Drammen

- Levekår er like mye et statlig ansvar

DRAMMEN: - Å kutte i Fjell-midlene var noe av det lille regjeringen rakk å endre på da de tok over, sier Lise Christoffersen (Ap). - Jeg har jobbet knallhardt, sier Tore O. Hansen (H).

De to mangeårige toppolitikerne fra Drammen er rykende uenige om hvem som skal ha æren for at Fjell har kommet inn i det eksklusive selskapet som får statlig områdestøtte. Lise Christoffersen, stortingsrepresentant for Ap, har frontet sosiale tiltak på Fjell i en årrekke, og var raskt ute med å beklage sterkt at den nye regjeringen valgte å kutte områdesatsingen på Fjell med over halvparten av de 15 millionene de rødgrønne satte av for 2014.

- De har hele tiden sagt at det var begrenset hvor mye de kunne rekke på noen får uker. Å kutte i områdesatsingen på Fjell var noe av det de rakk. Når de nå antyder at hele satsingen kan henge i en tynn tråd, er det enda mer beklagelig, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

- Signal om viktighet

Det var i tirsdagens Dagsavisen Fremtiden at statssekretær Jardar Jensen (H) utdypet kuttet ved å si at det primært er et kommunalt ansvar å løse utfordringene bydeler som Fjell lider under.

- At dette skal være utelukkende et kommunalt ansvar, forstår jeg ikke. Arbeidet med integrering og levekårsutjevning er like mye et statlig ansvar. Et samarbeid mellom stat og kommune kan gi kompetanseoverføring begge veier, og områdesatsingen er et tydelig signal fra staten om at dette er en viktig oppgave. Nåværende regjering ser altså ut til å mene det motsatte, sier Christoffersen.

Hun påpeker at Høyre styrer i tre av de fire byene som får støtten, og ber ordførerne si klart i fra til sine egne om at de fortsatt ønsker ordningen. Selv kommer Lise Christoffersen til å jobbe videre med å sanke støtte til Fjell før statsbudsjettet legges til høsten.

- Jeg regner med at det er mulig å få rødgrønn støtte til det. Men vi trenger også støtte fra KrF og Venstre. De var ikke med på å opprettholde hele beløpet for i år, men det må være mulig å få dem i tale dersom det blir snakk om ytterligere kutt, eventuelt via våre lokalpolitikere i de aktuelle kommunene, sier Christoffersen.

- Jeg tok initiativ

- Lise Christoffersen har jobbet med dette over lang tid, uten at det har gitt resultater før helt i det siste. Om det var en slags siste hilsen da forrige regjering satte av pengene, vet jeg ikke, men jeg har jobbet i mange herrens år med dette, sier ordfører Tore O. Hansen (H) når han hører hennes utspill.

Han ser på den statlige støtten som en erkjennelse av at Drammens utfordringer ligner på Groruddalssatsingens (se undersak).

- Fjell 2020 er et spesielt prosjekt i en bydel som vi ønsker å løfte, for å være helt sikker på en positiv utvikling. Det er bra på Fjell i dag, og skal også være det om femten år: det er perspektivet, sier Hansen.

- Er du enig med statssekretæren i at dette er et kommunalt ansvar?

- La meg si det sånn: Jeg har jobbet veldig lenge for å få statlig oppmerksomhet og økonomisk drahjelp til det arbeidet jeg var initiativtaker til, som vi nå kaller Fjell 2020. Jeg har hatt en dialog med departementet over mange år for å komme med i denne områdesatsingen.

Rimelige boligpriser

De sju millionene fra staten er et viktig tillegg til det store kommunale engasjementet, mener ordføreren.

- Det blir vår oppgave å argumentere for at vår satsing på Fjell er spesiell, og at dette ikke er vanlige kommunale oppgaver, som å drive by- og bydelsutvikling. Drammen er Norges nest mest internasjonale by. Det er positivt, men det er en utfordring at mange som har flyttet hit de siste årene ikke har rukket å bygge seg opp egenkapital i boligmarkedet - det tar ofte 20-30 år. Fjell har rimelige boligpriser og en spesiell struktur, der fire borettslag eier alt, sammen med de offentlige. Å få staten med på laget i tillegg er etter mitt syn nødvendig. I andre bydeler er det flere private som eier, og næringsliv som driver virksomhet, påpeker ordføreren.

- Borettslagene gjør en fantastisk jobb med husene, og det er viktig at boligene på Fjell også får være med på den positive prisutviklingen vi ser i Drammen. Av den grunn har vi gått inn og investert i fellesområdene der oppe.

Hansen lover at hans engasjement for Fjell vil tilta i styrke.

- Å opprettholde og helst øke et statlig engasjement gjennom bevillinger er helt klart et mål.

katrine.strom@dagsavisen.no

- Fjell er en glemt bydel

Venstreleder Yousuf Gilani har sittet i bystyret og fulgt Fjell politisk i flere år. I tillegg til å ha bodd i bydelen et kvart århundre, har han de siste månedene jobbet som prosjektleder i Groruddalssatsingen i Oslo, som får brorparten når den statlige områdestøtten fordeles.

- Æren for at et slikt prosjekt er satt i gang på Fjell vet jeg ikke hvem som skal ha, jeg skulle gjerne vært det foruten. Helst skulle det vært godt å bo i Drammen, uansett hvor, sier Gilani.

Han roser likevel den politiske enigheten om grep for å gjøre Fjell attraktivt og bremse den etnisk norske utflyttingen.

- Er det et kommunalt eller statlig ansvar?

- Både og. Kommunen har hovedansvaret, og får allerede ekstra midler for befolkningsammensetningen, selv om de ikke er øremerket til prosjekter. Om de går til underskudd på sosialbudsjettet eller til å lappe hullete veier velger vi. Samtidig er det overraskende at statssekretæren går ut som han gjør når han kjenner forholdene. Fjell er en glemt bydel, og at Groruddalen med samme utfordringer skal ha mer enn Fjell er rart, sier Gilani.

Mer fra Dagsavisen