Nyheter

Landets mest effektive kommune

DRAMMEN: Ingen byer får så mye ut av hver krone som Drammen. Likevel tror rådmannen vi kan bli bedre og ser til Kristiansand for å bruke pengene smartere i helsesektoren.

I går la rådmann Osmund Kaldheim fram årsmeldingen til Drammen kommune. Bak skrytelista over flere barnehageplasser, omsorgsboliger og kulturbrukere, viser den at kommunen fremdeles har en lang vei å gå på flere områder. Samtidig lykkes rådmannen med mange av sine økonomiske strategier. Ingen kommune i landet er flinkere til å forvalte de pengene som kommer inn når man ser på hva innbyggerne får igjen for de pengene.

- Det er Drammen og Kristiansand som er på toppen av statistikken over effektiv tjenesteproduksjon, sier rådmann Osmund Kaldheim til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva betyr det rent praktisk?

- Det betyr at de tjenestene vi leverer til innbyggerne våre ligger på et like høyt nivå som landsgjennomsnittet, samtidig som vi bruker mindre penger enn de andre kommunene for å få til dette, sier Kaldheim.

Skole og helse på blokka

Drammen er svært effektive på skole og utdanning, men har mye å hente på helse og omsorg. I Kristiansand er det motsatt. Derfor har de to kommunene nå gått sammen for å se om de kan hjelpe hverandre.

- I og med de resultatene som foreligger er det kun Kristiansand vi kan hente erfaringer fra som vil hjelpe oss i det videre arbeidet. De har løst de økonomiske utfordringene innenfor helse og omsorg veldig bra, men sliter i forhold til skole der Drammen har vært veldig flinke. Derfor samarbeider vi for å lære av hverandre, sier Kaldheim.

Feilberegnet pensjon

Drammen kommune kan vise til et driftsoverskudd på 61,1 millioner kroner. Det aller meste av dette kom fra en feilberegnet pensjonsutbetaling. Hele 42 millioner kroner kom overraskende inn på kontoen til kommunen for 2013. Dette er ikke en trend som vil fortsette, forsikrer rådmannen.

- Vi kan regne med at pensjonskostnadene vil øke kraftig i årene som kommer. I 2007 hadde vi pensjonskostnader på 125 millioner kroner. I 2013 betalte vi ut 310 millioner kroner. Bare for inneværende år vil vi måtte regne med ytterligere 25 millioner kroner, så dette er og vil bli en stadig mer utfordrende situasjon, sier Kaldheim.

- Innholdet er svakt

- At Drammen kommune er svært effektive sier ingenting om hva innbyggerne får igjen i faktisk innhold mener gruppeleder i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani.

- Dette forteller ingenting om hvordan virkeligheten faktisk er. Vi har en sårbar økonomi i Drammen og de siste tre årene er det kuttet 185 millioner kroner innenfor tjenestetilbudet i Drammen. Det er skole, barnehage og eldreomsorg som har måttet ta den innsparingen. Det mangel på sykehjemsplasser og det er for dårlig innhold i de tjenestene man tilbyr. Da hjelper det lite at man er flinke til å effektivisere, sier Gharahkhani.

Barnehage er vinneren

Uansett når du får barn så skal du ha rett til barnehageplass, mener Drammen kommune. I tillegg har man satset ekstra på gratis kjernetid for barn som ikke går i barnehage.

- Alle som har ønsket det har fått plass i barnehage i Drammen. Riktignok hadde vi håpet på at dekningsgraden på 87,9 prosent var litt større, men det er mange grunner til at noen ikke velger å ha barna sine i barnehage, sier Kaldheim.

- Hvem er det som ikke går i barnehage?

- Det er barna som er mellom ett og to år - altså de som kommer inn under kontantstøtten, sier han.

Vanskeligstilte sliter

Antall meldinger i barnevernet gikk opp med 21 prosent i 2013. I tillegg har antall omsorgsovertakelser økt med 27 prosent på ett år. Dette er krevende på mange områder, mener Kaldheim.

- På en måte er det bra at antall meldinger til barnevernet går opp - såframt dette er et tegn på at flere tør å si fra. Så ser vi at det er betydelige utfordringer i forhold til omsorgsovertakelser, både i forhold til arbeidsoppgavene som kreves i disse sakene, og de store økonomiske utfordringene.

- De tiltakene som barnevernet utfører, hva slags garanti har man for at dette arbeidet virker?

- Det jobber vi kontinuerlig med. Det er ingen som vet nøyaktig om det barnevernet gjør, faktisk virker. Det har vi lyst til å finne ut av og derfor har vi satt i gang tiltak for å se om vi kan måle barnevernets suksess i hver enkelt sak, sier Kaldheim.

Bekymret for 2014

- Dersom man ikke lytter til hva de som bor i byen mener om tjenestetilbudet, er utsikten for 2014 dårlige, mener Gharahkhani.

- Jeg mener vi skal lytte mer til ansatte og hvordan innbyggerne opplever tjenestetilbudet. Det har nylig kommet rapporter som viser at bemanningssituasjoner er kuttet helt inn til beinet i byen. I tillegg skal Høyre nå legge ned antall demensplasser i byen og vi får stadig vekk innspill fra ansatte og pårørende som ikke liker utviklingen i byen. Så har vi en regjering som prioriterer kontantstøtte framfor barnehageplasser og det vil også gi utslag i Drammen i årene som kommer.

- Så du mener at det ikke er effektivitet kommunen skal måles etter.

- Å være best i landet på å drive effektivt hjelper lite når vi som bor i byen opplever at tjenestetilbudet langt fra er godt nok, sier han.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen