Nyheter

Klar for Slottsfjell

Peder Haugfos (21) fra Drammen ble et kjent fjes da han som 13-åring grunnla byens første og eneste samiske museum. I helgen skal kulturjournalisten skape liv på Slottsfjell.

Bilde 1 av 4

Til vanlig student ved journalistikklinjen i Volda, til rekreasjonstur i Drammensmarka når Dagsavisen Fremtiden ringer.

– Ja, jeg lader opp litt nå før det smeller til uka, sier Haugfos.

Sammen med klassekameratene Magnus Waaler og Hans Andreas Solbakken utgjør de tre «Fanteriet» – en gruppe «gjøglere» som lager intervjuer, stuntreportasjer og øvrig underholdning. De har fått med seg Natt og Dag på laget, og har tidligere produsert innhold for blant annet Bylarm-festivalen i Oslo og X2-festivalen i studiebygda si, Volda. Til helgen rigger de seg til i Tønsberg under Slottsfjellfestivalen.

– Jeg skal være konferansier for show vi skal ha i Campingvognscenen på Slottsfjell. Det blir såkalt lettbeint underholdning med komikere, podkast-personligheter og musikere. I tillegg byr «Fanteriet» på intervjuer med noen av artistene som skal spille, blant annet Kjartan Lauritzen og Emma Jensen, forteller Drammensgutten.

Ildsjel

Ingen ringere enn Norge Rundt ringte og ville besøke Drammen da Haugfos fikk ånden over seg og innredet kjelleren til et same-museum som 13-åring etter å ha blitt hekta på samisk tradisjon og kultur.

– Jeg har fremdeles 16 samedrakter, 32 samesko og en del kunstverk og same-effekter liggende i kjelleren. Men museet er ikke så aktivt akkurat nå for tida, forteller Haugfos.

Han forteller om en sterk stå på-vilje og ønske om å skape noe nytt.

– På videregående var jeg med i Ungt Entreprenørskap. Det har alltid vært sånn, at når jeg virkelig har brent for noe, har jeg fått det til å skje. Jeg liker å se ting bli til og jobber ganske hardt for det. Noe av det jeg lærte derfra, er nok med meg fremdeles, sier han.

– Å få innpass i kultur- og underholdningsjournalistikken kan heller ikke være en enkel oppgave?

– Nei, det er ikke det. Jeg hadde heller ingen kontakter, så det har rett og slett handlet om å selge seg inn hele veien. Ikke minst å bli kjent med folk og skape kontakter, på unaturlig kort tid. Det å selge seg inn hele tida krever en del selvtillit. Man blir heller ikke spesielt rik av det. Men det er veldig gøy da, forteller han.

Vil reise ut

Haugfos har et år igjen i Volda før han har bachelor, men er enda ikke sikker på om det er journalist han vil bli.

– Vi får se, jeg kan også tenke meg å prøve andre ting, for eksempel å være praktikant i utenrikstjenesten. Men hvis drømmejobben dukker opp, tar jeg den.

– Hva er drømmejobben?

– Programleder i Norge Rundt.

Mer fra Dagsavisen