Annonse
Utøya: Rød Ungdom arrangerte sommerleir på Utøya fra 2003 til 2010. I år er de tilbake for første gang siden ter roren. FOTO: ANJA BREKKE

Lader opp til rød valgkamp

Linn-Elise Øhn Mehlen fra Drammen er en av to ledere gjennom Rød Ungdoms historie som har blitt valgt to perioder. Nå gjør hun seg klar til å vinne velgere ved høstens valg.

Annonse
Lokale nyheter

De ønsker å fjerne kapitalismen og utjevne Forskjells-Norge. I disse dager er Rød Ungdom samlet på Utøya for å legge slagplan for valg-høsten. Meningsmålinger fra juni viser at moderpartiet deres kan gå mot sit sterkeste valg noensinne.

– Hvorfor tror du Rødt har blitt trendy?

– Folk har nok fått øynene opp for forskjells-Norge. Vår politikk handler om folks hverdag – at man som midlertidig ansatt ikke burde måtte bekymre seg for om endene vil møtes, samtidig som de rikeste blir rikere.

Mehlen mener at den sittende regjeringen har bidratt til å skape sin egen opposisjon.

– Jeg tror faktisk Rødts oppsving har fått drahjelp av den sittende regjeringen. De har blant annet kuttet i trygden til uføre og dratt Norge i en helt feil retning. Dessuten har nok folk flest de rødgrønne årene friskt i minne. Det var litt lite action, selv om det ble gjort bra ting, sier hun.

En partireise

Mehlen vokste opp i Skoger i Drammen, men flyttet senere til Holmenkollen. Som medlem av en Høyre-familie og bosatt i Høyre-land, ble det et naturlig valg for henne å engasjere seg i Unge Høyre. Senere var hun innom AUF, før hun til slutt nå har nådd toppen i Rød Ungdom.

– Det var nok det å komme nærmere på virkeligheten som gjorde at jeg snudde. På vestkanten har det en tendens til å bli en boble hvor vestkant-problemene blir det eneste man bryr seg om. Å være i andre miljøer gjorde at jeg fikk øynene opp, sier hun.

Avskjeden fra AUF tok hun den dagen Arbeiderpartiet stemte for EUs tjenestedirektiv.

– Da de gikk imot arbeiderbevegelsen og bidro til å svekke norske arbeidsvilkår, valgte jeg Rød Ungdom.

Motiveres av små seire

Mehlen forteller om et grunnleggende ønske og tro på å endre på ting i samfunnet.

– Det er motiverende når jeg ser at arbeidet som legges ned rundt omkring, skaper endring. For eksempel fikk Skoger for noen år siden en flerbrukshall, en sak som lokalbefolkninga har kjempet for i årevis. Og Trondheim går nå inn for et forsøk med leksefri skole. Det er en sak Rød Ungdom har jobbet for lenge, sier hun.

Selv om det er lenge siden hun flyttet til Oslo, er hun fremdeles sterkt knyttet til Drammen og Skoger.

– Jeg synes jo Drammen er Norges fineste by, og heldigvis er det flere og flere som begynner å bli enige med meg, ler hun.

Som yngre hjalp hun mye til på gården hun bodde i Skoger.

– Det å få se hvor mye arbeid som legges ned i matproduksjon og på gårder, har nok vært med på å forme meg politisk, sier Rød Ungdom-lederen.

Annonse