Annonse
FOTO: KATRINE STRØM

Kina, Israel og kontanter

Jørund Rytman (Frp) trer av etter 12 år i tjeneste på Stortinget. Han går gjerne i tog for å bevare hundrelappen.

Annonse
Lokale nyheter

 

Hvem: Jørund Rytman (40)

Hva: Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet fra Buskerudbenken gjennom 12 år.

Hvorfor: Har ledet Israels Venner på Stortinget og har tatt initiativ til å opprette Stortingets Kina-gruppe. Til høsten gir han seg på Stortinget.

 

Du er en av de beste vennene til både Israel og Kina på Stortinget. Hva er det som gjør deg så positivt innstilt til disse to landene?

– Det handler mer om at jeg har stor interesse for disse landene og vil lære mer, i tillegg til at jeg synes at begge disse to landene blir skjevt fremstilt i norsk media. Det er stor forskjell på Israel og Kina, men begge er fascinerende land med spennende historie.

Hvordan oppsto ditt positive forhold til disse to landene?

– Jeg har vel alltid vært interessert i internasjonal politikk, og da blir man jo opptatt av andre lands kultur, historie og politikk. Det som trigget meg til å bli aktiv i Israels Venner på Stortinget og være initiativtaker til å etablere Kina-gruppen på Stortinget har nok litt med at jeg noen ganger reagerer på hvordan de omtales i norsk media, som underkommuniserer det positive som skjer i disse to landene.

Du har tatt initiativ til en ny Kina-gruppe på Stortinget. Kan du fortelle litt om den?

– Kina-gruppen på Stortinget, som ble stiftet 4. mai i år, skal være et forum for stortingsrepresentanter med interesse for Kina, der man med ujevne mellomrom samles for å diskutere saker av betydning for våre to land, samt arrangere foredrag, seminarer og møter med temaer som er av interesse. Det er ulike grupperinger og venneforeninger på Stortinget. Når det gjelder Kinas Venner består den per i dag av 15 stortingsrepresentanter. Fra Ap, Høyre, KrF og Frp.

Skal det bare være fokus på det positive, eller vil dere også ta opp ting dere ikke liker knyttet til politikken som føres av Kina?

– Vi har ikke drøftet hvilke temaer vi skal ha på våre møter framover. Det vil nok også avhenge av hvem som tilbyr seg å komme og holde foredrag for oss. Hovedpoenget er å lære mer om Kina og være en kontaktgruppe for den kinesiske ambassaden.

Hvordan blir det å forlate Stortinget etter 12 år?

1. oktober blir nok noe merkelig og selvsagt vemodig. Å drive med politikk har alltid vært en stor del av livet mitt.

Hva er planene dine nå framover?

– Først være med sammen med familien. Bare på fem år har jeg blitt far til tre. Hva jeg gjør etter å ha gått av som stortingsrepresentant, har jeg ikke bestemt meg for.

Satser du på et stortingscomeback?

– Jeg har fått utrettet mye de årene jeg har vært på Stortinget, og det er en unik mulighet å påvirke politikken i riktig retning, men det er flere måter å jobbe for det man tror på

Hva gjør deg lykkelig?

– Å bli invitert til reinsdyrsteik hos min søster Heidi.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Skreddersydd dress og champagne.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Ja til kontanter.

Er det noe du angrer på?

– Å stole på feil folk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En som akkurat har handlet inn til en stor fest.

Annonse