Annonse
Foto: Jernbanedirektoratet

Krevende togpassasjer

Annonse
Lokale nyheter

Navn i nyhetene: Elisabeth Enger (59)

Hun går av som jernbanedirektør, og blir i januar prosjektleder for kommunesammenslåingen av Svelvik, Drammen og Nedre Eiker. I 2020 blir hun rådmann i den nye storkommunen.

 

Du har både vært rådmann i Bærum og Lier – og nå sist jernbanedirektør. Jobber der man må forvente en god porsjon motbør. Hva er du laget av?

– Jeg liker utfordringer i hvert fall. Når man tenker: «Hvordan i all verden skal vi komme gjennom dette?», så trigger det meg til å finne løsninger. Angående jobben jeg skal inn i etter nyttår tenker jeg at jeg har mye relevant erfaring, og jeg gleder meg veldig til å ta fatt. Siden jeg bor i Oslo kommer jeg også til å bli togpendler, og det kan jeg love; jeg blir en krevende jernbanekunde altså.

Du var også leder i styringsgruppa for Nasjonal transportplan. Angrer du på at dere ikke ga Buskerudbyen mer?

– Jeg satt der som vikar for vegdirektøren, som var sykemeldt – og står absolutt bak de prioriteringene som ble gjort. Likevel kunne man selvsagt ha ønsket seg enda mer penger til jernbanen – og alle de gode prosjektene som venter der.

Hva tenker du om region Viken?

– Det har jeg ikke fått satt meg nok inn i, så der skal jeg være litt forsiktig. Derimot synes jeg det er klokt å etablere den nye storkommunen. Med styrket fagmiljø og tjenestetilbud får man en mer robust kommune, som vil bli tyngdepunktet i den nye regionen – uansett hvordan den til slutt blir.

Hva slags forhold har du egentlig til Drammen?

– Som rådmann i Lier og Bærum samarbeidet jeg mye med Drammen. Du kan heller ikke være jernbanedirektør uten mye kontakt med Drammen. Jeg har hatt en lang, vedvarende relasjon til Drammen, og synes det er en spennende by i seg selv – som snart skal inngå i en ny og spennende enhet.

Hvilke utfordringer ser du for deg, i sammenslåingsarbeidet?

– Det blir nok både praktiske, og framfor alt, kulturelle utfordringer. Man skal få tre kommuner til å smelte sammen til en – med felles kultur og identitet. Man vil viske ut mange av skillelinjene, uten å miste de positive særtrekkene ved hver enkelt kommune. Det skal bli kjempespennende.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bøker generelt er viktig for meg, men når jeg har det veldig travelt går det mest i lettere saker – som krim.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode opplevelser med familie og venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var fascinert av Frøken Detektiv, og pløyde gjennom alle bøkene. Det var spennende – og litt skummelt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan være litt rotete og misliker at jeg ikke har full kontroll på kleshaugen – eller tellekanter i skapene.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg føler at jeg virkelig er utenfor «boksen» når jeg går på pilegrimsvandring. Da lever man det enkle liv og får tømt hodet litt. Man behøver bare å sette den ene foten foran den andre, spise og hvile. Til sommeren går jeg siste etappe av veien mellom Oslo og Trondheim.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå må det bli ordførerne i Svelvik, Drammen og Nedre Eiker. Jeg er nysgjerrig på hva de tenker – og så ville vi brukt tida til noe nyttig.

Annonse