Nyheter

Konkurrerer om å utsmykke distriktets nye bydel med unikt, grønt prosjekt

Kunstner og landbruksingeniør Anne-Britt Rage og Radwan Zanhar håper å overbevise juryen om at beboere i kommende Fjordbyen vil avle frem fisk og meitemark.

Bilde 1 av 3
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Fjordbyen. Drammen og Liers nye bydel på Lierstranda skal sikre drammenregionen utvikling gjennom 20.000 arbeidsplasser og 10.000 boliger plassert langs 2,5 kilometer av fjorden. De fleste arbeidsplassene kommer fra det planlagte sykehuset og helseparken. Målsetting er at de første boligene skal stå klare sammen med sykehuset i 2025.

For å utsmykke uteområdet til den «grønne» og «fremtidsrettede» bydelen lyste Lier kommune ut en kunstprosjektkonkurranse.

46 kunstnere og kunstnerteam sendte inn skisseprosjekter. Nå står tre konseptideer igjen. Én av gruppene ledes av den lokale kunstneren Anne-Britt Rage (53), som blant annet har fått med seg landbruksingeniør Radwan Zanhar (35), som også er bosatt i Drammen.

Nå står de begge utenfor den blå konteineren i Gilhusbukta, som de holder på å innrede til den store avdukingen 23. august. Langs veggene lener store mengder drivved seg. Samme materiale holder også oppe to runde akvarier, som foreløpig kun er fylt med vann.

Rage og Zanhar har tatt utgangspunkt i den trendy ideen om urban dyrking uten sprøytemidler eller utslipp.

–  Siden dette er en ny bydel, blir det viktig at beboerne får eierskap til stedet og klarer å lage et felleskap. Derfor baserer prosjektet vårt seg på sosial deltakelse, og et prosjekt som binder de nye naboene sammen, sier Rage.

Det er ikke bare lett å skulle lage kunst til et område som ikke eksisterer enda. Enn så lenge er store deler av Fjordbyen ved Lierstranda kun vann.

Det er ikke bare lett å skulle lage kunst til et område som ikke eksisterer enda. Enn så lenge er store deler av Fjordbyen ved Lierstranda kun vann. Her er det planlagt 10.000 boliger og 20.000 arbeidsplasser. Foto: Emma Huisman Moskvil

Et stort kretsløp

Vinner Rages kunstnergruppe konkurransen, planlegger de å bygge et stort kretsløp, bestående av tre hus - eller hytter - som er forbundetDen ene hytten skal være laget av glass, og holde planter og tanker med fisk. Den neste skal være inspirert av jordkjellere, og der skal meitemark avles frem i beboernes matsøppel. Den siste hytten skal være laget av leire, og der skal himlingen være full av kunnskap, i form av skrevne gamle jordbrukshemmeligheter, samlet inn fra lokale bønder.

Ordet «utsmykke» gir gjerne assosiasjoner til noe delikat og pyntete. Den beskrivelsen kunne ikke vært fjernere fra konseptideen til Zanhar og Rage. Hovedingrediensen i deres prosjekt er nemlig:

– Bæsj! Det er det gjennomgående temaet, utbryter Rage lattermildt før hun kommer med den sårt tiltrengte forklaringen.

– Vi skal ha et nivå av planter som gror i vann, og et nivå av fisk. Vannet sirkuleres mellom nivåene. Plantene renser vannet, mens fiskebæsjen gir plantene næring som de vanligvis får fra jord. I likhet med plantene skal meitemarken heller ikke bo i jord, men avles frem i kompost, laget av beboernes matavfall. Meitemarken lager varmekompost, som blir utgangspunktet til avlingen av grønnsaker. Meitemarkene blir så mat for fisken.

Og slik blir det hele et utslippsfritts kretsløp, der deltakerne får dyrke egne urter og grønnsaker, i tillegg til å sikre seg fisk til middagsbordet.

