Nyheter

Lå alene på gulvet

Fall fra sengen, høreapparat uten batteri og mat og medisiner strødd utover gulvet.

Det opplevde en pasient som hadde korttidsplass ved Drammen Helsehus, ifølge en klage Pasientombudet i Buskerud har sendt til Fylkesmannen. Dagsavisen Fremtiden har fått innsyn i den ene klagen, som sier følgende:

  • Pasienten falt ut av senga selv om de pårørende hadde bedt om sengehest. Denne ble ikke satt opp.
  • Etter fallet ble helsetilstanden kraftig redusert. Personalet kunne ikke si noe om hvor lenge pasienten hadde ligget på gulvet.
  • Pårørende fant ved en anledning mat og medisiner strødd utover gulvet. Pasienten hadde ikke fått hjelp til å spise.
  • Pasienten gikk flere dager uten batteri i høreapparatet.
  • Ifølge pårørende skal pasienten ofte ha uttrykt redsel og utrygghet.

Krever tilsyn

Pasientombudet har sendt denne og to andre like grove klagesaker direkte til Fylkesmannen. Vanligvis henvender ombudet seg først til kommunen, men pasientombud Anne-Lene E. Arnesen vil ikke tape noe tid.

– Alvorlighetsgraden avgjør hvilken instans vi sender sakene til. Når det blir rapportert om det som kan være grove brudd på forsvarlighetskravet, både når det gjelder behandling, utredning, pleie og omsorg, henvender vi oss direkte til Fylkesmannen, sier hun.

I tillegg til de tre sakene som nå er klaget inn for Fylkesmannen, har Pasientombudet den siste tida fått flere henvendelser fra pårørende til pasienter på Drammen Helsehus. De ønsker imidlertid ikke å ta belastningen ved å gå videre med sakene.

Arnesen mener Fylkesmannen nå må opprette tilsynssak og se på hele virksomheten ved Drammen Helsehus:

– Dette er ikke bare enkelthendelser. Når det blir en opphopning av mange som tar kontakt uavhengig av hverandre, må sakene ses i sammenheng, sier hun.

Vil ikke uttale seg

Virksomhetsleder Jan Berg ved Drammen Helsehus ønsker ikke å uttale seg til Dagsavisen Fremtiden.

– Jeg finner det ikke riktig å uttale meg så lenge saken er under behandling hos Fylkesmannen. Vi skal gi dem tilbakemelding innen 18. mars, sier han.

Pasientombudet mener at problemene ved sykehjemmet startet da lindrende enhet og øyeblikkelig hjelp ble slått sammen. Administrasjonen valgte sammenslåing til tross for sterke advarsler fra de ansatte.

– Dette er to veldig forskjellige pasientgrupper. Den ene skal følges tett opp og ha ro, mens den andre er mer hektisk og skal overvåkes, medisineres og sendes videre til sykehus eller sykehjem, sier Arnesen.

– Jeg stiller spørsmål ved i hvilken grad fagpersoners tilbakemeldinger blir tatt på alvor. Før man tar sånne beslutninger, må det gjøres en risikovurdering. Man kan ikke utsette pasienter for sånt.

Drammen Helsehus har i lengre tid overskredet budsjettet sitt. Hvis det er dårlig økonomi som ligger til grunn for økningen i klagesaker, har Pasientombudet en oppfordring:

– Politikerne må komme på banen og stille noen kritiske spørsmål, sier hun.

Mer fra Dagsavisen