Nyheter

Konnerud-gutten skal dekke presidentvalget i USA

Drammenseren Øystein Kløvstad Langberg blir ny USA-korrespondent for Aftenposten. – Jeg skal gifte meg og pusse opp et bad først.

Du blir ny USA-korrespondent for Aftenposten, kan du fortelle litt om jobben?

– Jeg skal dekke amerikansk politikk og samfunnsliv for alle Aftenpostens kanaler. Presidentvalget i 2020 kommer til å ta mye av tida i den første delen av korrespondentperioden. Det blir en thriller, og utfallet vil få stor betydning både for USA og for resten verden. Jeg gleder meg veldig til å følge dette på nært hold.

Hva ser du mest fram til som USA korrespondent?

– I tillegg til å følge et amerikansk presidentvalg tett, gleder jeg meg veldig til å bli mer kjent med USA. En av mine forgjengere rakk å dra innom alle statene. Det er det ikke sikkert jeg får til, men jeg har lyst til å få med meg de fleste av dem.

Hva blir dine viktigste arbeidsoppgaver?

– Noe av det viktigste en korrespondent gjør er å reise rundt og møte vanlige mennesker og formidle historiene deres. Hvis Trump faktisk blir gjenvalgt, noe som ikke er usannsynlig, bør det ikke komme som noen overraskelse på leserne våre. Vi må lage reportasjer og analyser som forklarer hvorfor det faktisk kan skje.

Hva tror du blir det mest utfordrende med jobben?

– USA er et land med store avstander og mange tidssoner. Det å komme seg rundt tar vesentlig lengre tid enn i Europa og krever god planlegging. I tillegg gjør tidsforskjellen til Norge at papiravisens deadline kommer rett etter lunsj. Så jeg må komme meg opp og starte arbeidsdagen tidligere enn jeg er vant til. En stor fordel sammenlignet med Europa er at alle snakker engelsk. Jeg slipper å bruke tolker og oversettere når jeg reiser rundt.

Hvilke erfaringer fra tidligere arbeid blir viktig å ta med seg inn i den nye jobben?

– Jeg har jobbet i Aftenposten i sju år, både som økonomireporter, korrespondent i Brussel og nå som kommentator. Før det jobbet jeg i ulike aviser, blant annet i Drammens Tidende. All denne erfaringen blir viktig i jobben, men tida fra Brussel er nok særlig relevant. Jeg er vant til å reise mye, jobbe mye og å gjøre vanskelige prioriteringer. Når man skal dekke USA eller Europa, må man også velge vekk mange saker.

Når begynner du i den nye stillingen?

– Først rundt nyttår. Jeg skal gifte meg og pusse opp et bad først.

Kan du fortelle litt om deg selv? Noen interesser/hobbyer?

– Som Konnerud-folk flest drev jeg mye med idrett i oppveksten. Jeg gikk på ski og løp orientering til jeg var 16–17 år. Fortsatt er jeg veldig glad i langrenn, og jeg har vurdert å begynne med orientering igjen. Kanskje jeg rekker noen løp før jeg drar til USA.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En bok jeg likte veldig godt er Sapiens av Yuval Noah Harari. Han forteller om menneskehetens historie på en fengslende måte. Jeg har faktisk brukt flere ferier på å besøke forhistoriske monumenter og etterlevninger rundt omkring i Europa. Jeg var også så heldig å få intervjue han i Davos for noen år siden. En fascinerende fyr.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er nok på mitt lykkeligste når jeg er ute i naturen sammen med dem jeg er glad i.

Hvem var din barndomshelt?

– Bjørn Dæhlie og muligens en orienteringsløper jeg ikke lenger husker navnet på.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Skulle ønske jeg var bedre til å lukeparkere.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da åpner jeg en flaske champagne.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Journalister skal være litt forsiktige med å gå i demonstrasjonstog. Men i alle fall for handlingsregelen og muligens også for EØS-avtalen.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har en tendens til å tenke at det går helt fint å ta sykt tidlige morgenfly. Og så angrer jeg alltid når jeg faktisk må stå opp midt på natten.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Er det en stor heis? Winston Churchill, Martin Ødegaard og Emma Watson.

Mer fra Dagsavisen