Annonse
Venninnene: Noen hadde også loftsstue. Her er vi hos Vibeke i Løkkebergveien, midt på 80-tallet. Menyen var nok som vanlig; vin, Prince Mild og potetgull, på loftet hos henne. Gulvet knirket og skodda lå, og vi var alltid velkommen hjemme hos hverandre.

Kjellerstuelykke fra ungdomstiden

Musikk, fest, latter og tårer. Og noen episoder vi helst vil glemme. Men kjeller-stuelivet minnes vi oftest med glede.

Annonse
Lokale nyheter

 

ELISABETH HELGELAND WOLD

 

På 1970-tallet måtte hoggestabber og frysebokser, kullbinger og potetkjellere vike plass til fordel for unge menneskers fritidsarena. Før i tida hadde man enten vært barn eller voksen, men nå hadde endelig ungdommen blitt sett og anerkjent, og de skulle få sin egen boltreplass i hjemmet, der hvor det fantes kjellere. Fedre, sønner og døtre bygde om og sjauet for fremtidens kjellergleder. Ikke bare fikk husets unge beboere sitt eget, det var mange foreldre som også fikk noen lettere dager, når de mer eller mindre håpefulle lukket døra ned til kjelleren etter seg, eller skal vi si smalt igjen.

Fatter'n lagde kjellerstue til oss. I det største rommet, med egen utgang til hagen. Det ble ryddet, malt og snekret, og etter måneders hardt arbeid var kjellerstua klar. Gamle, kjellerdører og kraftige takbjelker fikk svart beis, hvite murvegger ble beholdt og et grønt, tykt vegg-til-vegg-teppe ble lagt på murgulvet. En innrammet plakat, Picassos Vallavris Exposition 1953, prydet den ene veggen, møblene som hittil hadde stått i stua kom ned, et gammelt skrivebord fra Holmestrand fikk plass, og et hollandsk skap etter oldefar arvet stedet etter fryseboksen, en kiste fra mammas Eikerslekt anno 1736 ble med ned, og et fjernsyn. Etter hvert også et monster av et stereoanlegg som min søster kjøpte, med ordren til meg: «Ligg unna!». Og hvis jeg ikke gjorde det tordnet hun ned den svartmalte kjellertrappa og rev ut ledningen til høyttalerne, og gjemte den for den frekke lillesøstera. Det var nådeløse søsken-kår i kjellerstua vår.

Vi var så glad i husets nye rom at vi den første tida flyttet hele lørdagskosen ned, med Harald Tusberg på underholdnings-TV og ostesouflee eller hjemmelaget pizza på bordet. Senere ble det øl med venner og skrekkfilm på video, med leid movie-box. På pappas 40-års dag var det dans i kjellerstua og det gjorde stort inntrykk for en pysjamaskledd 12-åring, spesielt da Molla danset med katten. Men den kom seg heldigvis unna og Molla fant en dansekavaler blant de tobeinte. Men jeg tilga henne aldri, stakkars pus.

Det var veldig moderne med bar på 70-tallet, gjerne med barkrakker rundt. Og hos noen var det til og med peis, men det var i hus som var nyere og mer moderne enn vårt Thinn-Syvertsenhus fra 1931. Felles for alle kjellerstuene var at det var samlings- og møteplass og hos noen var døren høyre og hjerterommet større enn hos andre. Stort sett var kjellerstuene veldig hyggelige, selv om de gjerne var utstyrt med til-overs-møbler. I den spede ungdom kom Sjarmør´n ofte på besøk. Det var pappa som ga min bestevenn det tilnavnet, og som vartet oss opp med brus. Foreldre mente jo at vi «måtte by gjestene våre på noe». Sjarmør´n hadde ikke kjellerstue, men han hadde stort loft og tårn med modelljernbane.

Så kom 80-tallet, og stuene i kjelleren ble arena for fest. Hos Anja var det doble blyglassdører ut til hagen, og en slags avsats som en slags scene. Og da ble det jo forestillinger. Bak tunge og lange gardiner sto vi gjemt, og kom fram med dans og show. Hos Maggie gikk vi på rulleskøyter nede i hele kjelleretasjen, og hos Cathrine var det bading i bassenget, med og uten klær. Hos Vibeke hadde de kjellerstua på loftet, og hun hadde til og med soverom høyt der oppe under skråtaket, med grønnmalt gulv og blomstrete tapet. Det sterkeste minnet fra Vibekes loft, var nok da valpen Playboy rulla ned trappen – noen hadde gitt bikkja øl! Heldigvis gikk det bra, det var tykt vegg-til-vegg-teppe i trappen, så han fikk myk landing, og de syndige fikk en kraftig overhaling av samtlige. Playboy var heller ikke særlig øltørst etter denne episoden, han holdt seg heretter langt unna brune flasker og dumme gutter.

Hos Detlev gikk vi alltid inn egen inngang fra hagen. Det var en superhyggelig kjellerstue, med eget WC ved siden av, så vi slapp å gå opp. Vi så aldri foreldrene mens vi var der. Full tillit til husets sønn og vennene, der vi koste oss med Aass fra små, grønne spesialflasker. Hjemme hos oss var mutter'n på banen – hun kom av og til ned med blingser på et fat. Jeg hadde noen kamerater som kom fra Oslo, og hun skjønte at det var lurt med litt mat innabords, når karene bar seg skakke med poser fulle av flasker ned kjellertrappa. Maten var populær og gikk ned på høykant, og var kveldens redning for noen.

Det var så mange episoder og hendelser hjemme i hverandres kjellerstuer, og stort sett gikk det greit for seg. Men ikke alltid. Som da en av de oppfinnsomme gutta tissa i et glass og putta et par isbiter i; «Hvem vil ha resten av drinken min?». Og en av venninnene drakk opp, og erfarte bittert at man aldri skal ta imot drikke man ikke vet hva er. Hun brakk seg resten av kvelden, og lærte sin lekse.

Hos Morten var det både bar og peis og pene møbler som var gode å sitte i, og glatt gulv til å danse på. Han hadde dessuten et bra stereoanlegg, som han ikke trengte å rappe ledningen til. Vi hørte på «Upside Down» med Diana Ross og «Funkytown», «Sexy eyes», «Hot Stuff» og «I will survive» – musikken var bestandig en av kveldens viktigste ingredienser, og satt stemningen: Moro, melankolsk, romantisk eller trist. Og det spilte også selvsagt en rolle hvem som var samlet i kjellerstua den kvelden, og om man måtte konkurrere eller kjempe for hva eller hvem man hadde kjær. En av venninnene måtte prøve å erobre kjæresten hver eneste helg, han glemte visst av og til at de var sammen, og det var drama, tårer og sorg. Fremdeles får jeg vondt i magen hvis jeg hører «Woman in Love» med Barbra Streisand – på min venninnes vegne! Og om jeg kunne skrudd tida tilbake noen og tretti år, skulle jeg sagt ham en hel del sannhetens ord, mens jeg knuste Streisands vinyl i hue på´n!

 

 

 

 

Annonse