Nyheter

Karatekvinnene tok hallen tilbake

Det ligger mye antivold i å lære seg kampsport, mener kvinnene som denne høsten satser tungt på å få drammensjenter til å drive karate.

Bilde 1 av 6

– Jeg vet dere er slitne, at dere kommer fra jobb, at dere har hentet unger i barnehage. Start hoppet helt her nede, her er det masse muskler. Det er tungt, men vi klarer det!

Det er rett etter arbeidstid, og Dilara Yildirim varmer opp det som skal bli et nytt kull av ivrige, disiplinerte og sterke treningskamerater. Selv om timene framover skal være allsidige og ikke låse dojoen til terping på tekniske slag og spark, ligger noe av det hun selv har opplevd som mest verdifullt med karate i bunnen av alt hun og trenermakker Hajra Malik (23) gjør.

Unbeatable

#Beatme. I am unbeatable!

I en kampanje støttet av FN utfordrer profilerte pakistanske kvinner menn til å «slå dem» – ikke med nevene, men i det de kan best. I en mye delt video utfordrer artister, journalister, idrettsutøvere, modeller, boksere og sjakkspillere kjønnsstereotyper – med mål om å forandre et samfunn der vold mot kvinner er så altfor vanlig. Kampanjen har inspirert folk i en rekke land, også i Skoger og Fjell karateklubb, der Dilnawaz Malik (44) har lært generasjoner, også jenter, kampsportverdier.

Som barn var Dilara og Hajra naboer og lekte sammen, og som søsknene ble de hektet tidlig på trening i klubben. I tillegg til å bli perfeksjonert gjennom grad etter grad fram til sort belte, lærte jentene seg å bli stilt forventning til: Om respekt for matta, for de andre i klubben, for seg selv – også utenom treningene. Det nådde raskt trenernes ører om noen havnet i krangler eller situasjoner på andre arenaer – og det ble tatt opp og snakket om.

I dag jobber de begge to med barn og unge selv.

Reaksjonsevne

– På jobben min i Oslo ser jeg ofte vold, også jenter som slåss, sier Hajra. Det hender at hun ser at det brygger opp til krangling, og mener at roen hun har tilegnet seg og evnen til å kontrollere aggresjon er en styrke.

– Når vi kjenner på den, skal vi videre. Og puste, beskriver hun.

– Jeg tror reaksjonsevnen fungerer så mye bedre når man trener som oss. Og empati: Hva ville jeg følt? Jeg jobber med barn opp til 18, og merker at mange gutter tror de kan si hva de vil til jenter, til og med lugge, og så trekke seg tilbake. Ofte har jentene ingen løsning, sier hun.

Hoppet etter brudd

– Har du ikke treningsklær? Bli med likevel!

Ida Risberg (43) har ikke rukket hjemom etter jobb i dag, men klarer ikke å holde seg unna gymsalen. Det nye onsdagspartiet handler om selvforsvar og karatekunst, men også om samhold, og å ha det gøy og få et avbrekk i hverdagen. Hun startet for et par år siden, helt uten bakgrunn i kampsport utover noen barn med interesse for kickboksing.

– For meg var det for å få ut frustrasjon og sinne etter et tungt samlivsbrudd. Så tok ny leilighet og jobb litt for mye tid, men nå vil jeg starte igjen. Jeg er bare litt redd for disse graderingene... smiler hun, selv om hun har passert den første og fastslår at hun innerst inne er typen til å hoppe i det.

Andrea Melø startet for tre år siden, som følge av at sønnen på ti fant fram til klubben.

Esra Taymur (35) ble vervet gjennom Andrea, fordi de har døtre på samme skole.

– Vi i klubben har lyst til å bli en god gjeng som møtes her hver onsdag. Det koster veldig lite, og blir dere med, får dere drakt inkludert, sier Andrea til de rundt ti oppmøtte.

Spark i kjøkkenet

En grunnverdi i karate er å ikke vise ute hva man er god for, aldri tøffe seg. Men man kan godt svare den andre med at: Jeg vil ikke slåss. Og gjenta det. Om den andre likevel angriper, er selvforsvar berettiget.

En av dem som har varslet at hun vil delta framover, er 17-åringen som ble knivstukket på St. Hallvard VGS i fjor høst.

Dilara og Hajra har gitt henne frie tøyler, hun kommer når hun er klar. Lillesøsteren er allerede elev i klubben, og de synes det er inspirerende å få henne på laget.

– Å høre at noe sånt kunne skje med en jente på vår alder, her, var sjokkerende. Det viktige er at vi ikke må glemme, sier Dilara og gyver løs på en demonstrasjonsøvelse av spark.

– En–to–kiahh! Alle kan sparke. Bra! Dere har ikke gjort dette før, det behøver ikke være perfekt.

Øv på kjøleskapet hjemme!

Mer fra Dagsavisen