Annonse
Var alene: Haydar Øzbal i Drammen byliste var den eneste i bystyret i Dram men som stemte mot planen om å bygge boligblokker på Marienlyst i 2012. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Krever Marienlyst-svar

Partiene som stiller i stortingsvalget bør vise hvor de står i Marienlyst-saken før valget 11. september, mener Haydar Øzbal, den eneste som stemte mot utbyggingen da saken først kom opp i 2012.

Annonse
Lokale nyheter

Vinden blåser Haydar Øzbals vei. Drammen Byliste sin eneste representant i bystyret i Drammen var i 2012 alene om å si nei til planene om å bygge boligblokker på Marienlyst i Drammen. Siden den gang har både SV og Ap snudd, og er imot utbyggingen, mens KrF og Venstre er i tenkeboksen.

Krever klargjøring

I oktober går kontrakten Drammen kommune har med utbyggeren Ticon om utbygging og utvikling av Marienlyst ut. Haydar Øzbal mener partiene som sitter i bystyret bør flagge klart og tydelig hva de har planer om å gjøre før stortingsvalget 11. september.

– Velgerne bør få vite hva man vil gjøre med Marienlyst, sier han til Dagsavisen Fremtiden, og fortsetter:

– Selv om det ikke er lokalvalg, så bør velgerne få vite noenlunde hva partiene tenker.

Ensom svale

Det var ikke det at han var så sterk motstander av planene som gjorde at Øzbal for fem år siden sa nei til Marienlyst-planene.

– Jeg syntes saken kom veldig brått. Det manglet et godt nok grunnlag for å stemme gjennom saken. Alle partiene stemte for, men det var ingenting i saksbehandlingen som tilsa at de hadde god nok informasjon om det de stemte over, sier drammenspolitikeren.

I dag er han veldig glad for at han ikke kastet seg på den samme bølgen som resten av bystyret.

– Jeg angrer ikke et sekund. Det handler ikke om hva som er rett eller galt, men om hva som er et riktig valg for byen.

Øzbal er glad for at Ap, som han tidligere satt i bystyret for, og SV har snudd og går mot utbyggingsplanene nå.

Han mener det nå er helt åpent hva som vil skje på Marienlyst.

– Til sjuende og sist er det Høyre og Frp som har hovedansvaret for det som skjer på Marienlyst, sier han.

Ingen Ticon-kritikk

Øzbal føler ikke noe behov for å kritisere utbyggeren Ticon.

– Jeg synes ikke noe av dette er Ticons skyld. De er en privat aktør, og jeg synes ikke de fortjener noen kritikk. Slik er spillet i det private markedet. Kritikken bør ramme kommunen og de politikerne som har stemt for utbyggingen.

Hvordan tenker du at Høyre og Frp har håndtert denne saken?

– Elendig. De har presset idretten til å velge mellom pest eller kolera. Enten få 200 millioner kroner og godta dette forslaget, eller ingenting.

Tar ikke stilling til jussen

Øzbal understreker at han ikke er jurist og at han derfor ikke vil ta stilling til de juridiske aspektene ved avtalen, men mener den er uetisk.

– Hvorfor skal en aktør som tar kontakt få gehør på denne måten? Det burde vært en åpen anbudsrunde tidlig i prosessen.

Hva ønsker du selv at skal skje med Marienlyst?

– Jeg ønsker at Marienlyst utvikles til et friidrettsområde med park og grøntområder. Det er underkapasitet i Drammen når det gjelder parker.

Hvilket parti kommer du til å stemme i stortingsvalget?

– Det blir nok et sted midt på. Ikke Rødt, SV eller Frp, men et av de andre partiene. Antakeligvis Venstre, KrF eller MDG – men MDG er kanskje litt for radikale.

Ingen Høyre-avklaring

Drammenser og parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland mener det blir opp til bystyregruppa i Høyre å eventuelt fronte et klart Marienlyst-standpunkt før valget.

– Jeg synes planen om å bygge nye idrettsanlegg er positiv, men dette ligger til behandling i bystyret. Jeg har ikke noe behov for å gå inn i dette nå, men det er viktig at man får et bedre idrettstilbud. Det må ikke bare bli boliger. Jeg synes kanskje kommunen er dårlig til å framstille hva som er faktisk er planen. Det har blitt en verkebyll, sier Helleland til Dagsavisen Fremtiden.

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med ordfører Tore Opdal Hansen (H), som selv ikke vil svare om saken, men henviser til gruppeleder i Drammen Høyre, Tove Paule. Paule har ikke besvart Dagsavisen Fremtidens henvendelser.

Annonse