Slik ser fisketankene i konseptutstillingen som skal presenteres for publikum ut. Her skal vann pumpes mellom nivåene med planter og fisk. Vinner konseptet konkurransen, vil de faktiske fisketankene være av en mye større skala.

Slik ser fisketankene i konseptutstillingen som skal presenteres for publikum ut. Her skal vann pumpes mellom nivåene med planter og fisk. Vinner konseptet konkurransen, vil de faktiske fisketankene være i en mye større skala. Foto: Emma Huisman Moskvil

Unikt

Leirhuset ser Rage for seg kan brukes til kursvirksomhet og formidling. Et kretsløp-prosjekt med disse elementene samlet har aldri blitt testet ut tidligere i verdenssammenheng, men konseptet med fisk og planter blir brukt i tørre områder som ikke kunne vært fjernere fra grønne og frodige Lier. Landbruksingeniør Zanhar kommer selv fra Syria, og har bygget elementet med resirkulerbart vann til fisk- og grøntproduksjon i den tørreste ørkenen.

– Jeg var på besøk hos noen venner i Egypt, der moren i familien nevnte at hun savnet en grønn oase, men at det ville bli for dyrt og vanskelig med vanning. Da foreslo jeg å prøve systemet vi nå vil lage til Fjordbyen.

Delte meninger om folk vil delta

De tre hyttene skal være bygget av beboerne selv, med hjelp av eksperter fra New Zealand og Arizona.

Rage viser en skisse av hvordan de ferdige byggverkene skal se ut. Av konkurransehensyn får vi ikke publisere skissen, men undertegnede vil beskrive den som en moderne versjon av hobbitenes hjemsted i Ringenes Herre, med avrunde hytter.

– De fleste fellesområdene i et borettslag eller sameie består av noen blomster, trær, sittegrupper og lekeapparater. Deres prosjekt er jo en helt annen liga, sier undertegnede nølende.

Kommentaren blir møtt med jubel og en high five i lufta fra Rage. Men det var ikke helt et kompliment journalisten prøvde seg på.

– Det slår meg jo at prosjektet fra start er avhengig av beboere som ønsker å bruke tid og krefter på å drive det. Vanligvis i et sameie er det vanskelig nok å få folk til den årlige dugnaden. Er dere bekymret for om det vil være nok engasjement til å drive prosjektet?

– Det er ikke sånn at vi forventer at alle skal jobbe inne i hyttene. Mye er også automatisert. Men det er forskjellige former for deltakelse. Noen bidrar med å levere matavfallet sitt til kompost, andre med kursvirksomhet.

– Jeg er fremdeles litt skepisk til om vi får folk til å delta, sier Zanhar. Rage er derimot overbevist.

– I mitt virke som kunstner har jeg startet mange prosjekter, der jeg erfarer at det videreføres når jeg trekker meg ut. Folk vil så gjerne bidra til et grønnere og utslippsfritt nærmiljø.

Åpent for alle

Rådgiver for kultur i Lier kommune, Nina Tofte, er ansvarlig for konkurransen. Hun forteller at kunstnergruppen til Rage er den eneste med lokale bidragsytere. Gunila Bandolin og Milo Lavén er begge fra Sverige.

Hun forteller at et kunstutvalg skal velge en vinner innen 1. oktober. Vanligvis vil en konkurranse til kunst i det offentlige rom ha en brukerrepresentant i juryen, som for eksempel en ansatt på sykehuset som skal utsmykkes. Siden Fjordbyen foreløpig ikke eksisterer, har kommunen gått en annen retning for å få tilbakemelding fra vanlige folk.

– Vi har invitert skoleelever til å vurdere prosjektene. I tillegg skal vi ha en offisiell åpning 23. august, der alle som vil kan stikke innom og si sin mening om de forskjellige bidragene. Det kan man gjøre fra åpningen og til 1. oktober. Det vil være et spørreskjema ved utstillingene, og tilbakemeldingene blir tatt med i juryens vurdering av prosjektene.

Mer fra: Nyheter