Palle Krüger. FOTO: PRIVAT

Levende jukebokser

Palle Krüger (51)

Livsnyter og trommeslager i Young Neils

Spiller på Union Scene søndag og på Rockefeller 22. og 23. desember

Velkommen tilbake til Drammen! Hvordan har vi fått status som kjernepublikum for Young Neils, år etter år?

– Union Scene er et veldig bra sted og drammenspublikummet er takknemlige og trivelige å spille for. Det er også en myk start for Rockefeller: Går det bra i Drammen, går det som regel også bra der! Det låter bra, og man ser igjen gamle fjes fra år til år.

Hvorfor tror du folk er blitt så glad i denne tradisjonen, og hvor mange konserter spiller dere utenom jula?

– Vi pleide å spille på Gamle Ormelet på Tjøme to dager midt på sommeren, og også Wrightegården i Langesund. Men både CC Cowboys og deLillos (bandene de andre spiller i, red.anm.) har hatt mye å gjøre om sommeren, så de siste årene har det blitt disse tre til jul. Hvorfor det ble tradisjon er vanskelig å svare på, jeg tror nordmenn er veldig glade i tradisjoner, vi liker å komme inn i en stemning og vil ofte helst høre de samme sangene som i fjor. Man blir litt som en levende jukeboks når man blir eldre også! Mange er glad i Neil Young, og siden man ikke får se ham så ofte, er vel vi et ok substitutt.

Fortell om din start i Young Neils?

– Jeg kom med i bandets absolutt spede begynnelse. Jeg jobbet på Barbeint i Oslo, et populært utested i krabbeavstand fra der jeg bodde. Jørn Christensen var naboen min i etasjen over, og vi hadde spilt sammen i Mercury Motors. En kveld satt Lars Lillo og Jørn på Barbeint og pratet og sigget og hadde det fint. Det skulle være «Dunkle Drifters Aften» på Rockefeller, kvelden der også Go Go Gorillas ble oppdaget. Jørn ble kjent med Lars på Forsøksgym og hadde innimellom spilt Neil Young-låter akustisk en del på åttitallet, bare de to. Så spurte de meg om jeg ville bli med, og vi spilte fire låter. Det var jeg som foreslo å ta over Raga Rockers-tradisjonen med å spille den 23. desember. Slik ble det.

Hva er din favoritt-Neil Young-låt?

– I år? Jeg er veldig glad i «Mellow my mind», fra «Tonight’s the Night». Gutta lagde plata på to døgn med tequila og hamburgere og hvem vet hva, og smelte det rett på tape. En låt jeg får gåsehud av.

Du er trommis, men synger alltid et vers på konsert?

– Ideen var egentlig å få inn en artist hvert år til bare å synge siste vers på «Keep on Rockin’ in a Free World», men det endte etter hvert med å bli meg. Siden har jeg ikke fått lov å snike meg unna. I februar går jeg forresten i studio med mine egne låter og håndplukkede backingband, da synger jeg selv og spiller gitar.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En ganske barnslig bok jeg lest e da jeg var ung og som fikk meg til å gråte og le: Jean M. Auels «Hulebjørnens Klan». Jeg var 13–14 og fikk meg til å skjønne greia med bøker.

Hvem var din barndomshelt?

– Iggy Pop – han var min store helt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg spiser godt og drikker meg full. Godter meg med mange ulike øl.

Er det noe du angrer på?

– Ja, hvem gjør ikke det? Man skulle kjøpt leilighet i 1993, ting man burde gjort og ikke gjort. Men jeg fokuserer ikke på det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En hel pall med utrolig interessant øl, lese etiketter og prøvesmake? Eller med Iggy Pop. Vi skulle snakket om musikk. Og om livet.