Drammen

- Kynisk og brutal prosess ved Aass

Drammen: I 27 år har Leif Erik Johansen (49) jobbet for Aass Bryggeri. I høst ble han og 18 kollegaer bedt om å gå.

- Kynisk og brutal prosess ved Aass

Drammen: I 27 år har Leif Erik Johansen (49) jobbet for Aass Bryggeri. I høst ble han og 18 kollegaer bedt om å gå.

n Pernille Vestengen

- Jeg hadde ikke regnet med at karrieren hos Aass skulle ende på denne måten, nei. Etter nesten 30 år i jobben får man altså sparken, mens mange med betraktelig kortere ansiennitet får bli. Det verste er måten dette ble gjort på. Her hadde ledelsen helt fra starten av bestemt seg for hvem som skulle bli oppsagt. Listen kom på e-post noen timer før møtet med de ansattes forhandlingsutvalg. I mine øyne ble både ansatte og tillitsvalgte fullstendig overkjørt, forteller Johansen, som selv var klubbleder for Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i 13 år.

Ny lederstil

Det siste året har Johansen ikke vært i stand til å jobbe like mye som før, på grunn av epilepsi.

- Jeg begynte i full jobb igjen i august, men sa ifra meg klubbledervervet da nedbemanningen var et faktum - siden jeg fryktet nye epilepsianfall. Jeg forble likevel på klubbkontoret som sekretær, bare jeg slapp å være med på forhandlingene. Jeg vet hvilken påkjenning det kan være.

Johansen har nemlig vært med på nedbemanninger ved Aass bryggeri før, blant annet da de i 2000 mistet produksjonen av Coca-Cola.

- Men den gangen satte ledelsen seg ned med de tillitsvalgte og forhandlet seg fram til løsninger. Oppsigelsene ble basert på en avveining mellom hva som var best for bedriften og hva som var best for de ansatte. Det er ingen tvil om at det har blitt en mer kynisk lederstil etter at Christian Aass overtok ansvaret, mener Johansen.

Ikke morsomt

- Dette stemmer rett og slett ikke, sier Christian Aass.

Den nye administrerende direktøren forteller at det er flere igjen ved bryggeriet med lengre ansiennitet enn Johansen, men at det på ledernivå er blitt værende noen med kortere ansiennitet.

- Dette med ny lederstil har jeg ikke lyst til å kommentere. Derimot vil jeg understreke at en prosess som dette ikke er morsom for noen. Men vi var nødt til å omorganisere og gjøre store investeringer, om vi skulle kunne sikre de resterende arbeidsplassene - og videre produksjon framover, sier Aass.

Høye krav

Forbundssekretær Jarle Wilhelmsen i NNN, er enig med Johansen i at Aass har vært sjeldent lite lydhør overfor de ansatte.

- Leif Erik Johansens tilfelle er for øvrig et av de vi kunne ha gått til sak på, om han selv hadde villet. For her har ikke Aass tatt noe hensyn til ansiennitetsprinsippet.

Wilhelmsen sier dog at hele bryggeribransjen nå gjennomgår store forandringer, og at det er en tøff bransje å overleve i.

- Vi skal huske at det i dag er helt andre effektivitets- og inntjeningskrav til en bedriftsleder enn hva det var tidligere. Sånn sett skal man nok ikke være altfor rask til å dømme Christian Aass heller, selv om hans far Terje var flinkere til å inkludere de ansatte, sier Wilhelmsen.

Nåværende klubbleder i NNN ved Aass bryggeri, Ole Erik Clausen, ønsker ikke å uttale seg om nedbemanningsprosessen, men er også selv blitt oppsagt siden Dagsavisen Fremtiden først var i kontakt med ham. Han har nå bare jobb ut februar 2014.

Heller ikke personalsjef Mette Brandt eller kommunikasjonsansvarlig Synnøve Wisløff Samuelsen ved Aass bryggeri ville kommentere denne saken.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

«I mine øyne ble både ansatte og tillitsvalgte fullstendig overkjørt.»

Leif Erik Johansen

Aass-oppsigelsene

18. september i år sendte Aass Bryggeri ut pressemeldingen som fortalte at opptil 25 medarbeidere ville miste jobben i bedriften.

Dette skjedde bare seks måneder etter at Christian A.K. Aass overtok som administrerende direktør etter faren Terje Aass.

Antallet oppsigelser har siden sunket til 19, og av disse har seks valgt å gå av med AFP.

Mer fra Dagsavisen