Klar, ferdig, les!

Bibliotekene i Øvre og Nedre Eiker forener krefter i sommer, for å finne ut hvilken av de to kommunene som har flest leseglade barn.

- Det står bra til med barns leselyst, de står for sikkert 50 prosent av boklånet her, forteller biblioteksjef Pål Ødemark i Nedre Eiker.

Og de høye tallene holder seg, til tross for konkurranse fra all verdens medier.

- Men for å gi dem litt ekstra motivasjon til å lese mye i sommer, ønsket vi å inngå et samarbeid med biblioteket i Øvre Eiker, der de hadde en fin sommerlesekonkurranse i fjor. Så i år gjelder konkurransen for både Øvre og Nedre Eiker, forteller han entusiastisk.

 

Øker vinnersjansene

For å markere startskuddet for konkurransen, møtte begge de to eikerordførerne opp, samt biblioteksjef Birgithe Schumann-Olsen og barnebibliotekar Berit Engebakk, begge fra Øvre Eiker bibliotek. Sistnevnte forklarte at fra nå av og fram til 15. august gjelder det, for alle barn mellom sju og 13 år fra eikerbygdene, å lese alt hva de lyster. For hver gang de lukker en ferdiglest bok, kan de henge en eple-merkelapp på bibliotekets tre. Lappen skal merkes med boktittel og leserens navn og telefonnummer. Når eplene høstes i august, gjelder det å ha flest mulig lapper på treet, siden det øker sjansene for å bli trukket ut som en av vinnerne av gavekort på bøker.

 

Lesing hjelper

- I fjor var det kjempestor deltakelse. Ved opptellingen var det rundt 300 eplelapper på treet vårt, og hun som vant hovedpremien hadde faktisk lest 27 bøker i løpet av sommeren. Det hyggelige var at både foreldrene hennes og læreren bemerket at hun var blitt mye bedre i lesing etter den sommeren, forteller Engebakk, som sto bak fjorårets konkurranse.

Nå som duellen skal stå mellom Øvre og Nedre Eiker, har man for øvrig gjort to unntak fra den øvre aldersgrensen på 13 år, slik at de to ordførerne også får delta. Om Bent Inge Bye (Ap) fra Nedre Eiker ligger aldri så dårlig an i konkurransen de to allerede har gående, der det gjelder å bruke sykkelen framfor bilen så mye som mulig, stiller han sannsynligvis sterkere når det gjelder boklesing.

 

Ivrig leser

- Jeg er veldig glad i å lese, ikke minst om sommeren. Som ung sluntret jeg stadig unna sommerens jordbærplukking, og snek meg heller vekk med en bok. Det gikk i både Davy Crocket, kongesagaene og Mikkjel Fønhus - for å nevne noe. Og jeg har fortsatt å lese som voksen. Bøkene gir oss jo slik en enestående mulighet til å sette oss inn i andre menneskers hverdag og opplevelser. Det er sunt for kreativiteten og fantasien og utvikler empatien og språkforståelsen vår. Flere skulle visst hvilken rikdom som finnes i bøkene, sier Bye - som leser alt fra Maksim Gorkij til Carlos Ruiz Zafón og Khaled Hosseini.

 

Blir mest dokumenter

Ann Sire Fjerdingstad (H), ordfører i Øvre Eiker, tråkker ofte til på sykkelen, men innrømmer at hun de siste årene har lest flere politiske dokumenter enn bøker.

- Og det utvikler ikke språkforståelsen, ler hun.

Men også Fjerdingstad er veldig glad i bøker, og regner «Og bakom synger skogene», av Trygve Gulbranssen, som en av favorittene. Nå håper hun så mange som mulig av kommunens barn vil oppdage bøkenes verden og delta i sommerkonkurransen.

 

Boktips for unge

Blant unge lesehester som neppe må bes to ganger for å bli med i lesekappløpet er Teddy Martin Karlsson (11) og Sanne Segelvik Aasen (10), som besøker biblioteket i Mjøndalen samtidig med ordførerne. De to er ikke snauere enn at de gir andre konkurransedeltakere noen gode boktips med på veien:

- «Hunger Games» er både spennende og morsom, og jeg vil også anbefale «En pingles dagbok», råder Teddy.

- De er skikkelig jentete, men bøkene om Marlena Evensen er innmari bra. Jeg liker også «Dustedagboka» veldig godt, tipser Sanne.

pernille.vestengen@dagsavisen.no