Kommunelege forsikrer om at det er trygt å bade nær kloakkutslipp i Drammensfjorden

Kommunelege Rune Frengen i Svelvik avfeier helsefare i forbindelse med kloakkutslippet i Drammensfjorden – selv om badevannet nærmest utslippet ikke er sjekket.

Fredag forrige uke skrev Dagsavisen Fremtiden om et større kloakkutslipp i Drammensfjorden, som har vedvart i over et halvt år.

Vann- og avløpsetaten i Svelvik mener det må ha vært et anker fra et av to skip som lå fortøyd utenfor Juve pukkverk i november som har fått den undersjøiske kloakkledningen til å bøye seg 90 grader, noe som igjen førte til at de måtte foreta kontrollerte utslipp av kloakk lenger ute i fjorden, utenfor Hella.

Nabo Harald Bell Solaas på Hella klaget på vond lukt, og fortalte i forrige uke at denne spesielt har kommet i forbindelse med høyvann.

Les også: Stort utslipp av kloakk i fjorden

– Perfekte forhold

Kommunelege i Svelvik, Rune Frengen, mener imidlertid det ikke er grunn til å bekymre seg for badevannet.

– Vi har tatt badevannsprøver 30. april både ved Skjæra og ved Tangen Fjordpark og der var badeforholdene helt perfekte, sier kommunelegen.

– Men Hella er det området som ligger nærmest, og dere har ikke tatt prøver der...

– På Hella har de hatt et kontrollert utslipp fra stasjonen som er der, og utslippet går langt uti fjorden og representerer minimal fare for folk på land i en badesituasjon, svarer han.

– Hvordan kan du være sikker når dere ikke har sjekket i området nærmest utslippet?

– Jeg har veldig vondt for å tro at det er noe helseproblem knyttet til dette. De prøvene vi har er veldig fine.

Ifølge Frengen er det bare målt helsefarlige nivåer av bakterier i badevannet i Svelvik én gang siden 1995, og det var i 2002.

– Da fant vi en badevannsprøve med en verdi på 1.400 i Tangenhavna.

– Det høyeste antallet koliforme bakterier vi hadde i prøvene som ble tatt 30. mai var 40, og alt under 100 regnes som god badevannskvalitet. 100-1.000 regnes som mindre god, mens over 1.000 er «ikke akseptabelt», sier Frengen, som understreker at det kun er over 1.000 man kan begynne å snakke om helsefare.

Tar på seg skylda

Dagsavisen Fremtiden skrev også om at ordfører i Svelvik Andreas Muri (H) ikke ble informert om utslippet.

Kommunalsjef for investerings- og næringsprosjekter Ulf Kareliussen tar på seg skylda for det. Avdelingsleder for vann og avløp i Svelvik, Jane Nysæter Madsen, informerte sin nærmeste sjef Kareliussen like etter at skaden var skjedd.

– Jeg følte ikke noe behov for å ta det videre, sier han til Fremtiden.

– Hvorfor ikke?

– Vi orienterte fylkesmannen og kommunelegen og vurderte at det ikke skulle ikke blåses opp. Men du kan vel si at vi burde informert om dette litt tidligere, den ser jeg.

Reparasjonen av ledningen er i gang, og skal etter planen være utført i løpet av neste uke.