Kunst som stiller spørsmål eller overrasker er noe juryen ser etter når de velger

Novemberutstillingen er en favoritt både blant bildende kunstnere og publikum i Buskerud. Onsdag får vi vite hvem som er årets debutant - og hvem som står for årets mest markante verk.

Hvem: Yola Maria Tsolis (37)

Aktuell: Kunstner og juryformann for Novemberutstillingen 2019, som åpner i Lychepaviljongen på Drammens Museum onsdag 13. november.

Det er snart klart for Novemberutstillingen 2019 – den 42. i rekken, hvor mange har søkt og hvor mange arbeider har blitt antatt til årets utstilling?

– Til første juryering hadde vi 121 søkere med 216 verk. Alle har muligheten til å sende inn tre arbeider hver. Etter to runder juryering ble 33 kunstnere antatt med 39 arbeider. Fem av kunstnere er debutanter.

Hva vil du si om bredden og om nivået i årets arbeider?

– Det er både bredde og høyt nivå i årets utstilling. Det er gode kunstnere, med gode enkeltverk. Det er variasjon i utrykkene med foto, skulptur, grafikk, collage og maleri. Sistnevnte er sterkest representert. Noe vi i juryen kanskje savner når det gjelder bredde er video, lyd og det performative.

Er det noe(n) som peker seg ut, eller er annerledes med årets utstilling sammenlignet med tidligere år?

– Vi ser mange av de samme temaene som tidligere år, men også mye nytt. Noe som man ser går igjen i flere av arbeidene er natur i en eller annen form. Kanskje ikke så rart med de klimautfordringene vi står ovenfor.

På åpningen utdeles prisen «Årets mest markante verk» og «Årets debutant», kan du si noe om hva dere legger til grunn for disse kåringene?

– De gjøres av en ekstern jury, med to representanter fra den nasjonale jury som juryerer den årlige høstutstillingen på Kunstnernes hus. I år er det Marthe Aas og Anders Kjellesvik som kommer. Kvalitet, arbeider som stiller spørsmål og problematiserer et tema eller kan ha et overraskende moment er noe en jury ser etter når de velger ut arbeid til denne typen priser.

Dere har juryert digitalt i et par år, hvordan fungerer det i forhold til tidligere, hvor søkerne måtte møte opp med arbeider, og hente det refuserte?

– Jeg har ikke noe erfaring med den tidligere ordningen, men tenker at den digitale innsendingen gjør det enklere for flere kunstnere å søke og man når fler. Det gjør også hele prosessen med utvelgelsen mer ryddig og praktisk.

Hvem andre enn deg sitter i årets jury?

– Årets jury består av styre til Buskerud Bildende Kunstnere; Marius Dahl, Rune Guneriussen, Mona Sundelius og Morten Halrvorsen. En fin gjeng!

Du er selv kunstner, har du deltatt på Novemberutstillingen?

– Nei, jeg har aldri selv deltatt på Novemberutstillingen, men jeg bidro med et bestillingsverk i 2016.

Hvorfor er utstillingen så populær blant kunstnere og publikum, tror du?

– For kunstnere er det en god mulighet til å få vist seg for et publikum nært seg, side om side med andre gode kolleger. For publikum er den en super mulighet for å se hva som rører seg av kunst i fylket, og man får sett mye forskjellig kunst på en gang. Novemberutstillingen viser jo et tverrsnitt av det beste fylket har å by på av visuell kunst, det i seg selv gjør den aktuell og interessant både for kunstnerne og publikum.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Den er vanskelig, jeg elsker bøker. Om jeg skal nevne én, må det bli «Et eget rom» av Virginia Woolf.

Hva gjør deg lykkelig?

– Bra kunst og da mener jeg all kunst, natur, god mat – ost!, gode ideer, bra folk og da spesielt datteren min Naomi. Listen er lang, jeg opplever ofte lykke.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe, selvfølgelig. Hun var og er helt rå.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Misliker, hmm.. Jeg kan være litt brå noen ganger, sier ting litt for rett ut.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar på meg noe glitter, de beste sneakersene og ender opp på The Villa.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Likestilling, likeverd og retten til den frie tanke. Og for klimaet!

Er det noe du angrer på?

– Jeg går ikke med så mye anger, men når jeg føler at jeg ikke har gitt noe eller noen tid eller oppmerksomheten de fortjener så får jeg en dårlig følelse.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Rick fra «Rick and Morty». Han hadde sikkert fått oss ut og tatt meg med på en uforglemmelig reise.