GÅR TIL HØYRE: Denne perioden har KrFs to representanter Odd Gusrud (t.v.) og Billy Taranger samarbeidet med Høyre, Frp og Venstre. Dagsavisen Fremtiden får fra flere kilder bekreftet at KrF har bestemt seg for å fortsette samarbeidet med Høyre etter valget. FOTO: SILJE S. SKIPHAMN

KrF har valgt side

KrF vil samarbeide med Høyre også i neste periode, opplyser flere kilder til Dagsavisen Fremtiden.

 

AV SILJE S. SKIPHAMN OG PERNILLE VESTENGEN

Onsdag i forrige uke var det møte i Drammen KrF. På agendaen sto valg av samarbeidspartner for neste periode. Etter det Dagsavisen Fremtiden får opplyst, falt valget på Høyre.

– Det er riktig at det er gjort et vedtak som klart velger side, men hva det er holder vi foreløpig tett om, sier KrFs førstekandidat Odd Gusrud.

– Stemmer det at dere har valgt Høyre?

– Det sier jeg ikke noe om nå, men vi skal gå ut med det i god tid før valget så velgerne vet hva de har å forholde seg til, svarer Gusrud.

I god tid før valget er etter det Dagsavisen Fremtiden erfarer 2. september.

Høyre har beklaget

Han bekrefter imidlertid at KrF har vært i møter både med Høyre og Arbeiderpartiet. KrF har i denne perioden samarbeidet med Høyre, Frp og Venstre. Det har stort sett gått bra, ifølge Gusruds makker i bystyret, Billy Taranger.

– Vi har vel stemt sammen med Høyre i 95 prosent av sakene. Så har vi vært uenige i saker som reservasjonsrett, tigging og søndagsåpne butikker, sier han.

Selv om KrF har vært svært lojale mot Høyre, har det ifølge Taranger ikke bare vært fryd og gammen:

– Det var skuffende og dårlig gjort av Høyre at KrF ikke fikk plass i formannskapet. Det har ordføreren beklaget, sier han.

Dårlig samarbeid

Ifølge Taranger har ordfører Tore Opdal Hansen også beklaget at Høyre ikke har samarbeidet godt nok med KrF i oppvekst- og utdanningskomiteen.

– Høyre har ikke snakket med oss på forhånd, men kommet og presenter forslagene de vil ha støtte til under middagen en time før møtet, forteller Taranger.

Heller ikke Taranger vil bekrefte at KrF likevel har bestemt seg for å fortsette samarbeidet med Høyre. Han er likevel klar på hva han tror blir utfallet av valget:

– Alt tyder på at Høyre kommer til å få makten i Drammen.

Ap: - Døra er fortsatt åpen

Arbeiderpartiet har lenge flørtet åpenlyst med KrF, og de to partiene har hatt flere møter den siste tiden. Til tross for at mye tyder på at KrF nå har valgt Aps argeste motstander som samarbeidspartner, har ikke Aps ordførerkandidat gitt opp håpet.

- Hos oss er døra fortsatt åpen. Jeg legger også merke til at det her er brukt lukkede kilder, sier Masud Gharahkhani.

- Vi har hatt mange gode samtaler med KrF, og vi er enige om mange felles saker. For Ap er det viktig at vi ikke får søndagsåpne butikker og boliger på Marienlyst. Dette er saker som også er viktige for KrFs velgere, og jeg regner med at Krf er opptatt av hva velgerne deres mener.

Venstre: - Sterkere sammen

Også Venstre har vært i møter om kommende periode med Ap og Høyre. Partiets ordførerkandidat, Yousuf Gilani, mener sentrumspartiene ville tjent på å gå sammen i forhandlinger.

- Hvis KrF nå har valgt side, skal vi selvsagt respektere det. Men jeg tror sentrum ville fått større gjennomslag for politikken hvis vi gikk sammen, sier han.

- Kommer Venstre til å velge side før valget?

- Venstre kommer til å velge den siden som gir oss mest gjennomslag for politikken vår. For oss betyr ikke posisjoner noe. Velgere som stemmer på Venstre, får en garanti for at vi gjennomfører den politikken de stemmer på, lover Gilani.

- Tror du ikke Venstres velgere vil vite om deres stemmer bidrar til en ordfører fra Høyre eller en fra Ap?

- Hvis velgerne våre gjerne vil vite hvor vi lander, må vi gå ut med det. Men foreløpig har ikke vi opplevd det samme presset som KrF har for en avklaring, svarer Gilani.