Drammen

- Lett å miste levebrødet

Mens en uttalt policy i Drammen har vært at det skal være lett å få og lett å miste rett til å drive servering, jobber NHO for det motsatte.

Etter at flere serveringssteder i Drammen har mistet bevillingen etter kontroll fra kommunen det siste halvåret, har både politikere og aviser som Dagsavisen Fremtiden blitt kontaktet av drivere som føler seg for strengt behandlet. Byplansjef Hilde Haslum ble også bedt om å holde en orientering i forrige ukes formannskapsmøte om kommunens praktisering av serverings- og alkohollovgivningen, der vandelsvurdering vektlegges.

For selv om det ikke står nedfelt i noe vedtak eller retningslinjer, vises det jevnlig til at Drammen kommune skal ha en praksis der bevillinger skal være «lett å få og lett å miste».

- Det står ikke skrevet i kommunens vedtatte bevillingspolitikk, men er blitt sagt av politikere i flere sammenhenger, sier Hilde Haslum til Dagsavisen Fremtiden.

 

- Systemfeil

Men blant de etablerte i restaurantmarkedet er de glad for at dette ikke er vedtatt. De jobber nemlig for at det tvert imot skal være vanskelig å få, men lettere å beholde en bevilling. Straffen for selv mindre overtredelser er knallhard i denne bransjen, fordi stengning innebærer å miste levebrødet for mange.

- Andre bransjer gir bøter for tilsvarende overtramp, mens for oss blir konsekvensene raskt enorme hvis man må stenge, sier Haakon Næss Jonson, som er medeier i fire utesteder, blant dem Jonas B. Gundersen. Han oppfatter kommunens forvaltning som streng, men rettferdig.

- De følger regelverket. Dette er en systemfeil som det jobbes nasjonalt med å endre, sier Jonson.

 

Ønsker Langsiktighet

En grundig vurdering ved tildeling er viktig for å få seriøse drivere på plass, mener NHO Reiseliv. Men har man først passert det nåløyet, må det gis tillit og rom for å drive.

- For oss er det viktig med bransjeaktører som tenker ansvarlighet og langsiktighet. Hvem er det som tør å investere sparepengene sine i et utelivsprodukt, dersom man risikerer å bli fratatt alt sammen om to, tre eller fire år på grunn av formaliafeil? I verste fall tiltrekker bransjen seg aktører som ønsker korte, raske penger, og som dermed er villig til å ta den risikoen, sier Richard Hagel, bransjeansvarlig for uteliv i NHO Reiseliv og selv drammenser.

 

- For mye skjønn

I september måtte Charlottes Iskrem AS stenge dørene etter bare et par måneders utsalg på Torget Vest. Til Drammens Tidende uttalte eier Anne Charlotte Bjerke da at det var rart at hun kan drive en iskremfabrikk, men ikke selge kuleis på et kjøpesenter. Ett av argumentene for avslaget var at fabrikken i Vågå skyldte offentlige avgifter, som det så ble ryddet opp i. Grethe Kjensli i Bare Gode Opplevelser AS, som mistet serveringsbevillingen på kaffebaren Lille Mocca tidligere i høst, sier til Dagsavisen Fremtiden at hun opplever Drammen kommune som strengere enn for eksempel Oslo, der hun har drevet en rekke utesteder.

NHO-bransjesjef og drammenser Hagel vil ikke svare på om Drammen er strengere enn andre kommuner.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi opplever at det er veldig forskjellig fra kommune til kommune, og hører at enkelte forvalter dette strengere enn andre. Det er problematisk at det er så mye rom for skjønn. Det kan i verste fall gå utover rettssikkerheten til drivere i restaurantbransjen, sier Richard Hagel.

Mer fra Dagsavisen