Nyheter

Lekent - om krig og vold

DRAMMEN: I Brageteatrets 5boys.com, som har norgespremiere fredag, vises en voldelig hverdag via gutters lek. Gutter som spilles av jenter.

- Det er utrolig stygt når forakt for alle andre, fra homoseksuelle til kvinner og andre folkeslag, sies rett ut, slik guttene gjør i sin lek. Og nettopp derfor, fordi dette er lek, behøver vi heller ikke å nyansere det de sier, sier Moqi Simon Trolin, som har regien på teaterstykket 5boys.com.

Her utfordres både kjønnsrollemønstre, machokultur, rasisme, voldsforherligelse og vonde oppvekstvilkår, og det hele vises gjennom lek - i skyggen av en krig.

Røsker tak

Norgespremieren for stykket 5boys.com nærmer seg med stormskritt, og på Union Scene legger fem jenter siste finpuss på sine rolletolkninger. Skuespillforfatter Simona Semenic fra Slovenia har nemlig skrevet dette stykket for jenter, som skal spille gutter.

-Det gir stykket en ekstra dimensjon. Det røsker ved de typiske kjønnsrollemønstrene at det er jenter som spiller disse småguttene, som er så opptatte av voldelige leker - som hele tida tøffer seg og krever oppmerksomhet, mener markedsleder Cathrine Berg-Nielsen ved Brageteatret.

Lek - på ordentlig

Teatersjef Elsa Aanensen var den som først oppdaget teaterstykket 5boys.com, da det ble satt opp ved Backa Teater i Sverige. Teaterstykket fikk strålende kritikker. «En uvanlig tett forestilling, som effektivt plukker ifra hverandre sosiale konstruksjoner om kjønn, alder og seksualitet», skrev Dagens Nyheter.

- Jeg likte forestillingen veldig godt. Den sa så mye om gruppedynamikken mellom disse fem guttene, maktbalansen innad i en slik guttegjeng - og samfunnet som omga dem, og alt kom fram via guttenes lek. Backa Teater fokuserer, i likhet med Brageteatret, også på teater for barn og unge, så dette var naturligvis noe jeg ønsket å ta med meg hit, forteller Aanensen.

Usedvanlig aktuell

- De leker og lever i nærheten av en krig, slik også mange barn i dag gjør. Faktisk gjør jo også våre barn det, på sett og vis. Med internett og TV-sendinger fra all verdens krigssoner er volden aldri langt unna. Slik er det i dag. Vold er underholdning. Selv opplevde jeg å bli morder i løpet av få minutter, da datteren min lærte meg å spille krigsspill på PC. For ikke å snakke om hva vi koser oss med av filmer og TV-serier. Det kan jo være sunt å sette det litt i perspektiv iblant, foreslår Berg-Nielsen som mener oppsetningen med premiere fredag er nærmest skremmende aktuell.

Strevsomme liv

- Vi er jo skuespillere, og vant med å leke, men her måtte man virkelig gi slipp på hemningene, sier skuespiller Line Heie Hallem.

De andre fire jentene nikker. De synes det er moro å skulle leke så «stort», være superhelter og oppta mye plass.

-Men det er jævlig slitsomt også, for du skal liksom hele tida befeste din plass i hierarkiet og aldri vise noe tegn på svakhet, konstaterer Vibeke Oskal.

I stykket snakker da heller aldri guttene om seg selv, bortsett fra et par korte setninger helt i begynnelsen - når rollefigurene introduserer seg selv. Dermed er det opp til publikum å samle sammen og fortolke bitene med informasjon som framkommer via guttenes voldsomme leker. Det viser seg fort at verken fyll, voldsbruk, krigshandlinger eller forakt for samfunnets svake grupper er fremmed for dem.

Kvinneroller

- Jeg er aller mest spent på hvordan det blir å spille dette for unge jenter. For hva vil de egentlig tenke om at vi, som jenter, spisser albuene og kjemper for oppmerksomheten, roper høyt og krever plass? Uansett skal det bli veldig moro å vise dette for publikum, sier Julie Lindvik.

Alle de fem unge, kvinnelige skuespillerne uttrykker stor begeistring over å være med i et nyskrevet teaterstykke, av en kvinne - for kvinner. Gode roller for kvinner er som regel i fåtall, men her er det fem - om de spiller smågutter aldri så mye.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen