger seg?

– Ja, for språk er makt. Det skaper virkelighet. Når hun snakker om «godhetstyranniet» og at flyktningene «bæres inn i Norge på gullstol» styrker det forestillingen om «de andre, fremmede og mindreverdige».

Har folk ingen grunn til å frykte islam og muslimer?

– Vi må anerkjenne folks usikkerhet, for i Norge er vi ikke vant med at så mange kommer hit. Desto viktigere at moderate krefter, som forsvarer humanistiske verdier, står fram og snakker om dette. Kreftene på ytterste høyre fløy må ikke få bruke usikkerheten til å skape mer hat og fiendtlighet. Som når et medlem av justiskomiteen går ut og nærmest hvitvasker Odins soldater, til tross for at flere av dem har nynazistiske sympatier. Det kan virke for enkelt å rope på skolen, men akkurat betydningen av god historieundervisning kan faktisk ikke overdrives.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen. Ikke fordi jeg er personlig kristen, men fordi den er så viktig for den kulturen jeg er et produkt av. Det meste referer til Bibelen på et eller annet vis.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg vil heller si jeg opplever streif av lykke; når jeg møter varme mennesker, opplever stor kunst eller går en fin skitur på Sjusjøen. Folk som sier de er konstant lykkelige gjør meg bare andpusten.

Hvem var din barndomshelt?

– Hjallis. Dessverre var mine skøyteferdigheter omvendt proporsjonale med hans. Isen er jo så glatt også.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg misliker at jeg antakelig er for lite sjenerøs. Jeg burde vært mer romslig, åpen, hjelpsom og raus.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg meg en CD-plate jeg lenge har hatt lyst på, setter meg med beina høyt – og nyter i lange drag.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går veldig gjerne i tog mot klima- og naturødeleggelser, atomvåpen og økonomisk urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Det jeg eventuelt måtte angre på vil jeg da slett ikke si noe om her.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sylvi Listhaug. Så vi kunne ha utvekslet synspunkter, uten TV-kameraer til stede.

Mer fra Dagsavisen