FORFATTERE: På Drammens museum kan du treffe 18 forfattere, her er fem av dem: F.v. Camilla Otterlei, Kristine Lindøy, Elisabeth Thorsby, og Marit Reiersgård, Kristin Granli foran. De er opptatt av å gi publikum en annen førjuls-opplevelse. Til høyre prosjektkoordinator Ida Klingvall ved Drammens Museum. FOTO: Elisabeth Helgeland Wold

Kortreiste bøker

Museet flesker til med litterære førjuls-opplevelser side om side med det tradisjonelle julemarkedet.

– Vi hadde lyst til å fornye oss litt og tenkte at med så mange dyktige forfattere fra distriktet, så kunne vi få til et litterært julemarked denne gangen, forteller Ida Klingvall ved Drammens Museum og påpeker at hele spekteret av bøker blir å finne på museet på søndag.

– Romaner, krim, barnebøker, kokebøker, alt skal med.

Forfatterne selv gleder seg til å møte publikum og til å bli litt bedre kjent med leserne.

– Det skal ikke være sånn at man må kjøpe bøker, det er fullt mulig bare å se eller å ta en prat med en eller flere av oss. Og for dem som kanskje går med bokplaner er dette er en gylden mulighet til å møte noen forfattere og kanskje få noen tips. Alle har jo sin egen unike skrivestemme, påpeker Camilla Otterlei, forfatter og primus motor for både dette og andre lokale prosjekter.

Klingvall forklarer at julemarkedet på museet skal være noe annet enn vanlig julehandel med kjas og mas.

– Dette skal vel være en mer en feel-good opplevelse, ønsker Otterlei og de andre forfatterne er enige i hennes betraktning.

Forfatterne håper selvsagt på litt omsetning og at stabelen med bøker finner veien til et handlende publikum.

Forfatterne skal plasseres med sine bøker og bord inne i selve museumsbygningen, et godt alternativ til uteaktivitetene.

– Vi var innom tanken på høylesning, men det blir litt vanskelig å koordinere siden det er såpass mange folk, medgir Otterlei. Både hun og de andre forfatterne som møter Dagsavisen Fremtiden denne dagen mener det er et godt tilbud folk får på dette litterære markedet.

– Her kan folk velge og vrake i sjangere og uttrykk og vi er opptatt av at folk skal få en god opplevelse, sier hun.

Klingvall tror at et litterært julemarked med bøker i stabler kanskje også kan gi folk litt tiltrengt pause fra de digitale flatene.

– Dessuten blir alle glad for å få bøker tiul jul!