Joytika Rodahl fra Kongsberg ble alltid valgt når bedriftene måtte nedbemanne. Etter et rettslig forlik startet hun sin egen kontormøbelbedrift, fortalte hun en full konferansesal med kronprinsparet og ordfører Tore O. Hansen på første rad. FOTO: KATRINE STRØM

Kongelig revansj

«Du er så flink at du får raskt ny jobb», sa sjefen som lot alenemoren gå. I går fortalte Joytika Rodahl kronprinsparet om å snu sinne til suksess.

– Vanlige oppsigelseskriterier gjaldt tydeligvis ikke for meg, fortalte Joytika Rodahl på konferansen Energetics, som åpnet i Drammen i går. I to dager skal Norsk senter for flerkulturell verdiskaping (NSVF) fronte gode ideer, mye mot og høy gjennomføringsevne – noe folk som minst én gang før har brutt opp fra alt det vante ofte har en god porsjon av, ifølge innleder næringsminister Monica Mæland (H).

Rodahl hadde vært sjefens høyre hånd, men da hun gikk til retten for å få vite om oppsigelsen var saklig, la han det fram som at hun var ubrukelig. Saken endte i et forlik – og en brutal oppmuntring:

– Dommeren sa foran alle at jeg ikke burde gå tilbake og jobbe for den bedriften. Rodahl fulgte rådet og tok imot økonomisk kompensasjon med hevet hode. Hun spurte seg i stedet hva hun savnet i Norge – og fant svaret

i farger. Med god støtte fra NSVF startet hun KVNK Solutions, en kontormøbelbedrift med produksjon i England og verdensmarkedet som mål.

– Jeg møtte NSVF på rett tidspunkt. Uten dem ville jeg nok sittet igjen og følt meg verdiløs – flink, men alltid den som nedbemannes, sa Rodahl, og fikk ros av kronprinsesse Mette-Marit på gangen etterpå.

Kronprinsessens ektemann hadde også tro på at NSFV bidrar til å foredle viktige ressurser for det norske samfunnet. I sin åpningstale skrøt han av arbeidet den fylkeseide organisasjonen har gjort i sine første ti år, og slo fast at de trengs.

– Norge står overfor utfordrende tider, og vi må legge til rette for slike initiativer. Det er våre hoder, hender og hjerter som skal ta oss velberget inn i fremtiden, sa kronprins Haakon.

En annen innleder var utdannet barnevernspedagog Sherry Hakimnejad sa opp jobben i det offentlige, og startet den grønne og sosiale innovasjonsbedriften Kompass og Co. Bedriften selger bærekraftige produkter og tjenester innenfor mat, redesign og urban dyrking, og bemanner ungdommer som faller utenfor. Mottoet er: "Vi ser gull der andre ser søppel". Til Dagsavisen Fremtiden sier daglig leder Hakimnejad at hun trosset frykten for å havne i kategorien «innvandrerbedrift», men så én viktig bonusgevinst ved å delta på konferansen:

– At Johan H. Andresen og kronprinsparet med sitt nettverk ser og hører om oss, er helt klart et trekkplaster!