Nyheter

Ved nyttår blir Rolf David Ramslien daglig leder i Buskerudbyen

Fra 1. januar skal han lede oppgaven med å gi 18.000 bommotstandere en forståelse for Buskerudbypakka og behovet for å finansiere framtidas store tiltak. – Det er det som kreves for å komme i forhandlingsposisjon, for så å få til det man virkelig ønsker, sier han.

Rolf David Ramslien (42) blir ny daglig leder for sekretariatet i Buskerudbyen fra 1. januar. Kommer fra stillingen som prosjektleder hos Statens vegvesen Region Sør, og har hatt ansvar for den statlige byutredningen for Buskerudbyen.

Gratulerer med ny jobb! Hvorfor går du fra jobben i Vegvesenet til det som kanskje kan se ut som en uriaspost?

– Jeg kjenner arbeidet gjennom utredningen jeg har jobbet med i halvannet år. Det er mange parter, og å få være med fram mot realisering blir veldig spennende. Man står foran en fase med byvekstforhanlinger, og det blir min oppgave å legge til rett for prosessen og det faglige, det er nye utfordringer, men som henger sammen med det jeg har jobbet med i det siste.

Aksjonist Anders Lunde kunne denne uka fortelle at underskriftskampanjen «Nei til bomringer i Drammen» har passert 18.000 underskrifter. Han håper å slå 26.000, som vant gjennom med motstand ledet av dagens ordfører Tore O. Hansen for 16 år siden. Hvem er det som skal få disse drammenserne til å tro på bypakka?

– For det første har jeg forståelse for at folk ikke er så glad i bommer. Men vi må prøve å gi folk en forståelse for pakka, og behovet for å finansiere de store tiltakene som kommer. Det er det som kreves for å komme i forhandlingsposisjon, for så å få til det man virkelig ønsker: Et stort transportløft som vil komme bilister, gående, syklende og kollektivbrukere til gode – kort sagt alle som ferdes på både veier og busser.

Men det har vel ikke manglet på forsøk på å forklare dette, særlig underveis i den ekstra runden saken fikk politisk. Så når og hvordan skal flere bli overbevist?

– Alle vi som er involvert må ta vår del av ansvaret. Sekretariatet må gjøre sin jobb, og politikerne må fortelle hvorfor de fremdeles står ved vedtaket de har gjort.

Så hvilke grep skal sekretariatet gjøre?

– Vi kan innby folk til å ta en prat, men hvorvidt folk vil endre holdning eller ikke er vanskelig å si. Når jeg begynner ved nyttår må jeg sette meg ned med sekretariatet for å se om vi kan skape større forståelse, og hvordan vi kan lykkes i å få fram positive effekter ved pakka. Vi har møtt og fått innspill fra mange som er positive til dobling av busstilbudet, billigere priser og viktige veiprosjekt. Det fins jo faktisk en del av dem, men de høres ikke så godt i media.

Nei, det kan hende. Men 18.000 underskrifter er mange?

– Ja, det er mange.

Hva er det mest vellykte eksempelet på bypakker som virker?

– Det virker som de har fått til mye bra i Trondheim. Og så har jeg bodd mange år i Oslo, og ble veldig positivt overrasket da jeg var tilbake på en befaring nylig og så hva de har fått til i tidligere helt døde gater der det nå er blitt brukt mer areal på sykkel. og gang-løsninger. Det var et utrolig liv både på fortau og gater. I stedet for å fylle opp arealer med biler, får man mer liv i byen. De har fått til grep om har skapt liv, det ga meg assosiasjoner til Sør-Europa .

Hva blir mest forskjellig fra jobben du har hatt med å lede statlig byutredning for Buskerudbyen, til å skulle lede sekretariatet for oppdragsgiveren?

– Jeg har vært ansvarlig for strategiske utredninger, mens nå blir ansvaret bredere. Det er en mer sammensatt jobb, med personalansvar og vekt på koordinering.

Du er registrert med et enkeltmannsforetak, som sorterer under skole og undervisning – hva gjør firmaet «Helt vilt», egentlig?

– Det var noe jeg etablerte i etterkant av hovedfag og doktorgrad i sosialantroapologi, der jeg hadde natur og samfunn som tema. Jeg jobbet litt som kjentmann på jakt og som birøkter, og etablerte et selskap for å ta på meg småoppdrag på rett måte.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har aldri vært opptatt av helter, men var veldg fotballinteressert som liten, og så opp til dem som var flinke.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan være distré. Men jeg er stort sett glad og fornøyd, også med meg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg på jakt med kamerater. Forlater alt og kobler helt av, det er jeg ganske flink til. Også liker jeg å reise med familien, og er mer opptatt av gode opplevelser enn å bruke penger på annet, så det blir vel også å skeie ut?

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er ikke en som går i demonstrasjonstog. Det kan nok ha sin funksjon, og det er bra med engasjement, men det har ikke vært min arena.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg blir sjelden starstruck, så om jeg havner i heisen med en ene eller den andre ville ikke det bety så mye. Men jeg får si samferdselsministeren – det kunne vært artig å høre på tomannshånd hvordan han tenker rundt byutvikling, transport og prioriteringer.

Mer fra Dagsavisen