Annonse
Ny utstilling: – Jeg maler min glede og min sorg, mitt håp og mine drømmer. Jeg byr på historier fra min rare, lille verden, sier Tom Erik Andersen. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

– Kritikk er bra

Kunstkritiker Lars Elton står for åpningen av Tom Erik Andersens nye utstilling. – Vi trenger kritikere, mener kunstneren selv.

Annonse
Lokale nyheter

 

– Ja, vi trenger kritikerne, de holder oss litt i øra og legger litt press på oss, så vi ikke mister fokus, sier kunstner Tom Erik Andersen fra Drammen, som er klar med utstillingen «May I have your attention, please» som åpner på lørdag.

Han er glad for at det nettopp er Elton – kjent for Dagsavisen Fremtidens lesere som avisens kunstanmelder – som åpner utstillingen i Galleri Athene.

– Lars Elton er etter min mening den fremste kunstkritikeren i Norge, sier innehaveren av Galleri Athene Holst- Larsen, og legger til;

– Men at pressen generelt skriver om kunst og kultur er likevel viktigere enn at de har kritikere som anmelder, slår Holst-Larsen fast.

– Kunstkritikere må ha en faglig tyngde og innsikt, men mest av alt må de ha lidenskap for det de gjør, og for all del, så må de skrive så publikum forstår. Kunsten skal være tilgjengelig for alle, og det mener jeg også at formidlingen fra en kunstkritiker må være, hvis de tar jobben sin på alvor, mener Holst- Larsen.

– Må gjøre kunst tilgjengelig

Tom Erik Andersen er enig i Holst-Larsens utsagn og utdyper at en kritiker ikke må fremmedgjøre kunsten for folk.

– Av og til kommer det folk på utstillingene mine som sier at de ikke har peiling på kunst, og det er jo nesten det beste utgangspunktet, for da kan oppleve kunsten og se og kjenne hva den gir, eller gjør med dem.

– Men det er ikke alle som evner å sanse kunst?

– Nei, det er det dessverre ikke, men jeg skulle ønske folk tok seg litt mer tid, stoppe opp litt i vår masete, digitale hverdag, og kanskje skjerpe sansene, dveler kunstneren.

Kjent internasjonalt

Tom Erik Andersen har opparbeidet seg et navn både lokalt, internasjonalt, men også ute i verden. Nylig ble han kjøpt inn i samlingen til Eileen Kaminsky, lederen av Mana Contemporary i New York, en bragd mener mange.

– Det som er så spesielt med Tom Eriks bilder, er at han berører på en unik måte, det er sjelden jeg ser at kunst treffer så mange mennesker rett i hjertet, redegjør Holst-Larsen.

Andersen jobber i et mildt og surrealistisk bildespråk, hvor tematikken alltid er mennesket og relasjoner. Motivene spenner fra det humoristiske til det melankolske, og det skinner gjennom en slags positiv tro på menneskeheten.

– Tom Erik er en enestående historieformidler, og arbeidene han er fortellinger, oppsummerer Holst-Larsen. Kunstneren er enig:

– Alt rundt oss går så fort og er så støyende, så vi trenger den lille reisen inn i eventyret – stoppe opp og dvele litt, gruble og tenke.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Annonse