Nyheter

Kjøpesenter får «regulere selv»

KJØPEPRESS: Gulskogen senter brukte 15.000 kvadratmeter for mye på detaljhandel og ble truet av kommunen med dagbøter om de ikke ryddet opp i overskridelsene av reguleringsplanen. Nå får de selv utforme forslag til ny reguleringsplan.

- Om dette faktisk skulle bli vedtatt synes jeg det begynner å minne om kommunal korrupsjon. Hva skal man tro om demokratiet da - om noen som bryter reglene ikke blir straffet, men heller bes om å skrive forslag til nye regler, spør Stein Kortvedt i Stein Kortvedt AS, butikkinnehaver i Drammen sentrum.

Han er mildt sagt oppgitt over at sentereierne i Steen & Strøm selv skal utarbeide nytt planprogram, konsekvensanalyse og reguleringsplan.

Skulle beskytte sentrum

Det har vært en langvarig affære, saken om Gulskogen senters overskridelser av reguleringsplanens bestemmelser for bruk av handelsareal. Butikkeiere i Drammen sentrum har klaget på at kommunen ikke har påsett at senteret har fulgt kommunens egne anvisninger for hvor store deler av senteret som kan brukes til detaljhandel. De mener kommunen har gitt sentereier Steen & Strøm alle fordeler, mens de selv må kjempe mot høye parkeringspriser, stengte gater og sviktende handel. Reguleringsplanen, enstemmig vedtatt i 2005, hadde klare begrensninger for hvor mye det gamle kjøpesenteret fikk utvide. Hensikten var nettopp å beskytte sentrumshandelen. Dessuten ønsket man mest mulig handel med arealkrevende varer, som medfører mye bilbruk, ut av sentrum. Gulskogen senter skulle forbli et bydelssenter, men bruksareal for detaljhandel skulle ikke økes.

Truer med bøter

- Som kjent kom vi fram til at senteret hadde bygd ut over hva de hadde tillatelse til. Det har vi i ettertid fått medhold i fra både fylkesmann og departement, forteller byutviklingsdirektør Bertil Horvli.

Derfor valgte kommunen i mai 2012 å varsle senteret om at hvis de ikke endret sin butikksammensetning - eller stengte de delene av senteret som overskred bestemmelsene i reguleringsplanen - ville de kunne bli ilagt dagbøter på 120.500 kroner per dag. Steen & Strøm fikk frist på seg til 1. november 2012 til å rydde opp i forholdene.

- Men så vidt vi vet skjedde det ikke noe nå heller. Steen & Strøm kom aldri med noe tilfredsstillende arealregnskap, fortsatte driften som før og dagbøtene hørte vi aldri noe mer om, sier Stein Kortvedt.

Sammen med Stig Bjørnø, som eier klesbutikken Stanleys, stiller han seg svært undrende til hvordan kommunen kan la være å følge opp sine egne regler og pålegg overfor Gulskogen.

- Så, nå i våres får vi plutselig høre at Steen & Strøm skal få søke om å få behandlet en helt ny reguleringsplan. Her er det noe som skurrer, mener Kortvedt.

Politisk vedtak

Det som hadde skjedd var at Gulskogen senter klaget saken inn for Fylkesmannen. Her fikk kommunen igjen medhold i at senteret hadde overskredet sin rammetillatelse. Fylkesmannen åpnet for at senteret kunne få søke om dispensasjon fra reguleringsplanen - eller søke om å få behandlet en ny reguleringsplan. Fylkesmannen utsatte fristen til 1. juli 2013.

- Rett før sommerferien ble dette tatt opp til politisk behandling. Det ble vedtatt at man vil igangsette arbeidet med å vurdere en ny reguleringsplan. Rådmannen ble gitt fullmakt til å utsette tidsfristen suksessivt, så lenge prosessen går framover som planlagt, forteller direktør Horvli.

Han er slett ikke enig i at kommunen har gjort noe klanderverdig i denne saken, selv om alternativet de nå har gått inn for innebærer langvarige runder med høringer og eventuelle godkjenninger av Steen & Strøms eget forslag forslag til nytt planprogram, konsekvensanalyse og reguleringsplan.

Gjør jobben selv

Dette er nytt for butikkeierne i sentrum. - Dette er jo helt uhørt. Drammen sentrum er også en del av reguleringsplanen - når skal vi få lage nytt forslag til reguleringsplan? Her skal altså senteret få drive ulovlig i nesten tre år - helt uten at det får noen konsekvenser. Og så får de lov til å lage en ny reguleringsplan for sin egen drift? Hva er vitsen med å følge lover og regler da? En kan sannelig lure på hva slags fordeler kommunen kan ha av å tillate slikt, sier Kortvedt.

Byutviklingsdirektøren fastholder på sin side at Drammen kommune har «fulgt boka» til punkt og prikke.

- Ja, dette er vanlig prosedyre i slike saker, men det er ikke dermed sagt at de vil få planene vedtatt. Planforslaget med tilhørende konsekvenser vil danne grunnlag for en endelig vurdering. Som sagt skal dette gjennom både høringer og politisk behandling.

Rådmannen har satt en foreløpig frist for neste steg i saken til 15. oktober.

- Men jeg tror ikke på noen avklaring før i løpet av 2014, forklarer Horvli.

Han synes det er svært alvorlig at Kortvedt i det hele tatt nevner ordet korrupsjon i forbindelse med denne saken.

- Ja, dette tar jeg sterk avstand fra. Alle dokumenter i saken er åpne - og saken er vurdert av både kommune, fylke og stat. Det er overhodet intet grunnlag for å komme med slike insinuasjoner, understreker Horvli.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

- Ryddig og 
offentlig prosess

- Alt som har skjedd i denne saken har vært i henhold til regelverket, Drammen kommune og Steen & Strøm hadde en saklig uenighet. Her har Fylkesmannen vist vei ved å åpne for ny reguleringsplan. I reguleringsplanarbeidet vil hele saksforholdet bli belyst med konsekvensanalyser både for handel og trafikk. Denne kan så kommunen velge å vedta eller avslå, også det vil skje i full offentlighet. Dette er en helt vanlig prosess i henhold til plan- og bygningsloven. Vi vil måtte leie inn selskaper som har ekspertise på denne typen ting, akkurat som kommunen også måtte ha gjort, sier utviklingsdirektør i Steen & Strøm, Henrik Larsen.

Vedrørende Kortvedts spekulasjoner angående eventuelle fordeler for kommunens del, ved å la sentereierne få søke om behandling av ny reguleringsplan, ser han rett og slett ikke problemstillingen som noen mulighet.

- Nei, for i en åpen og offentlig prosess som dette finnes det ingen «alternative vrier» utenom gjeldende regelverk, sier Larsen.

Mer fra Dagsavisen