Drammen

Kjemper for helsesøster

DRAMMEN: Elevorganisasjonen i Buskerud synes det er på høy tid at elevenes stemmer blir hørt. De mener en sentralisert skolehelsetjeneste er en utrolig dårlig løsning.

- I en tid der hver tredje elev i videregående skole slutter før de har fullført utdanningen, trenger vi til de grader en tilstedeværende helsetjeneste på skolene. Om flere skal oppsøke hjelp, på grunn av både psykiske og fysiske årsaker, må terskelen senkes. Å flytte helsesøster lenger unna elevenes hverdag er å gjøre det stikk motsatte, sier Oksana Babyak, leder for Elevorganisasjonen i Buskerud.

Svekker tjenesten

Etter å fulgt med på oppslagene i Dagsavisen Fremtiden, om hvordan drammenspolitikerne har valgt å trekke helsesøstrene ut av den videregående skole-for heller å styrke Helsestasjon for ungdom (HFU) på Bragernes, har Babyak blitt kraftig provosert. Hun mener det er på høy tid at elevene selv får et ord med i laget.

- I denne saken har vi elever sagt tydelig ifra om hva vi mener, men til ingen nytte. Det er faktisk oss denne bestemmelsen går ut over. Jeg synes det er helt forkastelig at ingen ser ut til å ville lytte. Dette til tross for at det er vedtatt, både nasjonalt og lokalt, at skolehelsetjenesten skal styrkes. Drammen hadde i utgangspunktet den desidert dårligste helsesøsterdekningen i landet, og ved å plassere hele helsetilbudet for unge ved HFU svekker de tjenesten ytterligere. Mange av ungdommene vi er i kontakt med vet ikke engang at helsestasjonen finnes, langt mindre hvor den befinner seg, forteller hun.

Vil beholde helsesøster

Babyak er også oppgitt over hvordan Elisabeth Lindberg (H), leder for Drammen kommunes oppvekstkomité, i fredagens Dagsavisen Fremtiden, henviste til at ungdom føler det stigmatiserende å oppsøke helsesøster på skolen fordi det blir synlig for medelever at man går dit.

- Hun kan i hvert fall ikke ha snakket med noen av de unge jeg har snakket med, for de ønsker seg en tilstedeværende helsesøster, med tid til både smått og stort. Når alle vet at man kan banke på døra hennes, enten man trenger en paracet eller det handler om større problemer, blir det naturligvis heller ikke vanskelig gå dit. Når kapasiteten derimot er så dårlig som den er her i Drammen, krever det nok større grad av initiativ, og desperasjon, før man ber om hjelp. Det blir ikke bedre av at man flytter helsesøster ut av skolen, påpeker Oksana Babyak, som selv er elev ved Drammen videregående skole.

Hun minner også om at når HFU bare holder åpent én ettermiddag i uka, og ellers stenger klokka tre, betyr det at man må be seg fri, eller skulke man ikke ønsker å oppgi årsaken til fraværet, for å kunne oppsøke helsesøster. Med en tilstedeværende helsesøster hadde man kunnet gå innom i et friminutt.

Viktig funksjon

Babyak får helhjertet støtte fra Andreas Brandt, AUF-leder i Buskerud. Han synes situasjonen er direkte uverdig.

- Jeg er ikke i tvil om at en god og tilgjengelig skolehelsetjeneste spiller en nøkkelrolle i å få ned frafallsprosenten i videregående skole, og er avgjørende med tanke på å fange opp psykisk sykdom på et tidlig stadium. Det er fullstendig uakseptabelt at man nå fjerner helsesøstrene helt fra skolen, fastslår Brandt, som selv var elev ved Drammen videregående skole for noen år siden.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen