Nyheter

Kretsmester i Viken

– Husk at det er flere grunner til at vi gjør dette, sier Roar Bogerud.

Pensjonert rektor Roar Bogerud (65) fra Sylling ble lørdag valgt til leder for Viken idrettskrets, som ser dagens lys 1. januar 2020.

Det første alle med konkurranseinstinkt vil spørre seg om, er hvor mye vanskeligere det blir å bli kretsmester etter nyttår?

– Selv om idrettskretsen som administrativt ledd endres, vil fotball, håndball, friidrett og alle idretter som styres av særforbund fortsette som før. Aktiviteten vil ikke bli berørt i det hele tatt av dette, det er nok mer trolig at konkurransegrensene vil bli påvirket av kommunesammenslåingen. Etter det jeg vet vil fotballen her fortsette med Buskerud som sin grense, håndballen har en krets som henger sammen med Vestfold og Telemark, mens sykkel opererer med en region som inkluderer Viken og Oslo.

Du har ledet interimsstyret som har forberedt den nye kretsen. Hvordan føles det å få vervet i det «ekte» styret?

– Det er skrekkblandet fryd. Jeg har veldig lyst til å gjøre noe for å styrke rammevilkårene for idrett i Viken. Da må vi jobbe på flere nivåer; med Idrettsforbundet sentralt, opp mot fylkeskommunen, og sørge for et enda bedre samarbeid med særidrettene, det er alle viktigst. Når det gjelder klubb- og anleggsutvikling bør idrettsrådene enda mer på banen. Vi skal jobbe tettere med mål om å lette idrettslagenes hverdag.

Så selv om avstandene i kretsen blir lengre, tror du endringen får folk til å jobbe tettere?

– Dagens tre kretsers hovedseter vil bestå, og så må vi se på arbeidsfordelingen mellom kretsen og idrettsrådene og deres rolle der det blir nye kommuner. Fins det arenaer der både råd og krets er representert i dag, kan man avklare hvem som møter hvor.

Praktiske problemstillinger har vært tatt opp underveis, og dere har sett til Trøndelag for erfaring. Hva har dere kranglet mest om i interimsstyret?

– Egentlig har vi ikke vært uenige i det hele tatt, før vi begynte å diskutere hvem som skulle bli leder! Det er helt naturlig at flere ønsket det. Det vi kanskje har diskutert lengst, er honorar til styret – skal det være frivillighet eller er kretsen så stor at vi må begynne å honorere? I dag er honoraret for leder 0 kr i Buskerud, 10.000 i Østfold og 20.000 i Akershus. Noen kretser har møtegodtgjørelse, i Buskerud har vi hatt kjøregodtgjørelse og Statens satser når vi er på reise. Det skal oppnevnes en uhildet komité som skal vurdere spørsmålet og bringe et forslag opp for Regionstinget i mai 2020. Kretsens honorarpraksis kan fort få følger inn i idrettsråd og klubber, det er en utfordring.

For foreldretrenere og frivillige blir det enda lengre fra vaffeljern og kaffetraktermøter i klubbhuset, til dere inne i idrettskretsen nå. Hvordan skal dere sikre at kontakten ikke blir dårligere?

– Jeg er æresmedlem i Sylling IF etter tredve år, tjuefem som håndballtrener, og kjenner i ryggmargen det du sier der. Jeg mener vi må utvikle idrettsrådene, gi dem oppgaver og styrke de minste av dem. I Trøndelag opprettet de idrettsrådssoner, så de møter fem eller seks av gangen, og vi har lurt på å bruke fylkeskommunens regioner som sone/møteplass.

Grensene er mange og ulike. Bidrar deres omlegging til et press om å følge på over tid?

– Litt. Men husk at det er flere grunner til at vi gjør det. Det er et tingvedtak at Idrettskretsene skal følge de statlige fylkesgrensene. Dessuten er 60 prosent av vår grunnfinansiering fra fylkene, noe som betyr at våre planverk baserer seg på fylkets og Idrettsforbundets planverk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg holder på med Harry Hole-bøkene, det er min avslapning akkurat nå. Jeg leser dem kronologisk og har likt «Politi» best så langt.

Hvem var din barndomshelt?

– Det må ha vært Elvis Presley. Jeg satt med en barndomskompis som fikk platespiller tidlig og lytta. Faren min var hvalfanger, så det var ikke noe vi hadde råd til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg må passe på å ikke overdrive. De som kjenner meg vet at når jeg forteller en god historie er det ikke så viktig om det var onsdag eller torsdag det skjedde – da avbryter kona meg og ber meg passe på å holde meg til sånn det var.

Du har sansen for gode historier, med andre ord?

– Ja, jeg er glad i både å fortelle og å holde taler.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da setter jeg meg på verandaen min med utsikt ned mot Tyrifjorden og spiser potetgull og tar én øl.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg var aktiv i demonstrasjoner en god stund, jeg, men det er nok 30 år siden. Da handlet det om rettferdighet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Lett! Kona mi, for jeg er så mye borte. Nå er jeg pensjonist og har fått et enklere liv, men har vært aktiv i lokalsamfunnet og lokalidretten i Sylling, har tre barn, stor familie og en aktiv kone, så det har ikke vært vanskelig å få fylt opp tida.

Mer fra Dagsavisen