Annonse
Da de amerikanske ungdomsspeiderne fikk problemer var det en stor lettelse å finne teltet som rovere fra 3. Drammen speidergruppe hadde satt opp. På det meste var det 15 ungdommer i åttemannsteltet. FOTO: AXEL JØRGENSEN

– Klandrer bare meg selv

Amerikanerne som fikk hjelp av drammensspeidere på landsleirfjelltur har lært mye av hendelsen.

Annonse
Lokale nyheter

– Normalt ville vi hatt med egne telt, men vi fikk beskjed om å ikke ta dem med på denne haiken. Vi er vant til å være ute under andre forhold, og ble instruert om å følge den norske speidertradisjonen. I praksis betydde det at vi fikk all informasjonen på bussen ut til stedet der haiken skulle foregå, sier Antonio Capelo (17) om turen som endte med at 55 ungdomsspeidere ble hentet ut med redningshelikopter mandag kveld.

LES OGSÅ: -Jeg tok av meg på overkroppen og holdt rundt ham

LES OGSÅ: Brukte speiderkunsten

Han var en av tre amerikanske rovere som ble overrasket av kaldt og vått vær på en krevende tur i Børvasstindene utenfor Bodø. Som Dagsavisen Fremtiden skrev torsdag var det fremdeles fire kilometer til overnattingsstedet da forfrosne og enkelte skadde speidere søkte tilflukt i et telt som drammensspeiderne Axel Jørgensen og Julian Kragset satte opp for å vente på at en skadet gutt i sin turpatrulje skulle bli evakuert.

På landsleiren Nord 2017 er Crew 158 representert med totalt 20 speidere og fire voksne ledere. De kommer fra sørstatene North Carolina, Virginia, Georgia og Tennessee, forteller Capelo.

Han sier de ikke hadde ullundertøy, men et lag med hurtigtørkende polyester under bomull, slik de er vant til hjemmefra. Det var en stor lettelse å snuble over teltet de norske speiderne satte opp, men han var aldri virkelig redd for at de skulle bli overlatt til seg selv.

– Oppe i fjellet så vi flere norske speidere som besvimte. En jente kastet opp, og jeg var trygg på at de etter hvert ville sende assistanse. Men guttene jeg gikk sammen med hadde problemer, én hadde vrikket anklene og skadet ett kne, og den andre hadde tegn på alvorlig nedkjøling. Selv hadde jeg følelse i hele kroppen, og hadde som plan å gå fram til hytta der vi skulle overnatte. Men det var uaktuelt å forlate gruppa, forteller Capelo. Han vil ikke kritisere noen i leirledelsen for at de ikke var blitt bedre forberedt før turen.

– Nei, jeg har respekt for at det er et stort arrangement, og den eneste jeg klandrer er meg selv som ikke klarte å ta bedre vare på kameratene mine. Men det hender at ting går galt, og det er det vi lærer av, sier Capelo.

Torsdag fikk 3. Drammen-roverne Axel Jørgensen og Julian Kragset tildelt et hedersmerke av leirsjef Peer Ødegaard for sin innsats.

 

Annonse