Nyheter

Kjøsterud-elever med romfart som valgfag

Gjennom en hel uke har en gjeng niendeklassinger kun fokusert på én eneste ting: First Lego League. Lørdag skal de i ilden sammen med 20 andre lag.

Bilde 1 av 4

– Kosmisk stråling kan ødelegge cellene.

– Man kan gå tom for drivstoff.

Det er tydelig at elevene på 9. trinn ved Kjøsterud skole har brukt tid på å sette seg inn hva slags utfordringer som kan oppstå på en bemannet romferd til Mars, vår røde nabo i rommet.

Les også: First Lego League er ikke bare lego

– Tar ikke friminutt

– Vi må sende dem ut i friminuttet. De tar ikke friminutt, forteller lærer Michael Hansen, som har ansvaret for undervisningen.

Kanskje ikke så rart: elevene som har valgt faget Teknologi i praksis, kan bruke all sin tid på skolen denne uka til å forberede seg til First Lego League. 21 lag deltar i konkurransen som går av stabelen på Marienlyst skole førstkommende lørdag. Programmet starter klokken 8.45, og årets tema er «Into orbit» – ut i bane – og handler om reiser i verdensrommet. For eksempel en bemannet romferd til Mars.

Les også: Dommerne gråt over elevsamarbeid

Kokosbolle-eksperiment

Vegard Sjøvik er hoveddommer i First Lego League i Drammen, og har tatt turen til Kjøsterud skole for å se hvordan det går med forberedelsene. Med bakepulver, gaffateip og en kokosbolle viser han fram en av de essensielle utfordringene mennesker møter i verdensrommet. Han legger kokosbollen inn i bakepulverboksen, setter boksen inn i en glasskule som er koblet til en vakuumpumpe, og begynner å pumpe lufta ut av glasskulen. Så lenge boksen er teipet godt igjen, går det fint, men etter at han har stukket hull i lokket tyter kokosbollemassen ut. Og med det har han demonstrert den ublide skjebnen et menneske kan møte dersom ikke romfartøyet er tilstrekkelig forseglet.

Les også: Slik ønsker de å redde verden

Seks år på rad

Akademiet-lærer Sjøvik er høyst engasjert i First Lego League: i år er han hoveddommer for sjette år på rad i Drammen. Han har dette å si på spørsmål om hva som er den viktigste lærdommen elevene tar med seg fra konkurransen:

– De kan lære ganske mye. Det er praktisk anvendelse av realfag på problemstillinger som ofte er veldig relevante. Tidligere har det dreid seg om blant annet naturkatastrofer, om samspill med dyr, om vann og utfordringer knyttet til det, og om søppel og søppelhåndtering. Man lærer også å jobbe sammen på et prosjekt som er mye mer enn en lærebok, og det er ikke noe man vanligvis gjør, sier Sjøvik, som understreker at oppgavene også er laget for å passe inn i læreplanen.

Les også: Vil vekke forskergleden hos flere

To grupper

Det er to grupper som deltar i First Lego League fra Kjøsterud skole. I klasserommet ved siden av der kokosbolle-eksperimentet blir utført, holder en annen gruppe elever på med å programmere Lego-roboter. Deres oppgave er å få robotene til å løse en rekke oppgaver, og de styrer dem via programmet Mindstorms på en laptop.

– Det er en del jobb. Det blir ganske mye feiling, og at man må lære av å feile, forteller Sondre Kristensen, som er en av robotoperatørene.

Gruppen som planlegger ferden til mars, har et mer teoretisk arbeid og kaller seg Dead Space. Prosjektet deres går ut på å identifisere og foreslå løsninger på et fysisk eller sosialt problem som kan oppstå på en romferd.

Sara Izabelle Solomon peker på en utfordring hun har funnet.

– Mars-støvet har et stoff som dreper: heksavalent krom, sier niendeklassingen.

Elevene har også tenkt på hvordan man skal komme seg til Mars.

– Vi tenkte å bruke biogass på romskipet, sier Henrik Dybsjord Ofstad Kristiansen.

Les også: - En fantastisk opplevelse

905 lag

Dersom Dead Space klarer å gå videre i konkurransen, kan de komme til den Skandinaviske finalen og få konkurrere mot de beste lagene i Skandinavia. First lego League er en internasjonal kunnskapskonkurranse, og i Skandinavia er det hele 905 påmeldte lag for elever fra 10–16 år og 269 påmeldte lag for elever fra 6–9 år. Formålet med turneringen er å inspirere barn og unge til å være blant dem som løser fremtidens utfordringer.

Les også: Doblet trivselen

Mer fra Dagsavisen