Arild M. Hansen (t.h.) er tillitsvalgt for NJ i Drammens Tidende. Han er kritisk til kuttplaner i Amedia. Her i samtale på desken med Jan Rasmussen, som førtidspensjoneres med gavepensjon senere i vår. FOTO: KATRINE STRØM

Kan samles i Drammen

DRAMMEN: 11. juni er siste frist for å ha løst nedbemanningskabalen i Drammens Tidende. Samling av oppgaver kan ramme Amedias små aviser i distriktet hardt.

Siden Amedia varslet å kutte 500 millioner kroner i sine aviser, har det vært mange spekulasjoner om hvilke aviser som blir hardest rammet, og på hvilken måte. Drammens Tidende, den største avisen i Amedia-konsernet, har fått beskjed om å spare inn 28 millioner kroner. Minst åtte journalister må gå, og driften må effektiviseres for å få til de enorme kuttene. Administrerende direktør i avisen, Victoria Schultz, sier til Dagsavisen Fremtiden at spekulasjonene snart kan stoppe fordi fristen for vedtak nå nærmer seg .

- 11. juni skal styret møtes til endelig beslutning på omfanget av omstillingstiltak i Drammens Tidende. Vi er i dag i drøftelser med klubbene om tiltak, sier hun.

Fristen de ansatte har fått til å søke frivillig sluttpakke skulle gått ut fredag, men er forlenget på grunn av bemanningsproblemer.

- Den går ut 15. juni. Den nye fristen er ikke påvirket av tidspunktet for styremøtet, sier Schultz.

 

Les også: - Avskuttene vil gå ut over innholdet

 

Må selge for flere

Schultz er også øverste sjef for Amedias datteraviser i Buskerud. Allerede i dag selger flere selgere i distriktet på flere titler enn kun sin egen avis. Prosessen som nå er i gang vil effektivisere ytterligere, noe som kan bety at Lierposten, som Dags­avisen Fremtiden skrev om i går, og de andre små avisene, får kjenne kuttene sterkere enn hva som er kjent til nå.

- Når det kommer til salg må vi nok jobbe på tvers av titler. I dag jobber flere selgere med flere titler og vi arbeider med å få denne løsningen mer permanent, sier Schultz.

- Tillitsvalgte i Røyken og Hurum avis sa i går at de mest sannsynlig slipper å kutte stillinger. Klarer dere å skåne noen av distriktsavisene?

- Vi er fremdeles i drøftelser og dette skal besluttes i det enkelte styre, vi må dermed avvente det endelige resultatet. Men det er ingen som kan si med sikkerhet at de ikke får kutt i sin avis - det er det ingen garanti for, sier Schultz.

 

Kan samle nettdeskene

Spekulasjoner om en felles nettdeskene har også gått høyt. Det kan være mye penger å spare på å flytte nettproduksjon fra de små avisene og inn til Drammen. Det ville bety at de kan klare seg med færre folk på jobb og få en hyppigere deling av saker, selv om de mister noe av den lokale tilknytningen til distriktene. Schultz bekrefter at de det kan komme forandringer på hvordan nettdeskene organiseres.

- I den prosessen vi er inne i nå har vi ikke tatt opp samlokalisering av nettdeskene, men det kommer til å bli et tema framover. Men igjen, dette er interne prosesser som jeg ikke vil kommentere ytterligere akkurat nå, sier Schultz.

- Men det betyr at nettdesken i avisene kan samles i Drammen?

- Ja, det kan hende, svarer hun.

 

Millioner igjen å kutte

Drammens Tidende har meldt at åtte journalister må gå i avisen. I tillegg vet Dagsavisen Fremtiden at det også er selgere i avisen som har eller vil søke sluttpakke. Likevel vil det ligge igjen anslagsvis 19-20 millioner kroner å kutte, men hvordan det skal løses, vil direktøren ikke si noe om foreløpig.

- Vi har en del ubesatte stillinger og flere ting som skal gjennomføres for å møte kuttene, men jeg føler ikke for å ta den diskusjonen i offentligheten. Det vil bare føre til ytterligere spekulasjoner, sier hun.

- Men kan du si noe om hvordan dere skal klare å kutte så mye?

- Jeg kommer ikke til å gå i detaljer om hvordan våre forslag til omstillingstiltak er satt sammen, sier hun.

ronny.johnsen@dagsavisen.no