Nyheter

Leir for en fredelig framtid

Gjennom fire intense uker har 11- og 12-åringene fått opplæring i internasjonalt fredsarbeid – og venner fra hele verden.

– Det er nok mange som ikke har hørt om CISV (Children’s International Summer Villages) før, for det er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon – uten midler til reklame. De fleste som er med får høre om det fra venner og familie, sier Eirin Berge (23) fra Svelvik.

Selv ble hun først med som 12-åring, fordi bestevenninnen skulle være med på et toårig program. Tilfeldigvis var det plass til Eirin også. I dag sitter hun i styret for CISV Buskerud – og er med på sommerleiren som en del av staben.

Nye venner

– Det har gitt meg uvurderlige erfaringer, både innen fredsarbeid og lederskap, fastslår Berge.

Inne på Torvbråten skole i Slemmestad forbereder leirdeltakerne seg på å ta farvel. Dagsavisen Fremtiden kommer på besøk bare én dag før norgesoppholdet er over. På tvers av landegrensene har vennskapene utviklet seg fort. Barna, fra vidt forskjellige land som India, Filippinene, Canada og Sverige har levd, sovet, lekt og lært sammen i en hel måned. Om få timer skal alle reise hver til sitt igjen.

– Det blir nok mye tårer i morgen, konstaterer Pedro Januário (11) fra Brasil.

Kjent med følelsen

– Målet er å bekjempe fordommer og forebygge konflikter. Det gjør vi ved å arrangere en rekke aktiviteter, leker og simuleringer, forteller stabsleder Christoffer Sveum fra Kolbotn.

Et eksempel er Rik og fattig-spillet. Her deles barna i en rik og en fattig gruppe. Gjennom en dag får de «rike» stadig fordeler som de «fattige» ikke får.

– Denne gangen varte det til lunsjtider før de hadde fått nok, og noen begynte å gråte. Da avbrøt vi det hele og snakket om det som hadde skjedd, om hvilke følelser som dukket opp.

Sveum håper barna drar hjem med et større engasjement for å hjelpe vanskeligstilte, økt rettferdighetssans og et ønske om å bidra til en fredeligere verden.

Viktig lærdom

Flere av barna kommer fra land med større klasseforskjeller enn Norge – og da gjerne fra det øvre sjiktet i sitt hjemland. Fattige i Brasil eller India kunne ikke ha kostet på barna flybilletter halve verden rundt.

– Noen av deltakerne har nok vokst opp med både vaskehjelp, kokk og sjåfør, men her må uansett alle være med på å vaske skolen hver dag. Heller ikke de norske barna har vondt av å innse at langt ifra alle er så privilegerte som dem, men at Norge likevel ikke er verdensmester i alt, påpeker Sveum.

Canadiske Mats Skuterud (11) oppsummerer erfaringene fra Rik og fattig-spillet slik:

– Jeg følte sånn skam over å få mye mer enn de på fattiggruppa. De hadde jo ikke gjort noe galt. Den følelsen kommer jeg ikke til å glemme.

Fem om leier'n

Hva sitter du igjen med fra oppholdet?

Pedro Januário (11), Brasil: – At Norge er et vakkert sted å leve, med høflige mennesker. Møtet med de andre på leiren har vist meg at det ikke egentlig finnes så mange barrierer. Folk er ikke så forskjellige som vi har lett for å tro.

Navya Sharma (12), India: – Dere har god mat her i Norge – og noen veldig nyttige kjøkkenredskaper som jeg aldri har sett før; eggedeler og ostehøvel. Under aktivitetene på leiren har jeg fått større forståelse for urettferdighetene i verden, som forskjellen mellom rike og fattige.

Jenni Elvine Sandvik Brekke (11), Bergen: – Jeg har skjønt at vi nok er litt bortskjemte her i Norge. Det har ikke egentlig noe å si hvor i verden du kommer fra. Her på leiren prater alle engelsk – og vi ser fort at man kan bli gode venner selv om man kommer fra hver sin verdensdel.

Kimberly Gosiaco (24), leder for delegasjonen fra Filippinene: – Norge er et nydelig land – med veldig snille og hjelpsomme folk. Og det er slett ikke så kaldt her. Venner kan du finne overalt i hele verden. Alle har en historie å fortelle, som er verdt å lytte til.

Mats Skuterud (11), Canada: – Om Norge har jeg i hvert fall funnet ut at dere har verdens beste jordbær. I møte med unge fra alle mulige land har jeg skjønt de egentlig ikke er så forskjellige fra meg. Stort sett er alle man møter ­potensielle nye venner.

Mer fra Dagsavisen